Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jutka000009

Czy płód nie jest... za nisko?

Polecane posty

Gość jutka000009

Może to głupie pytanie, ale to moja pierwsza ciąża i pełno we mnie wątpliwości. Np. od niedawna czuję ruchy maleństwa, obecnie jestem w połowie 18 tygodnia, dziecko czasem mocniej kopnie, i wtedy czuję że czasem ten kopniaczek jest bardzo nisko, w okolicy nie wiele wyżej od łona. czy to normalne?? ze tak nisko?

a dziecko nie rusza sie czasem w brzuchu? przeciez nie jest nieruchomo :) ja nie bylam w ciazy ale z tego co znajome mowily to tak wlasnie bylo a pozniej kopniaki w zebra, jak sie dzieciaczek obroci

Gość gluiejie
No rusza się :) ale i tak nisko moim zdaniem, a przed chwilą sprzedał mi jednego z najmocniejszych kopniaczków do tej pory, i był on dosyć nisko :P

Ma dużo miejsca, obraca się, może mieć nóżki na dole ;)

Gość mlk
zerknij tu: http://www.noworodek.pl/child/cms/data/uploadedimages/20051115025321.jpg masz zaznaczone wys. dna macicy w poszczególnych etapach ciąży. "Dno macicy znajduje się: w końcu 16. tygodnia: 1-2 palce nad spojeniem łonowym, w końcu 20. tygodnia: 2-3 palce poniżej pępka, w końcu 24. tygodnia: na wysokości pępka, w końcu 28. tygodnia: 2-3 palce powyżej pępka, w końcu 32. tygodnia: w połowie odległości między pępkiem a wyrostkiem mieczykowatym, w końcu 36. tygodnia: przylega do łuków żebrowych - najwyższe położenie dna macicy w końcu 40. tygodnia: 1-2 palce poniżej łuków żebrowych, a więc w przybliżeniu na tej samej wysokości, co w końcu 32. tygodnia ciąży."

Gość gluiejie
Dziękuję ;)

Niektóre dzieci tak mają. Moje też, nóżkami do dołu i kopie mnie w podbrzusze i pęcherz. Czasem aż konkretnie zaboli. Jak do 30 tygodnia się nie przekręci to będę się martwić.