Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Verybadthyroid

Czy przy niedoczynnosci tarczycy starzeje sie szybciej skora?

Polecane posty

Gość Verybadthyroid

Witam mam 26 lat i od 5 lat lecze sie na to chorobsko a od paru miesiecy zauwazylam jak bardzo glebokie zmarszczki pojawily mi sie pod oczami oraz kurze lapki. Czy to mozliwe ze to od tarczycy? Placze patrzac w lustro i jak tak dalej pojdzie to pomysle ze mam zaczatki progerii....bo nie wyglada to normalnie, one sa tak glebokie jak u 50latki i nie przesadzam. Dodam ze to nie kwestia zaniedbania o nie chodze na solarium i caly rok uzywam filtrow 50 a od miesiaca rozpoczelam retinoidy liczac ze to mi pomoze...jest jakby jeszcze gorzej, nie wiem co muslec i co robuc, posadzam tarczyce o to choc przyjmuje leki i wyniki mam w normie. Czytalam ze chorzy na niedoczynnosc w usa biora dhea a to hormon mlodosci wiec moze cos w tym jest? Czy ktos jest w temacie i moze pomoc? Blagam...

Gość ja dobrze wiem
bo Twoja dieta jest paskudna stad starzejąca się skóra.

Gość Verybadthyroid
W takim razie co powinnam jesc? Czytalam o zakazanych produktach przy tej chorobie i je wyeliminowalam wiec za duzo do wyboru mi juz nie zostalo by przyrzadzac posilki urozmaicone...nie jem w ogole nabialu, chleba, warzyw krzyzowych (mimo ze dla zdrowych sa zdrowe), slodyczy i innych smieci tez to oczywiste...nawet ryzu i makaronu nie jem, zamiast tego kasza gryczana i quinoa do miesa...

Też mam niedoczynność tarczycy ....i z tego co wyczytałam to nabiał jest WSKAZANY!!!!Produkty ograniczające przyswajanie jodu: Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia. Należą do nich: kapusta, kalafior, brukselka, soja oraz rzepa i brukiew. Dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych. Gotowanie zmniejsza bowiem zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%. Osoby, u których rozwinęło się wole proste lub stwierdzono niedobór jodu, powinny znacznie ograniczyć spożywanie tych warzyw, a ponadto orzeszków ziemnych i gorczycy (one również są bogate w substancje wolotwórcze).

Jesli chodzi o skóre to przy niedoczynnosci tarczycy jest ona nadmiernie sucha

Gość Verybadthyroid
Pupa no wlasnie tylko ze ja nastluszczam, nawilzam i nic...da sie cos w ogole zrobic?

Gość heja hoł
oliwka wysusza skórę!!!! Nie używaj jej!

Gość Verybadthyroid
To czym natluszczac?

Gość gość
Pij JOD