Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miszmaszmaszmisz

Maść Tranowa na ciemieniuchę?

Polecane posty

Gość miszmaszmaszmisz

Witajcie, Dziś kupiłam maść tranową bo mój synek ma na główce ciemieniuchę. Ciekawa jestem czy , któraś z Was też stosowała? I z jakim skutkiem? Wcześniej smorowałam oliwką przed kąpaniem, nakladalam folie i czapeczke, a po umyciu główki wyczesywałam, niestety to cholerstwo wraca nagminnie.

Gość ale zazwyczaj płyny czy proch
Mojej przeszło po natłuszczeniu przed każdą kąpielą oilatum na bazie olejku sojowego co do maści tranowej to spróbuj, kto wie, może pomoże:) Trzeba pamiętać by nie stosować szamponów na bazie olejków nawet naturalnych ale raczej kupowac te z nagietkiem które leczą podrażnienia i lekko ściągają bo jak wiadomo ciemieniucha powstaje przez zaczopowanie gruczołów łojowych więc trzeba skórę troszkę odtłuścić po uprzednim nasmarowaniu czymś skutecznym w naszym przypadku oilatum choć nikt nie zaproponował mi maści tranowej a może jest dobra. Skąd ten pomysł na maść, od lekarki?

Gość miszmaszmaszmisz
tak, lekarka wspomniala, ze moze to cos pomoze, a dzis rano w ktoryms temacie zwrocilam uwage ze jedna z mam napisala ze stosowala, uznalam ze tez sprobuje, oczywiscie moge poszukac w necie, ale wole poradzic sie doswiadczonej mamy :)

Gość klkjfkjf
O, ja też stosowałam oilatum i nie powiem bo pomogło tyle że trwało to łącznie jakieś 3 tygodnie ale za to przeszło na amen. Ja właśnie wczesniej stosowałam szampon Hipp i zaczęło się a teraz kupuję Bubchen rumiankowy i dodatkowo zakupiłam nagietkowy z nowej serii i póki co skóra jest czysta. Co do maści tranowej ot tez nie słyszałam ale skutem może być dobry . Ja mam maść tranową na odparzenia pieluchowe dla małej ale ona dość mocno przetłuszcza skórę i chyba ciężko byłoby to zmyć z główki a oilatum już samo w sobie jest jakby płynem myjącym więc więcej nie trzeba było.

Gość Ja stosowałam maść tranową
bo tak poleciła mi kuzynka ale ciemieniucha nie przeszła. Cóż, w końcu zaczęłam smarować oliwą z oliwekna 15 minut przed myciem głowy i po tych 15 minutach tarłam troszkę skórę głowy delikatną myjką w potem myłam główkę i co taki zabieg to była poprawa. Dziś córcia ma jakieś nieznaczne slady ciemieniuchy ale myślę że lada dzień i wszystko zejdzie. Co do tej maści to warto spróbować tyle że zmyć ją faktycznie trochę ciężko i ta skóra nadal po umyciu pozostaje taka tłustawa.

Gość powinno się często
przeczesywać głowę miękką szczotką o naturalnym włosiu, to nie tylko świetny masaż dla skóry ale profilaktyka przeciw ciemieniusze , poza tym trzeba być dobrym szamponem i tak co dwa dni za każdym razem natłuszczająć główkę i wyczesując potem. To szczotkowanie na sucho ma przyśpieszyć odklejanie się łusek skóry . Pamiętajcie że póki skóra dziecka jest niedojrzała nie stosujemy grzebienia tylko szczotkę i naprawdę jej używamy nie sądząć że to dobre dla włosów dziewczęcych.

Gość jooooga
polecam krem na ciemieniuche" olejuszka na ciemieniuche"lub z seri aa tez na ciemieniuche, wystarczy nasmarowa główke rano i umyc wloski wieczorem