Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość neogiina

Na co zwracać uwagę przy zakupie gitary?

Polecane posty

Gość neogiina

Nigdy nie miałam styczności z gitarą, to byłaby moja pierwsza. Wiec nie wiem na co zwracać uwagę, proszę o rady Jeśli możecie, podajcie konkretny link np z allegro który jest godny uwagi

Gość different***
Żeby to nie był jakiś chińczyk,nawet jeśli będzie napisane,że jest na licencji znanej firmy,czy stroi na wszystkich progach,najlepiej idź do dobrego sklepu z kimś kto się dobrze zna.

przede wszystkim na długość swoich palców, od tego zależy jaki ma byc gryf w gitarze.

Gość different***
Bo rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę jest mnóstwo.

ja wymieniłem około 6 gitar nim trafiłem na taką co mi leżała w ręku.

Nie na allegro! Niech Cię Jego Makaronowość broni! Gitarę musisz usłyszeć i potrzymać w ręku przed zakupem. Progi muszą być równe, gryf niepokrzywiony. Np trafiają się takie "cuda", gdzie 12 próg nie jest oktawę wyżej od pustej struny tylko np okt + 1/2 półtonu i żadnej możliwości regulacji. Efekt jest taki, że gitara brzmi nieczysto. Najlepiej zabierz kogoś, kto się zna :)

Gość neogiina
ok, dzieki za rady. co prawda jeszcze nie wiem za bardzo o czym mowicie, ale postaram sie dowiedziec :D a co mozecie powiedziec o wyborze strun? lepsze nylonowe? czy dzwiek sie bardzo rozni?

Nie wiemy, jaką gitarę chcesz kupić... Klasyk, akustyk? Jeśli klasyk, to raczej nylonki (gryf się może wykrzywić). Akustyk - zależy od Ciebie, jakie brzmienie wolisz. Porozmawiaj, ale tak zachowując trzeźwy umysł z ludźmi w salonie muzycznym. Często pracują tam bardzo dobrze zorientowani ludzie, którzy sami grają i znają się na rzeczy.

A o tym trzeźwym umyśle - jak wszędzie, także w salonach zdarzają się czarusie, którzy po prostu chcą od ciebie wyciągnąć jak najwięcej kasy i będą Ci wmawiali, że wszystko poniże 4000 to szajs, podczas gdy dla początkującego gitara za 500 zł w zupełności wystarczy.

Gość zwróć uwagę na to, żeby
nikt ci jej nie zawracał ;)