Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jouliettka

Proszę o interpretację wyników USG połówkowego

Polecane posty

Gość Jouliettka

W 20 tygodniu i 4 dniu ciąży byłam na USG połówkowym. Zobaczyliśmy prawie wszystko bo niestety Nasza córcia nie chciała pokazać buzi. Cały czas leżała odwrócona pleckami w naszą stronę. Bardzo proszę o interpretację wyników BPD - 49,4 mm FOD - 60,9 mm HC - 173,3 mm AC - 136,2 mm FL 36,3 mm Waga - 339 g Niepokoi mnie trochę mały obwód brzuszka naszej córci. Niby lekarz po zakończeniu USG powiedział, że wszytko ok tylko nie mógł ocenić twarzoczaszki bo malutka nie chciała pokazać i to pozostanie do oceny w 30 tygodniu ciąży. Stwierdził też, że wielkość dzidzi odpowiada tygodniowi ciąży.

Gość Jouliettka
Właśnie sprawdzałam na tej stronie i jest rozbieżność 10 dni. Wiek ciąży według brzuszka wychodzi na 19 tygodni i 1 dzień

Gość powinnaś pilnować tego
i niech lekarz zrobi Ci usg za miesiąc i oceni wielkość dziecka nie zaniedbaj tego

Gość dorota765
nie masz zaufania do lekarza?to może idz do innego....

Gość a wpisz jak usg oszacowało
poszczególne pomiary w tygodniach ciąży

Gość Jouliettka
To nie o to chodzi, że nie mam zaufania do lekarza, bo prostu troszkę jestem przewrażliwiona. Niestety nie mam tych pomiarów na wydruku, ale z tego co patrzyłam na płycie to mniej więcej tak samo. Za około 3 tygodnie zrobimy ponownie USG bo chcielibyśmy z mężem zobaczyć buźkę Naszej córci i zobaczymy jak wtedy malutka urośnie, ale mimo to i tak będę się denerwować czy wszystko jest ok.

Gość Jouliettka
Na wykresach, które otrzymałam po USG wynika, że AC jest w dolnej granicy normy.

Gość na pewno jest w dolnej granicy
skoro jest aż 10 dni rozbieżności na tym etapie powinno być max 2 tygodnie różnicy w jedną lub drugą stronę, a i tak to bardzo rzadko sie zdarza właśnei wielkość brzuszka kwalifikuje płód do hipotrofii dlatego musisz tego pilnować by niczego nei przeoczyć dobrze, że następne usg masz za 3 tygodnie

Gość też mnie to martwiło
ja miałam różnicę między głową a brzuszkiem 3 tygodnie w sumie ale oba w normie: jedno tydzień mniejsze niż faktyczny wiek, drugie 2 tygodnie większe. Po 4 tygodniach wyrównało się i dziecko miało takie same obwody 260 mm

nie martw się ma prawo rosnąć w swoim tempie :) odpuść nerwy bo to tylko zaszkodzi dziecku, tak się denerwowałam że dwa dni miała ciśnienie ponad normę i puls 120 a wszystko wyszło dobrze

ja miałam w 20 tyg i 2 dniu takie wyniki BPD- 48,6 mm HC- 175,0 mm CM 4,0 mm Komora boczna 5,0 mm AC 153,1 mm FL 29,9 mm HC/AC 1,14 BPD/FL 1,63 przypuszczalna masa płodu 323 g

sorki sprawdziłam było 2 tygodnie między jednym a drugim 21t5d HC 18,56 AC 17,19

nasz ważył 450g ale ponad tydzień różnicy

Gość Jouliettka
Sprawdziłam dokładnie jak USG oceniło wiek córci i jakie są normy: BPD - 21w0d (N: 19w2-22w5d) HC - 19w6d (N: 18w3d-21w3d) AC - 19w1d (N: 17w0d-21w1d) FL - 21w4d (N: 19w5d-23w2d)

Gość na pewno jest w dolnej granicy
nie martw się na zapas, bo z tego co piszesz po prostu dzieciątko jest długie i szczupłe niemniej należy być czujnym i trzeba sprawdzić czy maluch rośnie prawidłowo by nic nie przeoczyć;)

Gość Jouliettka
No właśnie też tak zauważyliśmy, że malutka ma długie nóżki, mąż się śmieje, że modelka:) Z tego też wynika, że główna powinna być większa. Za 3 tyg. i tak pójdziemy na USG bo bardzo chcemy zobaczyć buzie naszej córci, a do 30 tygodnia nie będę czekać. Wyniki USG oprócz lekarza, który robił USG widział także lekarz prowadzący moją ciąże i nie powiedział, że coś nie tak i że powinniśmy za jakiś czas zrobić ponownie USG. Mam nadzieję, że po prostu taka uroda mojej córci i że narobi.

Gość janiezjadłam
nie kumam po co panika lekarz mówi że jest w porządku a Ty na siłę szukasz dziury nakręcasz się niepotrzebnie pamiętaj że te pomiary nigdy w 100% nie sa dokładne a swoimi nerwami szkodzisz tylko dziecku skoro regularnie chodzisz do lekarza to nie masz się czym przejmować!

Gość Jouliettka
Ponownie byliśmy na USG i córcia ładnie urosła W 23w3d córcia mierzyła: BPD - 60 mm (odpowiada 24w5d) HC - 212 mm (odpowiada 23w5d) AC - 197 mm (odpowiada 24w0d) Fl - 42 mm (odpowiada 23w5d) Waga - 657 gram