Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość capsloks

pierwszy raz bede miec zakladana wkl domaciczna, mam pare pytan

Polecane posty

Gość capsloks

Mam 29 lat, dwoje dzieci, jeden porod sn, drugi cc, gin zaproponowala mi miedziana wkl nova t 380. - czy zakladanie takiej wkl boli i czy dlugo trwa - czy wkl jest wyczuwalna,jakis dyskomfort przy chodzeniu, cwiczeniach, stosunku? - czy jak sie ma wkladke to mozna byc badana ginekologicznie - czy okres jest regularny, slyszalam ze sie krwawi 2 tyg po zalozeniu wkl, menstruacja tez podobno jest obfita i bolesna - czy psuje sie cera - czy podczas stosunku wkl sie nie przesuwa - ktora lepsza miedziana czy hormonalna, ta druga podobno o wiele drozsza - chcialabym tez poznac wszystkie skutki uboczne jakie wystapily u Was Jak mi sie cos przypomni to bede pisac. Pozdrawiam i czekam na powazne odp.

Gość capsloks
ponawiam

Gość capsloks
?????

Gość fdsaghjk,.loiduhjdijd
booli w chuj, tyle ci powiem, a lepsza jest chyba jednak hormoalna, ale moze nie w twoim przypadku :) powodzenia a badana gin nawet powinnas, musisz byc bardzo czesto

Gość norwegia
moja lekarka nikomu nie proponuje miedzianych tylko hormonalne ja mam od miesiaca i jestem mega zadowolona nic nie czuję żadnych skutków ubocznych zakładanie nie bolało tylko że jest nieprzyjemne koszt poniżej tysiąca

Gość capsloks
a jest ktos kto ma miedziana wkl i moze odp na pytania?

Gość capsloks
przeczytalam ale nie wiem co to ma do mojego tematu

Gość lightcik
chodzi mi o to że zdarzają się oszustwa w tej kwestii.

Gość RENIA 76
Czesc ! W piatek wieczorem mialam zakladana Mirene . To juz moja druga wkladka hormonalna , pierwsza mialam prawie 5 lat . Pomiedzy wkladkami nie robilam przerwy . Zalozenie odbylo sie prywatnie , zaplacilam 1100 zl - koszt wkladki z zalozeniem . Po zalozeniu gin zrobil mi usg . Samo wyjecie i zalozenie kolejnej spirali nie bolalo tak jak bezposrenio po nim . Bralam nospe i ibuprom , bol utrzymywal sie do soboty . Mialam drobne plamienia . Dostalam tez antybiotyk , bralam go 2 dni . Ogolnie to jestem zadowolona z tej metody . Jesli ktos ma pytania , chetnie odpowiem . Pozdrawiam .

Gość capsloks
a co z cera podczas stosowania wkl miedzianej i jeszcze jedno, czy polecacie jakas inna wkl hormonalna oprocz mireny, nie stac mnie na nia

Gość norwegia
moja lekarka polecała mirenę płaci się niby sporo ale podzielisz sume na 5 lat to wychodzi smiesznie mało wcześniej płaciłam 50 zl miesięcznie za tabsy ale popmijając czy mirena czy iina nie poleca miedzianej odkąd są na rynku hormonalne a radość z seksu..............

Gość Mirena polecam
Witam. Ja mam Mirenę od 2 lat - POLECAM! W życiu nie zakładaj miedzianki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
U mnie miedzianka kosztuje 200 zł, a hormonalna 800zł. Ja nie wiem czy się zdecydowac, bo po pierwsze chcę miec jeszcze jedno dziecko za jakieś 7 lat, po drugie strasznie tyję od hormonów a podobno miedzianka to jest masakra.

Gość capsloks
a oprocz mireny co polecacie bo nie stac mnie, nova t 380 w mojej aptece jest po 110 zl a mirena 809 zl. Wszystkie miedziane takie drogie sa?

Gość capsloks
pomylka : chcialam zapytac czy wszystkie hormonalne sa takie drogie... sorki.

