Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wawcia powraca6969

dlaczego nagle wyborcy PO

Polecane posty

sie pochowali jak kaczynski sie zamknal i nie ma go nigdzie no dopiero cos tam wyplynal wczoraj na powierzchnie i powiedzial :D ale czemu sie tak pochowaliscie juz wam tak dobrze nie jest nagle :D:D:D???

Gość Głosuję ZAWSZE na PO
Ja nie jestem takim idiotą i kretynem jak ty i rozumiem , że nie wszystko co złego dzieje się teraz w naszym kraju to zasługa Premiera Tuska - Część to wina USA ponieważ tam swój początek miał kryzys gospodarczy , część to zasługa Greków , Hiszpanów oraz innych państw które szastały pieniędzmi bez opamiętania..............

Gość nigdy nie zagłosuje na po
@Głosuję ZAWSZE na PO Jesteś idiotą i kretynem, jak cały elektorat PO

kto kurwa szastal tymi pieniedzmi ?? moze zwykli obywatele czy moze takie pizdy rzadzace jak u nas sa? buahah kryzys w usa sie rozpoczal tak z dnia na dzien i nagle opanowal caly swiat :D od razu po wypowiedzi widac ze na PO glosowal cymbal :D

Gość Głosuję ZAWSZE na PO
nigdy nie zagłosuje na po Twoja rodzina to pierd-olone jeb-ane gów-no.

Ja nie jestem takim idiotą i kretynem jak ty i rozumiem , że nie wszystko co złego dzieje się teraz w naszym kraju to zasługa Premiera Tuska - Część to wina USA ponieważ tam swój początek miał kryzys gospodarczy , część to zasługa Greków , Hiszpanów oraz innych państw które szastały pieniędzmi bez opamiętania.............. BUAHAHAH CO ZA PACAN

przecieyny grek jest zadłużony dwa razy bardziej niż polak a zarabia dwa razy tyle. to znaczy ze przjeebali pieniądze żyli ponad stan. a glupie banki na to pozwalaly bo chcialy sie nachapać a tu nagle kaski nikt nie placi rat ... u nas banki jako jedne z niewielu byly bardziej zachowawcze

"Naczelną zasadą polityki finansowej mojego rządu będzie stopniowe obniżanie podatków i innych danin publicznych. Dotyczy to i musi dotyczyć wszystkich. I tych mniej zamożnych i tych bogatszych. Wszyscy mają prawo do tego, aby państwo przyjęło wreszcie kierunek na obniżanie podatków i danin publicznych. Będziemy prowadzili tę politykę rozważnie, to musi być rozważny marsz. Ale chcę, aby to był marsz zawsze w jednym kierunku, zawsze w kierunku niższych podatków i zawsze w kierunku rezygnacji z nadmiernych, często zbędnych danin public" znych, jakie obywatel płaci na rzecz administracji." - Tusk expose z 23.11.2007 Przysięgam Polakom, że ten kto zaproponuje w moim rządzie podwyżkę podatków, zostanie osobiście przeze mnie wyrzucony" - D.Tusk Poczytajcie sobie POpaprańce.

Jak trudna jest sytuacja finansowa Grecji niech świadczy chociaż skala zadłużenia państwa - grecki dług publiczny wynosi obecnie 350 mld euro. Jest to półtora razy tyle ile rocznie wytwarza się w postaci towarów i usług (roczne PKB). To kwota nie do spłacenia przez "kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt lat. Bowiem przychody państwa (podatki) są typowo na poziomie kilkunastu procent PKB. Ale w Grecji z olbrzymią szarą strefą przychody państwa są na poziomie kilku procent PKB. Czyli dług publiczny kilkudziesięciokrotnie przekracza roczne przychody państwa greckiego. Dodatkowym problemem greckiego długu jest to, że jest on w większości zaciągnięty wobec wierzycieli zagranicznych. Gdyby państwo miało dług głównie wobec swoich obywateli i instytucji to mogłoby po prostu wyżej opodatkować obywateli, a zabrane im w formie podatków pieniądze oddać, obsługując zadłużenie. Generalnie Grecja ma obecnie do rozwiązania dwa problemy. Pierwszy to brak pieniędzy do bieżącego funkcjonowania państwa. Drugi problem, to wielki dług, który kiedyś trzeba będzie spłacić. i jak niby grecy zrobili ten dług? mówisz że politycy tak? a kto tych politykow wybral, kto sie cieszyl na socjal, całą masę ulg itd? panstwo dawało obywatelom więcej niż miało. grecy żyli ponad stan i na kredyt. i teraz mają przejebane. oczywiscie grecy zostali rownież wychujani na zewnatrz ale smai są sobie winni

