Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
torbielka123

pulsujący szum w prawym uchu

Polecane posty

Witam, od prawie dwóch lat występuje u mnie pulsujący szum w uchu prawym. Dźwięki zgodne są z tętnem i mają różną czestotliwość, coś jak szum, brzęczenie, szmer... Czasem wydaję mi się że przeleciał obok jakiś owad a to jednak zaczęło szumieć ;/ Chodzę po wielu lekarzach, w różnych miastach - nikt nie znalazł przyczyny szumu :(( Miałam robioną TK - wyszła torbiel w prawej zatoce szczękowej ( ale nie powiązują jej z szumem), miałam również rezonans głowy i szyi, ale przyczyny szumu nadal nie znaleziono :( Czasem już nie mam siły, odechciewa się żyć, przez szum jestem poddenerwowana, nie moge się na niczym skupić, ani skoncentrować, mam problemy ze snem i ogólnie czuję się rozbita, bo wydaję mi się, że coś mi jest a nikt nie może znaleźć przyczyny. W internecie mało jest na ten temat, dlatego postanowiłam napisac tutaj, może znajde jakąś pomoc, albo ktoś miał podobny problem i znalazł przyczynę? Dodam, że gdy strasznie mi szumi i nacisnę skórę pod tym uchem albo "naciągnę szyje" szum znika, gdy zwolnię ucisk, szum pojawia się znowu, a gdy szumi mi nieprzerwanie np 2 h to czuję jakby ucisk od środka ucha. Ktoś zasugerował mi kłębczaka, ale czy możliwe jest, że nie wyszedł by na rezonansie szyji?? Ani na Usg?? Proszę o jakąś odpowiedz i z góry dziękuje! P.S. Na forum pisze pierwszy raz więc prosze o wyrozumiałośc ;))

Gość mmtt
Cześć Wiem że odkopuje temat sprzed kilku miesięcy, ale mam właściwie identyczny problem jak założycielka wątku i również nie mogę znaleźć rozwiązania. Będe bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Gość torbielka1234
Witaj mmtt, (zapomniałam hasła do mojego pierwszego nicku i założyłam nowy trochę dłuższy ;)) jak widzisz nikt nie odpowiedział na mój post, ale udało mi się znaleźć w internecie na innym forum osobę z identycznym problemem, ale niestety jej też nikt nie rozwiązał tego problemu :( Ja po kilku miesięcznej przerwie znów zaczęłam walkę o wyjaśnienie sprawy :) Byłam już u kolejnego, innego laryngologa, który zlecił dodatkowe badania. Tylko, że tyle się na to czeka (NFZ), że pewnie w lutym będę miała konkretniejsze informacje. A jak wygląda problem u Ciebie? Długo Ci szumi? Czy miałeś już jakieś badania? Czy również zauważasz związek z naciskiem na szyję i czy wtedy przestaje Ci chwilowo szumieć? Pozdrawiam i życzę nieszumiącego dnia ;)

Gość migotka26
Dziewczyny ja mam podobnie,po setkach badań jakie robilam(w tym rezonanse glowy i szyi )ortopeda prywatnie swierdził duży kręcz szyi do operacji,rezonas tego nie wykaze bo to nie jest jakaś tam zmiana ogniskowa czy coś innego.Ten kręcz,naciągnięta szyja po jednej stronie(prawej)ciągnie mi ucho,błedniki mam takie straszne szumy,piszczenie,zawroty głowy i mdłości.Może dziewczyny sprawdzcie to.Ja mam operację niebawem.

Gość torbielka1234
migotka 26 właśnie ten kolejny mój laryngolog zlecił mi RTG kręgosłupa szyjnego + czynnościowe czy coś takiego, badanie już wykonałam więc zobaczymy. Obejrzał też te wszystkie moje wyniki badań USG, rezonansów, pobytów w szpitalu i innych no i jeszcze dodał kolejne badanie USG szyi bo podobno jak szum jest pulsujący to tego przyczyną może być jakiś klębczak. Ale do tej pory nigdzie nie wyszedł a chodze po lekarzach i robie różne badania od 2 lat. Także może rzeczywiście to jest coś z tym kręgosłupem, ta laryngolog wlaśnie też mi tłumaczyła, że w rezonansie to nie wyjdzie bo oni patrzą jak się kontrast gromadzi a nie na te kręgi czy coś takiego. Także nadzieja jest :) A czy Twoje szumy są pulsujące, zgodne z biciem serca i wrażliwe na nacisk? Pozdrawiam serdecznie

