Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żona i matka

Mam za dużo kotletów mielonych-jak inaczej mogę je podać ?

Polecane posty

Gość żona i matka

Smażyłam wczoraj na obiad ,wyszło mi sporo kotletów. Co mogę z nich zrobić ? Jak inaczej podać na obiad żeby nie jeść 2 dni tego samego ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mattaczka
No ale skoro masz gotowe kotlety co jak chcesz je podac inaczej? Poza tym nic sie nikomu nie stanie jesli dwa razy bedzie to samo na obiad. Ja przewaznie tak robie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żona i matka
Wolałabym urozmaicić trochę obiad i podać je jakoś inaczej. Dlatego pytam na forum,może jakaś doświadczona kucharka coś podpowie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ,mk
dorób sos np. pomidorowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiasiasiasiasia
Dokładnie, dorób sos np pomidorowy, pieczarkowy czy koperkowy, pokiś te kotlety trochę w gotującym się sosie żeby przeszły nieco smakiem i podaj z makaronem lub ryżem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo w sosie
grzybowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym pozostałe kotlety
zamroziła, a dziś zrobiła co innego, jeśli nie chcesz podawać 2 dni z rzędu tego samego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym pozostałe kotlety
albo - ale to pod warunkiem, że nie szkoda Ci czasu, który poświęciłaś na lepienie tych kotletów :D - ja bym je rozdziubała widelcem na drobniutkie kawałki i wymieszała z makaronem + sos boloński, albo serowy, mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zamkniete oczy
Najwazniejsze, ze masz checi urozmaicac posiłki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żona i matka
Chęci mam szczere :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zamkniete oczy
ja mam torbe pieczarek, a jutro tesciowie odwiedzaja nas i absurdalny brak pomyslow co przygotowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość propooonuje
zalej je sosem pomidorowym, posyp zoltym serem i zapiecz w piekarniku, do tego ziemniaki i salatka i obiad gotowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żona i matka
Dziękuję za podpowiedzi. 🌼 Jak coś komuś jeszcze przyjdzie do głowy to piszcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żona i matka
proponuje Jaką sałatkę zrobiłabyś do tego ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Miska_Animiska
- Zrobić sos pomidorowy (najprościej i smacznie - pokroić w drobne marchew, pietruszkę, trochę selera, pół cebuli, ugotować to na niewielkiej ilości wody, z dodatkiem lubczyku, czerwonej papryki - może być ostra, oraz liścia laurowego; jak warzywa zmiękną, to dodać sól, pieprz do smaku, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, zagotować; Wyjąć liść laurowy, zblendować, dodać wody jeśli za gęste i 1-2 łyżeczki śmietany - sprawdzić czy smak jest odpowiedni) i zapiec kotlety z sosem (kotlet można również pokroić na kawałki/plasterki, żeby w środku przeszedł sosikiem). Podać z ziemniakami, albo ryżem. - Kotlety wykorzystać jako baza do 'hamburgerów' domowowej roboty - z dużą ilością warzyw (ogórek kiszony, świeży, pomidory, sałata, papryka, cebulka, do tego sos z majonezu i ketchupu;) albo sos czosnkowy ) i np z serem. Może być również podane na kolację. - kotlety rozdrobnić i wykorzystać do .. sosu do spagetti;), albo do zapiekanki makaronowej z sosem pomidorowym. - zjeść kotlety z suchym chlebem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Miska_Animiska
Do zamknięte_oczy: jak masz tyle pieczarek - to proponuję zrobić kajzerki nadziewane pieczarkami: - pieczarki opłukać, pokroić w drobne, do tego 1-2 cebule, również w drobną kostkę posiekane. Posiekać 2-3 ząbki czosnku. Następnie na rozgrzaną patelnię (musi być głęboka i z przykrywką, tudzież rondel), wlać oliwę z oliwek, wrzucić czosnek, cebulę, posolić szczyptą soli, zeszklić, po czym stopniowo dorzucać pieczarki, jeśli za mało miejsca by wszystko pomieścić na raz; Jeszcze raz posolić niewielką ilością soli, żeby szybciej zmniejszyły objętość. Dusić pod przykryciem przez 5-10 minut, po czym pokrywkę zdjąć i odparować wodę co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić na jakiś czas, żeby pieczarki odpoczęły. Nastawić piec na 180 z termoobiegiem. W międzyczasie przygotować kajzerki (wychodzi ok 8-10 szt na kilogram pieczarek i 2 cebule) - nożem nacinamy wierzch w krzyż i rozchylając boki - wydłubujemy zawartość bułki (ważne, by nie wyciągnąć wszystkiego, co by się dziury nie zrobiły w bułce). Do pieczarek wbijamy całe 1 jajko i mieszamy dokładnie. I teraz - nadziewamy każdą bułkę masą pieczarkową. Rozdzielamy masę pieczarkową na tyle części ile jest bułek i nadziewamy łyżeczką, układając masę w środku. Na koniec można posmarować wierzch bułki samym rozbełtanym białkiem z 1 jajka z niewielką ilością wody, żeby ładnie chrupał wierzch bułki. Do pieca wrzucamy bułki na 20 minut, w międzyczasie - po ok 10 minutach na wierzch układamy po platerku sera. Do tego pasuje np sos czosnkowy i ketchup:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zjedz go na surowo bo po co
sie meczyc, nie rozumiem czemu ludzie pisza jedna czesc wiadomosci w sekcji 'pseudonim' a druga w 'tresci'... technika co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Masz za dużo - wrzuć do zamrażarki i będziesz miała gotowy obiad. PS. co jest złego w jedzeniu tego samego 2 dni? nigdy nie chciałoby mi się robić porcji tylko na jeden dzień...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mam 75 lat, jestem samotny, za te podpowiedzi jestem wdzieczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćgooosc
zrob hamburgery dobra bulka mieso ser pomidor ogorek majonez co lubisz do tego upiecz ziemniaki dobre sa pieczone posyp je tymiankiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×