Gość Mirena polecam
Ja za swoją Mirenę 2 lata temu płaciłam 650 zł. Sądzę, że każda wkładka hormonalna będzie droga - w gruncie rzeczy ona daję Ci 99,9% pewności, a miedziana nie jest taka the best. Moja koleżanka ma miedziankę tak jak ja od 2 lat i do dzisiaj obawia się zajścia w ciążę, bo znowuż jej koleżanka zaszła w ciążę jak miała miedziankę. Wiele się słyszy o ciążach z wkł.miedzianymi a z Mireną osobiście słyszałam o 1 ciąży w dodatku wkładka wtedy była przemieszczona do jamy brzusznej i to jest jedna jedyna historia o ciąży z Mireną ! Wydatek jest owszem spory jak na jeden raz ale podziel to sobie na 5 lat i dodaj 99,9% pewności, że nie zajdziesz w ciążę - na mnie to podziałało - do dziś NIE żałuję! A jak wyjmę ją za 3 lata to założę kolejną albo zdecydujemy się z mężem na kolejnego bobaska ale po porodzie i tak wrócę do Mireny :)

Gość lubię Jabłka
zarówno miedzianka jak i Mirena mogą się przemieścić więc tak jej nie zachwalaj.Wielu lekarzy mówi,że Mirena jest po prostu przereklamowana a miedziana chroni tak samo dobrze!tylko i jedna i druga muszą być dobrane odpowiednio rozmiarem i dobrze założone.Trzeba też kontrolwać często ,co pół roku położenie spirali.

Gość Mirena polecam
rozmiarem?! chyba sobie żartujesz! Czy spirale mają w ogóle rozmiary - Mirena nie ma "rozmiarów" tego jestem pewna!!! Po za tym chyba każdy Ci powie, że Mirena jest lepsza, gdyż po za tym, że chroni podobnie do miedzianej to uwalnia homon czego miedzianka NIE ma! Nie uważam aby Mirena była przereklamowana, bo jak ją zakładałam 2 lata temu to mało kto o niej słyszał w moim otoczeniu, a i na forach nie było jej łatwo znaleźć - także wnioski same się nasuwają!

Gość aaa666
a ja jak czytam to mi ręce opadają. jestem po wyciągnieciu Mireny. Miałam ją zaledwie 3 lata a kosztowała mnie 1300 zł. to jest ZAWSZE KWESTIA INDYWIDUALNA. każdy ma inny organizm!!! ja miałam 7-dniowe cykle, uporczywe. wkładka się po prostu wysunęła.przytyłam 11 kg. dziś idę założyć Nova - T. I MAM GDZIEŚ CZY TO MIEDZIANA czy inna. dla mnie to i tak najwygodniejsza forma antykoncepcji. nie muszę stać co miesiąc po receptę i się prosić. a jak zajdę w ciążę to usunę wkładkę i zastosuje artrotec forte. wielki mi problem. głupie babskie gadanie

Gość Ale ty głupia!!!
Zanim się dowiesz o ciąży to na takie cuda dzisiejszej ''medycyny poronnej'' będzie za późno.Poza tym w ciąży nie wyciągają wkładek.Oj matko...głupie to a za mądre się uważa

Gość aaa666
głupia to sama jesteś. mozna i nie mozna. wszystko zalezy jak prędko się kobieta zorientuje. i nikt tu nikomu nie ubliza. troszkę w zyciu przezyłam , równiez 1 poronienie. i mam w dupie co sobie myslisz.

Gość aaa666
i Ty głupolu weź sobie ulotkę np. Nova - t , punkt 4.6 który brzmi : " PACJENTCE KTÓRA ZASZŁA W CIążE POMIMO STOSOWANIA WKŁADY, NALEżY NATYCHMIAST USUNĄĆ WKŁADKĘ, GDYŻ JEJ OBECNOŚĆ MOŻE ZWIĘKSZYĆ RYZYKO PORONIENIA" Taja głupia a za mądra się uważa, bożesz ty mój to za jełop

Gość Ale ty głupia!!!
No widzisz ja jednak przeszłam więcej ale nie będę ci się tu zwierzać z mojego życia. Tak pisząale wżyciu jest inaczej.Jakby ci napisali że jak zajdziesz w ciążę to masz skoczyć z mostu to byś skoczyła?

Gość aaa666
jestem po założeniu wczoraj Nova T - 380. Standardowo dla mnie najmniej przyjemne jest uszczypnięcie wargi szyjki. potem to nie boli, ale dziwne uczucie pozostaje. po mirenie miałam mocniejsze bóle, obfitsze krwawienie. dziś czuje się świetnie. może to ma znaczenie, iż wkładkę założono mi po raz 2. Pozwolę użyć sobie określenia, że "macica jest przyzwyczajona". Na pewno polecam taka formę zabezpieczenia. Nie chcę się mądrzyć , która lepsza miedziana czy hormonalna. jest to decyzja OSOBISTA oraz decyzja na jaka pozwala stan zdrowia. Ja tym razem zaoszczędziłam 1000 zł. I mogę śmiało udać się do fryzjera, po nowe ciuchy aby poprawić sobie samopoczucie jeszcze bardziej ;-)