Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość muchojad tomek

PROBLEM Z POLICJĄ - POMÓZCIE kto sie zna

Polecane posty

Mowie o kosztach takich jak adwokat, sprawa w sądzie, jesli sprawa bedzie w Twoim miescie a on pochodzi z innego, jemu za dojazd tez bedziesz musiał zapłacic tak dla jasności. Módl się by sobie adwokata za 1000 zł od godziny nie wynajął, bo chłopie zbankrutujesz. A nie ma co zadzierać z włascicielami wielkich "posesji" bo oni zazwyczaj sprawy wygrywają.

Raty są jak najbardziej możliwe, ale tutaj też głos będzie brać właściciel hotelu. Podejrzewam, że dług za hotel to pikuś przy tym, za co będziesz musiał dodatkowo zapłacić. Jesli nie zaplacisz za sprawe itp itd mogą Cię zatrzymać na odrobienie długu jesli pieniedzy obecnie nie masz.

Gość tyhj34tt
do sądu tak, ale sprawy nie będzie z tak błahego powodu. To tylko umożliwi skierowanie wniosku do komornika. Koszy ci wzrosną o haracz komornika i o koszty postępowania sądowego. Będzie to około 1500-1700

Gość zapłacisz i tak
na zapłacenie będziesz miał 7 dni, potem moze byc komornik, z maciną nie masz szans jezeli nie jestes zawodowcem. idz do banku i wez pozyczke jak masz etat to kazdy bank ci da, pozycz od kumla, matki, to tylko 6 stów. Ja bym na twoim miejscu nie martwił się procesem cywilnym tylko prokuratorem za próbe oszustwa, a tak to sie skonczy jak "pójdą na policję". bierz ksaę płac , rób przelew , zatrzymaj potwierdzenie i po sprawie. Gorsze błędy się w życiu robiło, nie ma co żałowa

Szalbierstwo to wykroczenie polegające na wyłudzeniu bez zamiaru uiszczenia należności świadczeń lub usług takich jak: -przejazd bez biletu koleją lub innym środkiem lokomocji po raz trzeci w ciągu roku, pomimo nieuiszczenia nałożonej dwukrotnie kary pieniężnej, -pożywienie lub napój w zakładzie żywienia zbiorowego, -jednokrotny przejazdu środkiem lokomocji należącym do przedsiębiorstwa, które nie dysponuje karami taryfowymi, -wstęp na imprezę rozrywkową, artystyczną lub sportową, działanie automatu, -inne podobne świadczenie, o którym sprawca wie, że jest płatne. Szalbierstwo obejmuje głównie wyłudzenie świadczenia płatnego od razu lub natychmiast po jego spełnieniu, dotyczy drobnej kwoty. Wykroczenie zazwyczaj polega na wyzyskaniu podstępnie wytworzonej nieświadomości pokrzywdzonego i dokonywane jest przez sprawcę będącego konsumentem, który przez przystąpienie zawarł umowę z pokrzywdzonym przedsiębiorcą. Powyższe cechy odróżniają szalbierstwo od przestępstwa oszustwa. Wyłudzenie noclegu w pokoju hotelowym nie wykazuje cech szalbierstwa i jest oszustwem. !!!!!

Gość zapłacisz i tak
"do odrobienia" zatrzymuja jak masz mandat z policji albo cos takiego, za prywatne dlugi nie zatrzymuja do aresztu.

Jak ktoś czegoś nie płaci... za mieszkanie, za hotel, sprawa niemalże zawsze ląduje w sądzie, ale na sprawe tez się czeka :) ok 2-4 tygodni.

Gość muchojad tomek
A POLICJA - teraz niema nic do tego ? jak hotel poda mnie na ta policje zglosi - to nie musze sie bac ze przyjada domnie? areszta , zatrzymanie czy nie musze sie bac ? policja tylko odnotuja notatke zrobi?

Napisalam tak, bo kumpel wlasnie w ten sposob splaca wlasciciela mieszkania, ktoremu zaprzestał płacenia za czynsz. Wlasciciel dostal pieniadze z punktu "x" a teraz kumpel to odrabia :) lepsze to, niz splata, bo ma 3 miesiace roboty...

Gość tyhj34tt
ludzie! nie ma żadnej sprawy. Po co sprawa jak tu nie ma co wyjaśniać. Myślicie, ze sąd zrobi sprawę, zwoła świadków i będzie wyjaśniać coś na co jest potwierdzenie zwyczajowej dokumentacji hotelu? To tylko kwestia przepływu papierów przez sąd umożliwiająca wdrożenie postępowania komorniczego. Nie piszcie tych bzdur o sprawie, bo smiech pusty ogarnia.

Tak, odnotuje, notatke zrobi, założy Ci Twoj wlasny pamietnik kryminalny i powie, byś chlopie wziął się w garść, bo kary nie unikniesz... gdyby tak bylo, ze bez sądu ( on musi ta kase odzyskac jakos prawda? ) to kazdy by hotele w kija robil.

Gość tyhj34tt
Jak zachowa się policja zależy od wysokości kwoty, na jaką orżnąłeś ten hotel.

Gość tyhj34tt
Najprawdopodobniej na policji odnotują tylko zgłoszenie, bo to nie sprawa kryminalna

Gość zapłacisz i tak
jak będzie temat policji, to to jest 100x gorzej niż pozew o zapłatę, bo bedziesz w efekcie w rejestrze karanych. Przy oszustwie możesz byc zatrzymany, pewnie aresztu nie załapiesz, ale możesz go miec bo utrudnianie sledztwa to jedna z przesłanek do zastosowania takowego. Jesli zgłoszą sprawe na policje - przesłuchanie i wizyte panów masz 100%.

