Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

d762

opóźnienie okresu a ciąża

Polecane posty

Mam takie pytanie troszkę dla własnej wiedzy. Otóż miałam dostać okres 3 lutego, jednak się nie pojawił:/ na pewno to nie ciąża, ponieważ nie współżyłam wcześniej. Miałam jednak stosunek 4 dni później, tj 7 lutego, więc teoretycznie powinien to być okres niepłodny. Używaliśmy prezerwatywy, więc teoretycznie zabezpieczenie było. Ale jednak skoro okres się nie pojawił, to nie mam pewności co do długości cyklu i określenia dni płodnych/niepłodnych. Tak więc moje pytanie: ile dni po współżyciu jeśli zawiodła metoda antykoncepcji zachodzą już tak wyraźne zmiany w organizmie aby nie wystąpił okres? Np czy 4 dni po wpadce może wystąpić normalnie miesiączka? Koleżanka twierdziła że współżyła w celu poczęcia i dostała okres normalnie, a dopiero drugiego nie dostała i wtedy jak już się zorientowała to był 6 tydz.ciązy..

Myślę, że nie powinnaś martwić się na zapas. Ostatnio miałam podobną sytuację, okres spóźniał mi się parę dobrych dni, mimo tego, że używaliśmy prezerwatywy. Jesli nie pękła, ani nie zsunęła się, nie masz sie o co martwić. Faktem jest, że kobieta podczas ciąży może miec okres, jednak są to jedynie niewielkie plamienia. Parę dni po wspolzyciu i ewentualnym zaplodnieniu nie zauwazysz zadnych widocznych zmian organizmu, bo takowych nie będzie. Objawy ciąży można zaobserwować dopiero po kilku tygodniach. Jeśli się stresujesz, zrób test i będziesz wiedziała na czym stoisz. Pozdrawiam :)

Jeżeli doszło do zapłodnienia to miesiączka nie wystąpi na pewno. Nie ma mowy o takiej sytuacji, że seks był trzy dni przed miesiączką i ta miesiączka się pojawia mimo rzekomej ciąży, bo jeżeli jest to faktycznie miesiączka to 3 dni przed nią nie mogło dojść do zapłodnienia. Poza tym miesiączka "jest" złuszczoną błoną śluzową macicy. Jeśli śluzówka macicy się zluszczy to zapłodnione jajeczko nie ma szansy się w niej zagnieździć, a jeżeli już zdążyło się zagnieździć i dojdzie do złuszczenia to zapłodnione jajeczko raczej nie przetrwa.

To jeśli dobrze kojarzę podczas miesiączki nie można zajść w ciążę? Wśród znajomych krąży przekonanie że można.. a przecież to dni niepłodne?

Gość Dziewczyna z zzzzz
Miesiączka następuje 12-16 dni po owulacji. Mniej więcej. Jeśli z jakichś powodów nie dojdzie do owulacji zostanie zahamowana (nawet możesz mieć jej wszystkie objawy) to nie będzie też miesiączki. Musi się zebrać do kolejnej owulacji a dopiero po niej 12-16 dni wystąpi miesiączka. Czasami mogą wystąpić krwawienia śródcykliczne. Zazwyczaj kobiety mają cykle w okolicach 28 dni i wychodzi często tak że kolejne podeście do owulacji przypada w okolicy spodziewanej miesiączki. Założenie że skoro byłaś 4 dni po spodziewanej miesiączce to muszą być dni niepłodne jest dużym błędem. Dobrze że się zabezpieczyliście. Co do płodności w czasie okresu, nie ma na to reguły. Jak masz krótkie cykle to w czasie okresu mogą się zaczynać dni płodne. Ja mam cykle takie średnio 28 dni a miałam raz przypadek gdzie owulacja była 8 dnia a cykl trwał 23 dni. Czyli dni płodne zaczęły mi się jeszcze w trakcie miesiączki a ciężko bylo określić ich początek

Dziewczyna z zzzzz, dziękuję za odpowiedź. Dziś zrobiłam test i wynik negatywny, tak więc tak jak napisałaś, dobrze że się zabezpieczyliśmy. Ale okresu nadal nie ma:/ wizytę u gin mam dopiero za 10 dni. A jeśli nadal nie pojawi się okres, to wtedy nie będę mogła określić które dni to cyklu bo nie będzie się do czego odnieść.. ?? zazwyczaj miałam cykle 32 dni.

Gość Dziewczyna z zzzzz
Dzień cyklu liczysz od ostatniej miesiączki nawet jeśli wypada czterdziesty któryś a zawsze miałaś 32. Czasami się zdarza odstępstwo i jeśli nie dzieje sie tak ciągle to nie ma powodów do niepokoju. Można mniej więcej wyliczyć kiedy dostaniesz okres jeśli doszło do przyblokowania owulacji. Zakładając że faza lutealna trwa 12-16 dni to u ciebie owulacja występuje między 16-20 dniem, czyli tyle mniej więcej dni dojrzewa u ciebie jajeczko do owulacji. Czyli spóźnienie nie powinno być dłuższe niż 3 tygodnie o ile się nic więcej nie będzie działo. Ale to tylko takie luźne wyliczenia i nie musi tak być.