OPINIA: Obecny kryzys w Grecji to nie tylko wina Greków, ale całej Europy, która od lat żyła ponad stan - powiedział p. Wacław Klaus, czeski prezydent. - Cały czas mówiłem, że Grecy nierozsądnie brali nadmierną ilość kredytów. Z drugiej strony ktoś nierozsądnie musiał im tych nadmiernych kredytów udzielać - zaznaczył p. Klaus. Prezydent Czech dodał, że problem Grecji jest tylko "widocznym przykładem szerszych problemów Europy".

Gość Osrana Dupa
A jo lublu Rudy Pajac. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:P

Polska wyprzedana, rozszabrowana kredytów też w nieskończoność nie można brać w komercyjnych bankach,wtedy najlepiej obskubać własny naród ile się da w imię chorych ambicji. " Aby żyło się lepiej"...POmatołom. Będziecie mieć stadiony,za kóre będą płacić nastepne pokolenia. Autostrady...po których nie będzie was stać jeździć.

Gość 5-10-15
Wow, ale głośno się kłócicie o Polskę? Prawdziwi patrioci - róbcie okopy, ostrzcie miecze... póki my żyjemy.

Kłamstwa Tuska już dawno przestały kogokolwiek dziwić:)....ci mniej myślący nadal tłumaczą je sobie magicznym słowem KRYZYS,a przecież ten sam Tusk,zapewniał nas ,że kryzysu nie ma i Polakom nie grozi.Jedyny kryzys jaki nas dosięgnął to rządy ignorantów i kolesi,którzy czego się tkną,obracają w perzynę,dając jednocześnie zatrudnienie kolejnym kamratom(patrz Mucha)Rozumiem że kryzysem mozna tłumaczyć wzrost akcyzy na paliwa,wzrost opłat za media itd....tylko czy kryzys usprawiedliwia umorzenie Rosjanom długów???trochę dziwna metoda na walkę z kryzysem,nieprawdaż.Każe się nam zaciskać pasa,ale w tegorocznym budżecie 2 miliardy PLN przewidziano na nagrody dla urzędników:)Rozumiem,że tych wybrańców zaciskanie pasa nie obowiązuje.Przykłady na walkę Tuska z kryzysem można mnożyć.Nie wiem jakim CUDEM ten człowiek trzyma się jeszcze władzy,ale jedno jest pewne ....TO JEDYNY!!!!CUD z tych zapowiadanych przez naszego premiera. Więcej już nie chcemy

Ej Ty... "Tym razem"" gdzie jesteś ,popełniłeś samobójstwo czy poleciałeś POwytyczne.

Gość ja tes! ja tes!
srali muchy bydzie wiosna :)

07 a cos do mnie pisałeś? wawcia ja nie wiem co mieli grecy robic ale żyli ponad stan, na kredyt!!! wydawali więcej niż mieli " 16:37 [zgłoś do usunięcia] Tym razem to znowu ja + ban x2 OPINIA: Obecny kryzys w Grecji to nie tylko wina Greków, ale całej Europy, która od lat żyła ponad stan - powiedział p. Wacław Klaus, czeski prezydent. - Cały czas mówiłem, że Grecy nierozsądnie brali nadmierną ilość kredytów. Z drugiej strony ktoś nierozsądnie musiał im tych nadmiernych kredytów udzielać - zaznaczył p. Klaus. Prezydent Czech dodał, że problem Grecji jest tylko "widocznym przykładem szerszych problemów Europy". niechce mis ię teraz szukać w wolnej chwili na topie shatyna ci wrzuce wykres jak grecy pozyczali i ile wydawali już wiedząc ze zaraz moga nie miesiąc za co oddac....