Sprawy w sądzie nie sluza tylko do wyjasniania tylko do "godzenia" doroslych ludzi, ktorzy nie potrafia sie miedzy soba dogadac. Czasem do sądu trzeba isc, by ustalic raty splaty - ja tak mialam. Moze to sprawa nie byla, a rozmowa z jedna osoba, ale w sądzie. Sąd po prostu da nakaz spłaty, jesli nie, to wtedy juz moga go zatrzymać. Ja jak kupilam motocykl, okazalo sie ze byl malowany lakierem "dupą" - niezgodne z opisem. SPrawa byla, goscia nie bylo, wiec tylko weszlismy i wyszlismy. posnioslam koszty sprawy, dojazdu itd. Gostek sie nie odzywal. nastepna sprawa ktora miala za zadanie ustalic kiedy gosciu moze byc zatrzymany, ale musialam impodac jego adres i dane. Zostal zatrzymany. Ustalilismy w ten sposob splate z jego strony. Nie splacal, nastepna sprawa - komornik, kasa zwrocona za wszystkie sprawy, dojazdy i ta, ktora byl nam winien.

Gość zapłacisz i tak
oszustwo to jest 286 kk, i jest to sprawa kryminalna na 100% Pozew o zapłate to sprawa cywilna. Jak dostaniesz wyrok z kk to sprawa cywilna jest wygrana z automatu, czyli 2x bęcki

A co powiecie, jak niechcacy uszkodzilam ( pod wplywem alkoholu ) kolezanki kolezance skrzynke do internetu. Warta ok 500zł. Wezwala policje, bo ja wysmialam, kiedy ta mi kazala ją odkupic :) nabijalam sie troche :) I co> za nieumyslne popsucie skrzynki do neta - to sprawa kryminalna uslyszalam !!! Niestety, prawo jest duurne.

Za prokuratora zaplacilam 300 zł - dziwne ze nie za sprawe... laski nie bylo w sadzie, bo ponoc sie przyznalam od razu wiec na podstawie moich zeznan byla sprawa, wiec nikt juz potrzebny nie byl.

Gość jdjwbdwhyvdw
Nurtuje mnie po co w ogóle pomieszkiwałeś w hotelu, skoro wiesz, że obecnie Cie na niego nie stać??? Co chciałeś osiągnąć i co myślałeś - że puszczą Cie i powiedzą "ok, nie masz pieniędzy to nie płać"??

Gość muchojad tomek
-CZYLI policji teraz nie musze sie bac? policja moze jedynie notatke zrobic spisac mnie i tyle tak?

Gość zapłacisz i tak
mysle ze postepujesz nierozważnie i dodatkowo nie czytasz wypowiedzi innych osob. moim zdaniem masz sporo problemow. i to nie przez policje tylko przez siebie. Pisza ci 100x ze pewnie bedzie policja, a ty sie pyrasz czy nie musisz sie jej bac. Nie musisz sie bac. Podobno od kilkudziesieciu lat nie biją juz na komisariatach.

Gość muchojad tomek
NIE ROZUMIEM - napiszcie chlopskim jezykiem jestem prostym chlopakiem bez szkoly - 8 klas mam nieznam sie zupelnie na tym CZY teraz- narazie jak hotel zglosi mnie na policje - to czy nie musze sie bac - czy policja nie aresztuje mnie nie zatrzyma? co policja mi moze zrobic? tylko spisac tak?

Gość zapłacisz i tak
Jak zgłosi na policje, to moga cie zatrzymac.

Gość muchojad tomek
pisaliscie ze policja moze jedynie spisac - i nie zatrzyma nie aresztuje za takie cos

Gość zapłacisz i tak
zatrzymac cie moga - zeby spisac zeznania. Moga to zrobic nawet na 48 h. Sprawa jest oczywista, jestes podejrzny. Nie będą raczej prosic cie o łaskawee stawiennictwo. O areszcie decyduje sąd. jesli dostaniesz zarzuty to będziesz podejrzany, a po napisaniu aktu oskarżenia - oskarżony. A wypowiedzi poprzednikow ze tylko spisza sa prawdziwe w ich sytuacji, tylko ze zaden z nich nie miał tak ewdentnie przechlapanej sprawy.

Gość ffklsjafkjaskfj
Znam podobny przypadek i tak wlasnie bylo... Hotel zawiadomi policje, a ta zacznie postepowanie karne. Dostaniesz wezwanie na przesluchanie i tam albo sie przynasz i bedziesz miec zawiasy + zwrot pieniedzy. Albo sie nie przyznasz i sprawa trafi do sadu i tak czy inaczej dostaniesz jakis tam wyrok + zwrot pieniedzy. Prawdopodobnie jesli bedzie rozprawa w sadzie to bedziesz musial rowniez pokryc jej koszty ;] Ale mysle , ze mozesz to zalatwic inaczej: Skontaktuj sie z wlscicicelem hotelu powiedz ze chcesz oddac pieniadze ale niemasz w tej chwili takiej sumy i popros zeby rozlozyl Ci na raty... Wtedy pojdziecie do prawnika , spiszenie z nim umowe i bedzie OK :) Znam bardzo podobny przypadek i tak wlasnie bylo...

Gość muchojad tomek
OK -- to spisza mnie zloze wyjasnienie i ---dalej mam spokoj az do sprawy sadowej -- tak? i sad dopiero moze kazac mi zaplacic?

Gość zapłacisz i tak
zrozum ze jak bedzie jakis nieogarniety prokurator i sedzia, to mozesz w najgorzym wypadku dostac areszt. to jest przestepstwo zagrozone od 6 mcy do 8 lat. Liczysz na farta?