Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość !!pomóżcie zinterpretować!!

Wyniiki badań krwi niemowlaka. Złe???? ktoś się zna???

Polecane posty

Dziewczyny, pomóżcie zinterpretować te wyniki. To są badania mojego 9,5 miesięcznego niemowlaczka. Wizyta u lekarza dopiero w przyszłym tygodniu i boję się, że są złe. Morfologia: Hematokryt: 0,33 zakres to 0,33-0,45 Płytki krwi: 609 zakres to 229-553 RDW-SD 29,4 zakres to 37-54 Żelazo 58 zakres to 43-184 Pozostałe parametry w normie.

Gość blue two
zelazo i hematokryt tez w normie jedynie rdw i plytki nieco poza norma

Gość kozabrzoza
wyniki dobre wszystkie te niewielkie odchylenia nic nie znaczą

Gość mamuska mama
bardzo dobre wyniki krwi jak na niemowle!

ufffff :) dzięki :*

Gość lekarz pediatra wwa
wyniki są fatalne!!!!!!!!! co za bzdury tutaj opowiadacie Pomiar jesli chodzi płytki krwi wskazują na białaczkę i to ostrą! Widac jak na dłoni zaburzony rozwój młodych limfocytów.

Boże... :( a który z tych parametrów wskazuje na zaburzony rozwój młodych limfocytów?

Gość titi titi
Ktos Cie wkreca, daj spokoj..

Moje dziecko niedawno gorączkowało i miało lekką chrypkę może to pogorszyło wyniki? W ogóle często ostatnio gorączkowało i przeszło około miesiąca temu trzydniówkę.

Gość Szprotka_wredotka
Napewno sa dobre:-)Nie martw sie!A dlaczego robilas maluszkowi badanie krwi,z jakiego powodu?czy tylko tak kontrolnie?

Gość titi titi
Wyniki sa ok, nieznaczne odbieganie od normy to nie bialaczka. Idz do pediatry i zapytaj. Tutaj naprawde sa przymuly, ktore po wplywem weny zaraz napisza Ci, ze Twoje dziecko ma bialaczke, raka, chore serce, nie ma watroby.

Moje maleństwo przestało przybierać na wadze. Zawsze było w 50 centylu, a między 6, a 9 miesiącem spadło do 10, oprócz tego jest takie bladziutkie i oczka jakby zapadnięte i to pediatrę na zwykłej wizycie kontrolnej zaniepokoiło. Stąd te badania. Idę do niego dopiero we wtorek, a wyniki odebrałam w piątek stąd moje pytanie tutaj, z niecierpliwości :(

Gość nanusiarty
jeśli się martwisz wpisz w internet i poszukaj o tym. Nie martw się na zapas. U dzieci te normy wyglądają inaczej niż u dorosłych i te wyniki musi zinterpretować lekarz pediatra. Ale jeżeli masz wątpliwości, może spróbuj umówić się prywatnie do lekarza?

Wpisywałam w internet. Można pojedyncze wyniki sobie przejrzeć, ale ktoś, kto się zna, potrafi je wszystkie razem zinterpretować. Tak żeby nie były interpretowane w oderwaniu od siebie. Wiecie o co mi chodzi. I myślałam, że może tu ktoś się zna.

Gość nanusiarty
jeśli nawet nie są dobre to zauważ że są tylko nieznacznie podwyższone lub obniżone. Cierpliwości, wiem co czujesz bo tu chodzi o twoje dziecko, ale poczekaj tu nikt nie jest lekarzem i nikt ci nic mądrego nie powie.

Dziękuję :) Ten ktoś o nicku pediatra mnie wystraszył :( Zrobiłam błąd, że z tej niecierpliwości wpisałam tu, bo macie rację, że ktoś może chcieć się zabawić. Aha, mój lekarz mówił, że być może źle przybiera, bo ma anemię stąd jego decyzja o tych badaniach.

