Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gluiejie

USG 3D płodu?

Polecane posty

Gość gluiejie

U mnie w mieście w dobrym gabinecie w cenniku na stronie internetowej znalazlam takie coś: USG: rozszerzone badanie rozwoju płodu, biometra płodu + doppler 200zł Wie ktoś może na czym dokładnie polegają te badania, na co patrzą itd? i czym jest ten doppler? W którym tygodniu najlepiej jest się udać na takie USG? Ja obecnie jestem w 18 tygodniu, do tej pory miałam 3 badania USG na takim najstarszym aparacie, i zastanawiam się czy nie iść na powyższe badanie. Proszę o poradę i odp na moje pytania :)

na pierwsze takie badanie jest juz za pozno bo to miedzy 11 a 13t i6d sie robi. Takie badanie sprawdza czy dziecko rozwija sie prawidlowo czy nie ma obrzeku, czy serce pracuje prwidlowo i czy nie ma wady... oraz innych wad np zespol downa, nastepne mozna wykonac po 20 tyg ciazy bale juz nie bedzie tak miarodajne jak to pierwsze

Gość jeżyk z jabłuszkiem
Na połówkowe się zapisz do dobrego lekarza i na dobry sprzęt. Połówkowe tzn 19 - 22 tc

Gość gluiejie
Patka, to nie jest to badanie o którym mowisz: dlatego że w tym samym cenniku jest jeszcze jedno, inne: USG "genetyczne" 11,0-13,6 tydzień ciaży z ocena ryzyka wad genetycznych płodu. za 250 zł, czyli to o którym mówisz. To jest co innego, i chcialabym wiedzieć, co dokładnie.

Gość 8098898
Jeśli jesteś w 18 tyg ciąży to wiedz że między 20 a 24 tyg robi się usg połowkowe, tz w kierunku wad. Mysle, że dobrze by bylo, gdybys tam zadzwonila i zapytala, czy takie usg wlasnie Ci wykonają.

Gość 8098898
patka, badanie o ktorym mowisz, to to na przeziernosc karkową, robi sie je miedzy 10 a 13 tyg. Na usg połowkowym w ok 20 tyg sprawdzają każdy narząd dziecka , od główki po same stópki , serce , nerki , kregosłup , wody , łozysko , przepływ krwi przez łożysko i płec jesli się jeszcze nie zna :)

Gość gluiejie
A to badanie połówkowe zrobi mi normalnie mój ginekolog? dodam że chodzę państwowo, do przychodni z NFZ i trochę skąpi na skierowaniach na badania, i nie zrobił mi tego USG na przezierność karkową. Możliwe że mi tego nie wykona, nie posprawdza wszystkiego, itd??

wiem wiem z tym ze niekiedy tak pisza w cennikach ze nie wiadomo o co biega u nas jest tak ze pisze usg genetyczne i juz tylko mowi sie lekarzowi ktory tydzien...

a to co opisane jest w tym usg to moze faktycznie okolo 20 tyg trza zrobic bo pisze biometra plodu to chyba sprawdza dlugosc kosci udowej i ramienia oraz glowke i wszystkie narzady wlasnie dopplerem by wiedziec czy prawidlowo pracuja...

Gość 8098898
Autorko, jeśli lekarz zaniedbał badanie na przeziernosc karkowa, to nie ma co sie do niego wybierac. ja tez ide gdzie indziej, dlatego ze moja ginekolog nie dysponuje odpowiednim sprzetem, wiec tez za to zaplace. Podobno badanie robi sie w 3d. Zadzwon tam gdzie znalazlas to ogloszenie i zapytaj, czy to badanie to własnie badanie polówkowe.

Gość gluiejie
Nie wiem czy dobrym pomysłem byłaby zmiana ginekologa na innego teraz? Nie stać mnie obecnie zbyt bardzo na wizyty prywatnie, a zbyt wielu ginekologów na NFZ w moim mieście nie ma, a jak są to terminy tak odległe że hohoho...

Gość 8098898
Chodzi mi o to, zeby sie do niego nie wybierac na to badanie :) Chodz do niego normalnie, jak zawsze tylko to badanie zrob na wlasną reke. Jesli masz wizyte niebawem, zapytaj go o to badanie. Jesli ma dobry sprzet, to zrobi, ale wiekszosc lekarzy z nfz wysyla swoje pacjentki do specjalistycznych gabinetow, gdzie lekarze sa wyspecjalizowani w genetyce płodu :)

Gość gluiejie
No zapytam na pewno :) Ogolnie na pewno będę lepiej się czuła robiąc na lepszej aparaturze to badanie, pewniej.

Gość alllyah
ja robiłam na lepszej na próbe i jest ogromna różnica - o wiele lepiej wszystko widać, naprawdę super. Robiłam u dr Konca w warszawie

Gość vmaovnaoie
mnie lekarz powiedzial ze roznica jest taka że przede wszystkim wiecejwidać, badanie jest dokładniejsze ale przede wszystkim jest to pamiątka dla rodziców (płacisz za estetykę i pewne rozszerzenie badania) ja się zdecydowalam i jestem zadowolona

Gość Doppler
to badanie serca plodu, robi sie go na usg polowkowym Ja doplacalam za dopplera jeszcze 100zł czyli razem placilam 320

Gość poluuk
witam wszystkie dziewczyny :) jestem w 16 tyg. ciąży i zastanawiam się czy warto się skusić na usg 3D lub usg 4D? znalazlam w gabinecie harmonia w krakowie oferte, gdzie kosztuje jakos 160 - 250zł. Powiedzcie mi czy to dużo? ile takie usg kosztuje w innych miastach?Tylko, że w internecie są bardzo różne opinie. z jednej strony - warto, bo super pamiątka, na typowym usg 2D widać dużo mniej, a na 3D lub 4D można zobaczyć już bardzo wiele. Rysy twarzy dzieciątka, rączki...

Gość gość
to prawda, że usg 3d jest fajne bo rzeczywiście widać na nim dobrze dziecko, a na tych zwykłych to faktycznie mało widać :) według mnie w boramedzie mają naprawdę dobry sprzęt i właśnie sporo na nim widać :)

Gość gość
Mi przy okazji usg 3d zrobili jak nerki dziecku sprawdzali. Ta aparatura jest szczegolowa i stresuja jak cos nie tak w dzidzi nerkach z jednej strony dobrze wiedziec szczegoly ale bez przesady w tym szpitalu wszystkim prawie mowia ze cos nie tak z nerkami i jak po urodzeniu dziecka Nadal to bedzie to tabletki lub operacja a niektore dzieci nie zdazyly siusiu zrobic i wychadza zafalszowane wyniki powiekszonych nerek.

Gość kirsska
a robiłaś w boramedzie usg 3d? bo ja wlasnei jestem przed i chce tam iść skoro tam jest dobry i dokładny sprzęt! myślę ze warto bo jednak wolałabym wiedzieć dokładnie czy z maluszkiem wszystko dobrze!

Gość gość
ja polecam Boramed i dra Grzybowskiego :) dokladnie bada, wszystko sprawdza! mozna mu zaufac :]