Gość migotka26
hej,nie- moje szumy to raczej taki nagły pisk jak przy sprawdzaniu słuuchu-na pewno wiesz jak nakładają te słuchawki i puszczają taki pisk...To ja właśnie tak mam,załącza się nagle bardzo głosny i powoli wycisza,trwa to jakieś 15-20 sekund max i jest raz na tydzień.Jeśli masz kręcz szyjny(to nie dotyczy kręgosłupa w sumie)to powinien go wykryć od razu ortopeda bo on jest widoczny gołym okiem.To nie kręgi tylko mięsień mostkowo obojczykowo sutkowy powiększony i wystaje z szyji na zewnątrz,widać go u mnie masakrycznie.On leci do ucha prawego i pewnie u mnie to powoduje bo inne badania nic nie wykazują,to jest taki przykrucz mięsnia tego i trzeba go przeciąć.

Gość torbielka1234
Tak tak wiem jak te słuchawki nakładają i jakie tam są dźwięki :) Ale mój jest kompletnie inny :( Taki szum, szmer jak puls, jak bicie serca tylko tak szumi, jakbym słyszała po prostu jak mi krew płynie w tętnicy... I praktycznie mam to codziennie. Hmm to ja pewnie mam co innego :P No zobaczymy co lekarka powie po tym RTG kręgosłupa i po kolejnym USG szyi :)

Gość migotka26
słuchaj,czytam o tym kłębczaku na necie i piszą,że diagnozuje się go przez MRI,masz zdjecie na wikipedii,u ciebie więc by go wykryli.Na pewno masz coś innego.

Gość migotka26
ja swoje szumy mam bardzo rzadko,w sumie napisałam ci raz na tydzień zamyślona ale nie mam tak,mam rzadziej.

Gość mmtt
Mi szumi z przerwami tak od sierpnia. Przez ostatnie 2-3 tygodnie właściwie codziennie, mam wrażenie że pod wieczór się nasila, albo po prostu jak jestem w pracy nie zwracam na to aż takiej uwagi. Narazie byłem tylko u lekarza ogólnego i laryngologa, miałem robiony audiometr, wyszło że słabo słysze, ale to już wiedziałem wcześniej tylko że kiedyś mi nie szumiało. P.S torbielka mogłabyś odezwać się do mnie na maila: mmtt@op.pl

Gość Otovent polecam
Prosze posluchaj mnie i zro jak Ci radze (nosze aparat sluchowy id). Idz do apeki i zamow soie (chyba ze beda mieli na stanie) baloniki OTOVENT do leczenia ujemnego cisnienia w uchu.Postepuj wg instrukcji. Poza tym co moge Ci jeszcze doradzic to wizyte u neurologa pod kontem nerwicy... u mnie to bylo powodem szumow usznych, zawrotow glowy itd. Pozdrawiam

Gość torbielka1234
migotka26 no rzeczywiście jeśli wykrywa się to przez rezonans to chyba by mi wykryli bo rezonansów miałam już z 3 :) Więc to chyba dobra wiadomość no ale nie zmienia faktu, że szum mi doskwiera i zmniejsza komfort życia. Jeśli chodzi o ten OTOVENT to poczytam na ten temat. U neurologa byłam kilka razy no ale nie pod kątem nerwicy. Wcześniej też jak czytałam na forach to pisali o nerwicy i brałam to pod uwagę, ale ten szum byłby wtedy chyba taki "wewnętrzny" a mnie jak szumi mocno i poprostu naciągnę szyję albo nacisnę dłonią to szum ustaje... Więc ja czuje po prostu jakiś związek "fizyczny" z szumem i naciskiem. I to najbardziej mnie zastanawia.