Gość troosssjka
no bo tak to jest jak sie na kafeterii probuje interpretowac wyniki krwi wlasnego dziecka.i dobrze ci tak. Jakie wy jestescie nieodpowiedzialne

Wiem, pierwszy i ostatni raz.

Gość Szprotka_wredotka
Wlasnie Ci kochana chcialam napisac,ze pewnie lekarz podejrzewa anemie...Nie martw sie,napewno bedzie dobrze:-)Moj synek jak mial dwa latka(pol roku temu)mial kazdej nocy silne bole nozek.Plakal,zanosil sie.Chodzilismy od lekarza do lekarza.Pytalam czy to nie sa tylko bole wrostowe kosci,ale lekarze twierdzili,ze wiedza lepiej ode mnie.Chcieli go nawet do szpitala polozyc na obserwacje!Kazali zrobic badanie krwi,nastraszyli bialaczka!wogole nie spalam,nie jadlam.Tak mnie przestraszyli.Badania wyszly ok,zaprzestalam wizyt u tych pozal sie boze lekarzy i samo przeszlo.Jak sie pozniej okazalo byly to bole wzrostowe,ktore sa nniezalezne od wieku dziecka(lekarze mowili,ze to przechodza dzieci powyzej 5 rokku zycia...).Takze nie martw sie i spokojnie czekaj na wizyte:-)I oczywiscie daj znac co i jak:-)

Dziękuję :) Ja chociaż jestem niska, też miałam silne bóle wzrostowe i to powyżej 5 r.ż., gdzieś około 11. Zawsze są jakieś wyjątki. A tak bolało, że chodzić nie mogłam. Wszystkie wyniki miałam dobre. Dam znać na pewno, bo wiele tu życzliwych osób się zaangażowało. Napiszę we wtorek późnym wieczorem :)

Bardziej ufasz kafe niż z wynikami udać się do lekarza pierwszego kontaktu? Jakaś Ty dziwnie nieodpowiedzialna...

Gość Szprotka_wredotka
:-) A tak na przyszlosc,moge Ci jeszcze napisac,ze jak robi sie badania w laboratorium i wyniki sa niepokojace,to oni zaznaczaja na wyniku "do pilnej konsultacji lekarskiej!".Tak robi kazde laboratorium,bo taki maja obowiazek.Takze mozesz spac spokojnie:-)

Gość Szprotka_wredotka
Ta Dammm,potrafisz czytac ze zrozumieniem?chyba autorka jasno i wyraznie napisala,ze ma wizyte u lekarza WE WTOREK:

Gość tez sie wpissze
ja jeszcze dodam,ze interpretowac sobie mozna na kafeterii,ale tak sie wczuwac co ktos anonimowy napisze jakas bzdure?przeciez tak nie zachowuje sie odpowiedzialna matka.

Szprotka_Wredotka - dzięki :)

Tak, zrobiłam błąd z tym Kafe. Nigdy więcej go nie popełnię :)

napisz wszytskie wyniki, to zobaczymy co tam w trawie piszczy, rozwój płytek jest lekko ponad normę, moze była jakaś infekcja, szczepienie? żelazo w normie i dla niemowlaków to jest normalny poziom, ale niekórzy pediatrzy dają żelazo przy tym poziomie rdw obniza sie przy niedokrwistości, ale nie widząć innych parametrów trudno coś pisać

Hej dziewczyny :) Tak byłam dzisiaj. I wyniki są dobre :) Tak jak tu koleżanki wyżej pisały, lekarz przepisał tylko żelazo żeby troszkę podnieść. Przy okazji okazało się, że moje dziecko przybrało 500 gram przez ostatnie trzy tygodnie :) Ostatnio faktycznie było nie w formie, przeziębienie, gorączka co chwilę, trzydniówka i zęby i to wszystko wpłynęło na pogorszenie wyników. Dziękuję Wam za dobre słowa :)

Gość Szprotka_wredotka
Ciesz sie bardzo,ze wszystko ok:-)Niech maluch cchowa sie zdrowo:-)pozdrawiam:-)