Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

2milka3

Tabletki antykoncepcyjne dla nastolatek

Polecane posty

Witam . Moja młodsza siostra ma 17 lat od 3 lat ma chlopaka z ktorym od jakiegos czasu sypia , chce isc do lekarza ginekologa po tabletki antykoncepcyjne . Czy w tym wieku sa one bezpieczne ? czy jej organizm moze być juz na tyle rozwinięty aby te tabletki jej nie zaszkodzily teraz lub w przyszlosci ? co o tym myslicie? prosze o wasze zdanie ja nie stosowalam nigdy tabletek i nie wiem co mam jej doradzic.

Gość jak poczytasz o tabletkach
to się dowiesz że nie są bezpieczne nawet dla dojrzałych kobiet. U młodych dziewczyn to dochodzi jeszcze to że w wieku 17 lat raczej żadna z dziewczyn nie ma jeszcze uregulowanej gospodarki hormonalnej. Gospodarka hormonalna się reguluje min 7 lat od czasu pierwszej miesiączki. Ja mam ciotkę położną i ona mówi że z jej koleżanek z pracy to żadna nie używa tabletek bo a lekarze inni niż ginekolodzy (czyt. ci co mają z nich największy odsyp) wręcz je odradzają.

Gość Karkoszkaa
Ja bym jej w ogóle nie polecała tabletek. Sama się na nich przejechała, a koncerny wiele rzeczy ukrywają niestety....Może poleć jej po prostu prezerwatywy, oprócz tego może określać sobie dni płodne np afrodytą i wtedy by w ogóle nie współżyli, albo dużo bardziej uważali

Zdecydowanie za młoda jest. Tak jak tutaj ktoś pisał - ma jeszcze nie uregulowaną gospodarkę hormonalną - rosnie i dojrzewa.Powinna poczekać do 21 lat.Wtedy teoretycznie rozwój jest zakończony.Może mieć potem problemy z płodnością,utrzymaniem ciąży,z wypadaniem włosów,tarczyca może jej szwankować i wiele wiele innych skutków - ja bym odradzała - za wczesnie na tabsy