Gość illlonka
ja mam tez w prawym uchu pulsujący szum uszny, w lewnym ciagly taki jakbym slyszala wlasna krew.mialam rezonans glowy -wynik ok, rezonans szyi-nieznacznie obnizone krazki oraz osteofity ktore z prawej strony istotnie zwezaja otwory miedzykregowe.tu wlasnie mi pulsuje. z lewej strony mi nie pulsuje a w rezonansie wychodzi ze mam troche zwezony ten otowr.moze to ta przyczyna z objawow to wszytsko zaczelo sie zawrotami glowy, dretwienie prawej reki no i od 5 miesiecy szumy..........rozpoczelam terapie trt to ponoc obecnie najskuteczniejsza metoda leczenia szumów.jutro ide do neurologa bo slyszalam,ze w pulsujacych szumach usznych warto zrobic badanie naczyn.mam nadzieje,że dowiem sie czy to ma byc tk czy rezonans z angio.dam znac,ilona

Gość torbielka1234
illlonka a co to jest ta terapia trt i co należy zrobić, żeby ją rozpocząć, albo w ogóle jak ją dostać? ;) Ja od 2 lat chodzę po lekarzach z pulsującym szumem w jednym uchu i skarżę im się, że obniża to mój komfort życia, wzbudza lęk i nie pokój itd i nikt mi nic takiego nie zaproponował... :( Też miałam rezonans głowy z angio i wszysstko oki. Mam nadzieję, że u Ciebie też nic w angio nie wyjdzie :) Ja czekam jeszcze na wynik rtg kregosłupa szyjnego i na badanie usg szyi. Pozdrawiam i czekam na info :) I trzymam kciuki, żeby przestało nam puslować :)

Gość pacynka21
Ja także mam podobny problem od jakiś 2 miesięcy z tętnieniem w uchu. w badaniu laryngologicznym ok, usg tętnic szyjnych także. Za tydzień mam wizyte w poradni chorób naczyń, gdyż mam podejrzenie kłębczaka ucha lewego. Obecnie jestem w ciąży, przed ciążą tego nie miałam.

Gość torbielka1234
pacynka21 as na jakiej podstawie to podejrzenie kłębczaka masz? Wyszedł w jakimś badaniu? Ja od 2óch lat miałam już ze sto różnych badań i sama sugerowałam lekarzom, że może to ten kłębczak ale jakoś nikt nie podchwycił tematu... Dlatego jestem ciekawa. Ja mam zależność szum-nacisk, w sensie ze jak nacisnę skórę pod uchem w którym szumi to mi przestaje, jak zwolnię ucisk to znów mam te dźwięki w rytm serca. No i od 2óch lat nikt mi przyczyny nie znalazł...

Gość torbielka1234
pacynka21 a na jakiej podstawie podejrzewają kłębczaka? Wyszedł w jakims badaniu czy jak? Ciekawi mnie to bo mi od 2óch lat nikt nie zasugerował nawet, że mogę to mieć a sama nawet wspominałam o tym lekarzom... Ciekawi mnie też czy może również masz zależność ucisk-szum? Ja gdy mi szumi i nacisnę skórę pod tym uchem to szum ustaje, gdy zwolnię ucisk to znów słyszę te szmery w rytm serca... Będę wdzięczna za odp :)

Gość torbielka1234
oj sorki za dwa posty, myślałam, że pierwszy nie dodał się i napisałam drugi ;) Coś mi net szwankuje ;)

Gość hyhyhyyyyyyyyy
coś mi się wydaje, że masz ch. Meniere'a. Zasugeruj to lekarzowi.

Gość pacynka21
mi zasugerował to laryngolog u którego byłam prywatnie po konsultacji z oddziałem laryngologicznym, reszta u których byłam twierdziła ze to nic poważnego. Też po naciśnęci tętnicy szyjnej pulsowanie ustawało, w tej chwili tętni nadal choć nie tak głosno jak na początku.

Gość dla Pacynki
ponieważ ch. Meniere''a to, przypuszczalnie, złe ukrwienie błędnika, spróbuj lek Histimerck i równoległe masowanie dłonią/ssczotką szyję i okolic ucha pod prysznicem. Szyję namydl, bo zedrzesz skórę. Po takim zabiegu hartuj to miejsce. Na noc nacieraj okolice ucha roztworem czosnkowo- spirytusowym/ {główką czosnku pokrojona, zalana spirytusem na kilka dni} Innego wyjścia nie masz, musisz zaryzykować, albo szwendać się po lekarzach.. Notabene, znajomy takim roztworem usunął dipitrena i reumatyczny ból w kolanie.

