Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chanson d' amour

Imię dla córki Estera - co myślicie o tym imieniu?

Polecane posty

Gość gość
Nie ladne! Zbyt charakterystyczne, dziecko bedzie nieszczesliwe! Wiem co mowie mam na imie ania i jestem nieslychanie wdzieczna mamie za normalne pospolite imie. Tylko marzy mi sie jeszcze nazwisko kowalska. Wyrozniam sie we wszystkim wiec przynajmniej w tej niezaleznej odemnie kwesti chcialam byc normalna :D A temat to prowokacja :D NIkt nie chce nazwac dziecka estera. Czy nie tak nazywala sie zydowka z Wesela?????

Gość gość
imie ładne, choc ja mysle, za kazde imię powinno miec jakies uzasadnienie - np to, jesli ktos ma korzenie zydowskie lub jest zafascynowany ta kulturą

Gość gość
Tiaa.., wyróżniasz się szczególnie w ortografii, Aniu (a fantazja, fantazja, fantazja jest od tego... la la la ;) ). Dla kogoś, czyim marzeniem jest nazywać się ania kowalska, rzeczywiscie taki temat musi być prowokacją :) I tak, Estera jest imieniem pochodzenia biblijnego, więc oczywiste że jest imieniem żydowskim, wyróżniająca się we wszystkim Aniu (również w wiedzy o świecie) :P

Gość gość
wy za to najmadrzejsze i nikt nie moze wyrazic swojego zdania, bo nie i juz. innym kojarzy sie z zydami,mi z cyganami. faktycznie, jestem pustakiem... zenada

Gość gość
autorka chciala poznac opinie innych-to ja dostala. negowanie zdania innego, jest chyba nie na miejscu? tak jak ktos napisal, innym kojarzy sie z zydami,dla garstki jest to imie z biblii, a dla innych wiocha. proste? jak drut.

Gość gość
tak, tu wszyscy sa pustakami, jesli maja odmienne zdanie. glowa do gory:) to wlasnie kafeteria:)

Gość gość
A szczesliwa mama wychowuje Esterke juz dwa lata ....a wy dalej "dyskutujecie"

Gość gość
Imie jak imie, nie jest zle ale ja znam jedna Estere, dziewczyna dwadziescia pare lat za zachowuje sie jak uposledzona trzynastka,niby mila osoba z wada wymowy,jakos tak dziwnie sepleni,na poczatku sie jej nie rozumie ale jak sie oslucha to wiadomo o czym mowi, w pracy biega,skacze,podśpiewuje, niektorzy sie zasatanwiaja czy nie jest zatrudniona zeby szef sie mogl pochwalic,ze niepełnosprawni umyslowo u niego tez pracuja.

Gość gość
gość Nie ladne! Zbyt charakterystyczne, dziecko bedzie nieszczesliwe! Wiem co mowie mam na imie ania i jestem nieslychanie wdzieczna mamie za normalne pospolite imie. Tylko marzy mi sie jeszcze nazwisko kowalska. Wyrozniam sie we wszystkim wiec przynajmniej w tej niezaleznej odemnie kwesti chcialam byc normalna smiech.gif A temat to prowokacja smiech.gif NIkt nie chce nazwac dziecka estera. Czy nie tak nazywala sie zydowka z Wesela????? ..... co za idiotyzm pisac,ze Estera bedzie nieszczesliwa.

Gość dr trupek zredukowany
Nie rozumiesz. Skojarzenia mogą być dowolne. Natomiast istotne są te powszechne i wynikłe z historii, kultury, obyczaju, religii. Określenie imienia Estera, że jest cygańskie, to po prostu bzdura, bo nie jest. Ty swoje osobiste skojarzenie, oparte na jednostkowym wypadku rozciągasz na całość. To tak, jakby Brytyjczyk spotkał raz w życiu Indianina, który ma na imię Stanisław i stwierdził, że to indiańskie imię. Po prostu, żeby o czymś mówić, trzeba mieć o tym pojęcie. To nie jest jakaś niszowa książka, jakiś popkulturowy trend, tylko starożytne imię, o bardzo konkretnych kulturowych związkach.

Gość gość
. To tak, jakby Brytyjczyk spotkał raz w życiu Indianina, który ma na imię Stanisław i stwierdził, że to indiańskie imię. xx dokładnie

Gość gość
ramona, estera,roksana-to jakas cyganska masakra. zgadzam sie. nie wazne,ze tamat stary. niestety bardzo aktualny. kretynki nazwywaja tak swoje dzieci. najlepszy jest kevin:) boki zrywac.

Gość gość
Estera to imię żydowskie. Król Kazimierz Wielki miał kochankę żydówkę o tym imieniu. Na nasze nieszczęście zgodził się przyjąć żydów do Polski, gdzie wyganiano ich ze wszystkich ówczesnych państw europejskich. I czym to się dla nas skończyło?

Gość gość
Matko, jakie prostaczki tu siedzą :D Mentalność baby z magla. Zero wiedzy o kulturze, historii, o czymkolwiek w ogóle :) I ta tępota płodzi dzieci, nic dziwnego, że tyle tych małych, rozdartych niedorozwojów pałęta się pod nogami :O

Gość gość
blaaa blaaa blaaaa

Gość Mała Mi 19
Skąd w Was tyle uszczypliwości, chamstwa i złości ... ? Dziewczyna w dobrej wierze zapyatała o imię a tu od razu : Żydówka, masażystka itd. Ważne żeby dziecku nie zrobić krzywdy imieniem, bo będzie się za nim ciągnęło całe życie. Uważam, że należy kierować sie tym co się nam podoba, ale dostosować imię do obecnych czasów i warunków. Np. Nikola Chwast, wybaczcie ale to nie brzmi dobrze. W Polsce dawajmy polskie imiona. Rozumiem, że Gniewomir czy Mirogniew to już przesada, ale Estera czy Arleta ? Imiona rzadkie, ale nie obraźliwe i nikomu krzywdy nie robią w XXI w. :) Dla ciekawskich, mam na imie Katarzyna, mąż Michał, córka Natalia, w planach Izabela lub Adam.

Gość gość
Nazywam się Estera. I nigdy, ale to przenigdy nie spotkałam się z uszczypliwościami dot.mojego imienia. Jasne, imię jest bardzo specyficzne i rzadko która kobieta je nosi, ale z reguły spotykam się z pochlebnymi uwagami i podziwem.

Gość gość
przepiękne Imię Trochę z żydowskiego brzmi, ale nie szkodzi

Gość gość
Estera kojarzy mi się z pieknem dziewczynka kobita która nosi to imie nie moze byc brzydka

Gość gość
Piękne imię ;) ale mi ogólnie podobają się twarde imiona. Mój synek Ernest.

Gość gość
Ja też mam na imię Estera i jeszcze nigdy się nie spotkałam ze złośliwością typu "cygańskie imię" anie nie jestem przez to nieszczęśliwa. Wręcz przeciwnie. Cieszę się że mam takie oryginalne imię, a nie jak jakaś pospolita Ania czy Basia i nie chciałabym tego zmieniać ;-)