Gość murdock
"Zawsze glosuje na PO"---no nareszcie znalazl sie ktos madry.Ja przeciez od zawsze mowilem ze wszystkiemu sa winni amerykanie.Szczegolnie Ronald Reagan i CIA.

Gość murdock
To przeczytajcie sobie co zrobili Islandczycy i POrownajcie sobie to z tym co robia POlszewicy: "Prezydent z twardym karkiem Co zatem spowodowało, że pierwszy kraj bankrut w ciągu trzech lat stanął na nogi? Islandczycy nie pozwolili założyć sobie pętli zadłużenia na szyję. W rozpisywanych dwukrotnie referendach odmówili spłacania zagranicznych długów zaciągniętych przez prywatne banki, wedle zasady, że za długi odpowiada dłużnik, a nie podatnicy. Pomógł im w tym prezydent kraju Ólafur Ragnar Grimsson, który nie wahał się dwukrotnie rozpisać w tej sprawie referendum, stawiając czoła presji międzynarodowej (to poniekąd wyjaśnia, dlaczego Grimsson piastuje urząd czwartą kadencję). W rezultacie państwo islandzkie przeprowadziło upadłość kontrolowaną: zagwarantowało zobowiązania banków wobec islandzkich firm i osób prywatnych, a długami zagranicznymi obciążyło akcjonariuszy banków. Premiera Geira Haarde, który te banki pospiesznie znacjonalizował, Islandczycy zmusili do dymisji i postawili przed sądem. Powołali też oddolnie komisję konstytucyjną i zabrali się za pisanie nowej konstytucji, aby podobna sytuacja nie mogła się powtórzyć. Islandię czeka jeszcze proces przed trybunałem EFTA za historię z bankami, ale upływ czasu prawdopodobnie tylko wzmocni jej pozycję. Po bankructwie Islandia doświadczała przez dwa lata głębokiej recesji, gospodarka kurczyła się w tempie prawie minus 7 proc. PKB, a bezrobocie, wcześniej nieznane, wzrosło do 10 procent. Deprecjacja korony sięgnęła 35 proc., jej międzynarodowa wymienialność została wstrzymana, kapitał czmychnął z kraju, kapitalizacja giełdy spadła o 90 proc., stanęły inwestycje, posypały się bankructwa, licytacje, zwolnienia. Pomogło osłabienie waluty Bank centralny Islandii, znany z dwucyfrowych stóp procentowych, zmuszony był ostro z nimi zejść, aby pobudzić gospodarkę. Dzięki obniżce stóp i deprecjacji waluty nieopłacalne stały się operacje carry-trade, za pomocą których w poprzednich latach fundusze spekulacyjne wyprowadzały wielomiliardowe zyski z kraju. Recesja sięgnęła dna w 2010 r., ale już pod koniec roku spadek PKB wyhamował. Osłabiona korona silnie wsparła eksport, inflacja uległa obniżeniu, kurs walutowy ustabilizował się na rynkowym poziomie. Rząd wdrożył program cięć oszczędnościowych (na skalę 10 proc. PKB w rozłożeniu na trzy lata), zwiększył podatki, zmniejszył płace budżetówki i subwencje rolne, zrestrukturyzował system wydatków społecznych. Plan ułożono tak, aby oszczędzić najsłabszych oraz utrzymać usługi państwa na odpowiednim poziomie. Bez zadłużania się i bez spłacania bankowego zadłużenia. Miniony rok był dla Islandii rokiem wzrostu. Kraj znów zaczął się rozwijać w tempie 2,6 proc. PKB. Według prognoz, w bieżącym roku i następnym gospodarka zwolni, ale od 2014 r. wzrost gospodarczy ma przyspieszyć. Ciążący nad krajem proces o spłatę długów bankowych ma tę dobrą stronę, że ułatwia Islandczykom prowadzenie kampanii "Nie dla euro". Trzeba bowiem zaznaczyć, że w chwili krachu bankowego ówczesny rząd Islandii natychmiast ogłosił zamiar wstąpienia kraju do Unii Europejskiej i przyjęcia euro. Wiązałaby się z tym konieczność spłaty przez państwo zadłużenia, czyli wkroczenie na drogę Grecji, Portugalii i innych. Na to zaś, by spłacać długi za prywatne banki, wyspiarze stanowczo się nie godzą."