Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anego

co gotować na obiad dla półtorarocznego dziecka?

Polecane posty

fiki miki /// tak prosiłam o obiady ale potem dopisałam prośbe o porady na inne dania.

u nas też raczej nie funkcjonuje deser, bardziej jest to pod wieczorek. często robię duszone jabłko, ścinamy góre, łyżeczką wyjmuję tą część z pestkami, dosypuje tam troszke cukru( inne przyprawy jak cynamon są "ble " ), zamykam ta górną częścią, którą wcześniej odciełam i hop do garnuszka. w garnuszku powinno być troszkę wody tak 1/8 dosłownie. potem dusić ,aż skórka zacznie odstawać, tak samo robię w gruszkami. też zajada, czasem. Wszelkiego rodzaju naleśniki,z dżemem, z bitą śmietaną ,albo owocami jeśli są akurat na topie :) Małemu smakują też ciasteczka owsiane, jeśli ktoś chciałby to potem napisze przepis dokładny. galaretki nie wchodzą, więc robię rzadko... jeśli chodzi o drugie śniadanie to też nic wyszukanego, czasem jest to jajko gotowane, plus jakieś warzywka, czasem gdy jesteśmy na spacerze to słodka bułka, albo jakiś jogurt. kanapeczki obowiązkowo kolorowe, inaczej nawet nie spojrzy, więc podstawą jest ogórek, pomidor,papryka albo chociaż szczypiorek :) gdy mamy więcej czasu to produkujemy omlety, różne, z szynka, z serem, z warzywami, co wpadnie w ręce :) zawsze jest tak,że gdy coś robię to Mati asystuje ,więc wybor składnikow w miare rozsądku należy do niego:) wie juz na co ma ochotę, więc jeśli nie jest to nic "głupiego" , nie mam powodów ,zeby nie dodać :)

dzięi Miodziolanka :) staram się jak mogę, żeby Maluszek był zadowolony i z pełnym brzuchalkiem :)

witajcie:) jak macie jeszcze jakieś fajne pomysły jakie posiłki przyrzadzać dla dziecka to proszę o porady:) z góry wielkie dzięki:) Blink jak możesz to podaj ten przepis na ciasteczka owsiane

Dzisiaj była próba nowej potrawy ,a mianowicie warzywnych kotlecików :) smakowały :) Składniki pół opakowania mrożonych brokułów pół opakowania mrożonych kalafiorów jajko 5-6 łyżek tartej bułki 3-4 łyżki oleju po szczypcie mielonego kminku i suszonego koperku Przepis 1. Zagotuj litr wrzątku, wrzuć mrożone brokuły i kalafiory. Warzywa doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 1215 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedź, dokładnie osącz i starannie rozgnieć na pure. 2. Wbij całe jajko, dopraw do smaku mielonym kminkiem i suszonym koperkiem. Dosyp tyle tartej bułki, żeby powstała zwarta, dająca się łatwo formować masa. 3. Zrób małe, płaskie kotleciki i obtocz je w tartej bułce. 4. Na patelni rozgrzej dobrze olej. Włóż kotleciki i usmaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem lub pieczywem. to ze strony maluchy.pl . masę fajnych porad i dań tam jest. i obiecany przepis na ciacha:) Składniki płatki owsiane - 80g wiórki kokosowe - 80g mąka pszenna - 100g cukier puder - 70g masło - 100g miód - 1 łyżka soda oczyszczona - 1 płaska łyżeczka Przygotowanie 1, Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier puder, wszystko wymieszać. W garnuszku roztopić masło wraz z miodem (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, następnie dodać do garnuszka z masłem i miodem, wymieszać. Połączyć zawartość garnuszka z suchymi składnikami, ciasto wymieszać. 2. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać zachowując odstepny między ciasteczkami. 3. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 8 - 10 minut. 4. Po upieczeniu odczekać chwilę, po kilku minutach przenieść na talerz, aby wystygły. można też dodać orzechy, bakalie, suszone owoce, czego maluch zapragnie:)