Gość dla Pacynki
Nie znam Twojego trybu życia, ale na wszelki wypadek podejdź do własnego zdrowia holistycznie i zastosuj się do poniższych punktów: Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie, zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ http://www.youtube.com/watch?v=sNcF_f5sdoo 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz linki do filmów http://www.gerson.yoyo.pl/film.html http://www.youtube.com/watch?v=YsT6qNk8_qQ&fe ature=related http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_lewatywa_-_jak_to_zrobic_cz2.html HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Gość dla Pacynki
będąc już pod prysznicem dodatkowo możesz, oprócz usuwania woskowiny, pobudzać kążenie krwi w okolicach błędnika taką techniką: po namydleniu ucha palcem, przykładasz dłoń do małżowiny usznej, i ruchami kolistymi kręcisz dłonią powodując " pranie" ucha wewnątrz i przy okazji masowanie zwiększające ukrwienie. Po takim zabiegu hartujesz chłodną wodą. Po wyjściu spod prysznica suszysz ucho suszarką nawieną ciepłym strumieniem powietrza.

Gość Darass
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE!!!!

Gość Do Wszystkich
Kłębczak, to rodzaj nowotworu niezłośliwego. Każdy nowotwór to kumulacja w postaci guza niezutylizowanych komórek. Przyczyną takie stanu są toksyny które dostają się do organizmu poprzez pożywienie, wodę, powietrze. Ponieważ praktycznie całe współczesne środowisko jest w jakimś stopniu zatrute, to jedną radą jest oczyszczanie organizmu z toksyn terapią Gersona. Tą terapią ludzie nawet rraka usuwali. Zapraszam do obejrzenia filmu: http://www.gerson.yoyo.pl/film.html

Gość Do Wszystkich
. Notabene: nowotwór jest to kumulacja niezutylizowanych/patologicznych komórek w jakimś podatnym miejscu np. stercz, macica, jelito grube, i w wyniku słabego krążenia krwi i limfy spowodowanego hipokinezją nowotwór powiększa się i wreszcie złośliwieje stając się rakiem. Zatem bardzo wskazany jest masaż dłonią a nawet szorstką szczotką lub trening rekreacyjny na świeżym powietrzu by pobudzić do pracy układ krwionośny i immunologiczny i przyspieszyć wchłanianie nowotworu, oczywiście nie zapominając o prawidłowej diecie, lewatywie i medytacji. HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Kłębczak to właśnie rodzaj nowotworu niezłośliwego. Pełną terapią Gersona ludzie usuwali nawet raka(nowotwór złośliwy) vide film: http://www.gerson.yoyo.pl/film.html

Gość pacynka21
z racji tego ze jestem w ciąży cisnienie mam badane regularnie i jest ono prawie zawsze 110/70

Gość torbielka1234
moje ciśnienie również jest w normie... Pacynka21 daj znać jak będziesz po wiizycie w poradni chorób naczyń. Ja miałam też rezonans głowy angio czy jakoś tak i on wyszedł mi dobrze i tłumaczono mi ze dlatego ze to dobrze wyszło to nie ma tego kłebczaka. Ja byłam u kilku laryngologów i na NFZ i prywatnie mimo iż sugerowałam to odrzucali to. a we mnie wywołuje to niepokój, no i ta zależność z naciskiem na tętnice... Ja jeszcze czekam na powtórne badanie usg szyjni, ślinianek i węzłów. Zobaczymy co ono pokaże. Jeśli chodzi o chorobę Meniera to mi ją podejrzewali na pierwszej wizycie ponad dwa lata temu, dostałam leki które oczywiście nic nie pomagały więc kazano je odstawić. Pulsuje dalej. A w tej chorobię jest postępująca utrata słuchu, a mój od zawsze jest znakomitty, nawet miesiac temu mialam powtorzone badanie słuchu i wszystko spoko. A jesli chodzi o mój tryb zycia to wlasnie odzywiam sie zdrowo, uprawiam sport, pije duzo herbat zielonych, czerwonych, białych, świeże soki, warzywa itp itd... i i tak szumi :( A jeszcze ostatnio gdzies znalazłam artykuł ze moze byc to spowodowane wyrwaniem zębów... co prawda ja miałam wyrwane dwa ostatnie i to po stronie po ktorej mi szumi... no nie wiem ale nie zmienia to faktu ze ten pulsujący szmer jest dla mnie bardzo uciążliwy :( Pacynka a jak dokładnie opisałabyś charakter swojego szumu, do czego mogłabys ten dźwięk porównać? Pozdrawiam, dzięki wszystkim za wskazówki, dzis pod prysznicem bede masowac szyje i ucho! :)

Gość pacynka21
Torbielka mój szum to jest zgodne z moim pulsem tętnienie

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się