Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annakh

swędzenie warg sromowych

Polecane posty

Gość annakh

Witam, mam dość nieprzyjemny problem. Otóż od dwóch dni odczuwam nieprzyjemne swędzenie w miejscu intymnym. Czytając różne fora, stwierdzam, że grzybica to to nie jest, gdyż oprócz swędzenia i lekkiego obrzęku, innych objawów nie mam. Czy stosowanie maści Clotrimazolum powinno przynieść w takim razie jakieś efekty, czy jednak nie obejdzie się bez wizyty u ginekologa, której jednak wolałabym uniknąć? Jest się czym martwić, czy raczej nie ma się czego obawiać?

Możesz mieć tylko grzybicę warg sromowych i wówczas innych objawów nie będzie.

Gość spróbuj tej maści
i napij się wapna - może to alergia. i możesz jeszcze lacibios femina brać. jak po kilku dniach nie przejdzie, obawiam się, że bez wizyty u ginekologa się nie obejdzie...

Gość agula8
clotrimazolum powinno przynieść ulgę-czy wyleczy nie widomo. Co do grzybicy to swędzenie i opuchnięte wargi to wystarczajace obajwy-reszta może rozwinąć się z czasem. ja w takich sytuacjach na dzień smaruje właśnie clotrimazolem a na noc zakładam latovaginal. Jeśli po kilku dniach nie przechodzi konieczny jest lekarz i mocniejsze leki...

Gość mohitoito
clotrimazolum pomoże na swędzenie, ale na pewno grzybicy czy innej infekcji nie wyleczy. chyba nie unikniesz ginekologa, czym prędzej zaczniesz leczenie tym lepiej. spróbuj z lactovaginalem na noc przez pare dni, pomoże przywrócić prawidłowy poziom flory bakteryjnej w pochwie. może akurat to wystarczy i poczujesz sie lepiej.

Gość ann//
W takim przypadku wizyta u ginekologa jest konieczna!!! Lekami które są dostępne bez recepty nie wyleczysz takiej infekcji. Mozesz ją jedynie zaleczyc i bedzie wracac. Ja kiedys tez miałam opuchniete wargi i mnie swędziało. Posmarowałam clotrimazolem i troche pomogło. Tak sobie chodziłam z tym raz było lepiej raz gorzej a ze pracowałam i miałam mało czasu to do ginekologa jakos mi było niepodrodze. W aptece pani poleciła mi globulki dopochwowe z propolisem i wydaje mi sie ze byłam na niego uczulona i to podrażniło mi miejsca intymne jeszcze bardziej az wkoncu dostałam takiej infekcji i to w niedziele ze z płaczem jechałam do szpitala bo nie mogłam juz wytrzymac. Miałam gorączke, wargi tak mi spuchły i bolały ze nie byłam w stanie założyc majtek ani złączyc nóg. Ledwo dowlokłam sie do gabinetu a kazdy krok to był koszmar. Dostałam silne leki doustne i dopochwowe i juz po paru godzinach odczułam ulge. Ginekolog jak zobaczył moje krocze to powiedział ze wygląda jakbym siedziała na wrzątku ( i tak tez sie czułam). Naprawde nie warto kombinowac na własna reke tylko isc do lekarza. Ja gdybym odrazu poszła to oszczedziłabym sobie mnóstwo bólu i nerwów

Przy infekcji bakteryjnej nie ma żadnych upławów (albo tylko nie wielkie żółte) ale za to odczuwa się swędzenie i pieczenie, wiem bo sama mam ten problemem i ciężko jest to wyleczyć (3 miesiąc), zaraz poszłam do ginekolog, dostałam globulki dopochwowe dwa razy a za trzecim razem także doustne, na to swędzenie bardzo pomaga mi provag żel, który nawilża i łagodzi podrażnienie. Jednak na własną rękę się nie lecz i idź do ginekologa.

Gość hjnhyjnhgydj
a mnie swędzi od tygodnia, i wstydzę się powiedzieć mamie

Gość lady bronka
ja w takiej sytuacji stosuję krem clotrimazolum, łykam provag na wzmocnienie flory bakteryjnej i idę czym prędzej do ginekologa. nie ma się co męczyć.

provag żel rzeczywiście dobrze łagodzi świąd i pieczenie, wolę go od innych maści bo ma fajne opakowanie z pompką, używam po basenie i nie tylko...poczekaj na efekty kuracji Clotrimazolem - może będzie dobrze:)

Możesz spróbowac zastosowac pełną kuracje lactovaginalem i dodatkowo posiłkowac sie provag żelem, jeśli nie jest to infekcja a tylko osłabienie flory np po okresie czy choćby z osłabienia organizmu. Mimo wszystko zapisz sie na wizyte do ginekologa, jesli Ci przejdzie zawsze mozesz wizyte odwołać.

Gość Dorotaaaaaaaaaaa
Mój winowajca swędzenia - suchość pochwy -pomógł żel nawilżający rano i wieczorem, nawet nie myślałam, że mam taki problem i tak łatwo mogę się go pozbyć:)

Gość aja

Potrzebuję czegoś łagodzącego na już! co możecie polecić?

Dzień dobry, 
w sytuacji dokuczającego świądu, warto sięgnąć po kojący krem do stosowania w okolicach intymnych Prurifem®, który wykazuje natychmiastowe działanie przeciwświądowe i przeciwbólowe. Zawiera specyficzne składniki aktywne takie jak aloes i olejek z drzewa herbacianego. 
Oczywiście, jak zawsze w takiej sytuacji, zachęcam również do konsultacji z lekarzem ginekologiem, aby zdiagnozować problem i przyczynę. 
Gdyby pojawiły się dodatkowe pytania, jestem do dyspozycji. 
Ekspert marki Kadefarm