Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

baranekszon

wziasc kredyt czy nie

Polecane posty

Pod Poznaniem?W Paczkowie mam znajomych,mieszkają w domu,i nie maja takich opłat jak tu wyżej ktoś wymienił.Nie mogli by mieć takich bo by nie jedli,a gdzie auto itd.Także dasz rade,dom to piękna sprawa:) Właśnie ja mieszkam w mieszkaniu,mam czynsz również prąd Gaz,tez się zbiera sumka.Mieszkanie nie zawsze jest tańsze.

Jeśli nawet dostaniesz kredyt, a może byc różnie bo sa nowe kryteria od nowego roku to będzie wam cięzko. My mamy 900 zł kredytu i ok. 6-7 tyś dochodu i się martwie. Koszt czynszu dochodzi, innych opłat, niańki, samochód itp. Poza tym jeśli jesteś jedynym pracującym będziesz musiał ubezpieczyć sie na życie z cesją na bank, czyli w razie czego cała kasa pójdzie na poczet kredytu a rodzina zostanie z niczym. Jeśli żona zacznie pracowac będzie Wam łatwiej.

za niańki sie placi...nie dziwie sie ze ciezko jak wy w lususach zyjecie

Gość nigdy sie nie dogodzi....
jak trzeba to dasz rade..... my nie mieliśmy wyjścia i wzieliśmy kredyt na mieszkanie ( teraz mieszkamy w domku jednorodzinnym) na 30 lat z rodziną na swoim i rate mamy 350zł a po 8 latach coś około 550zł przy dochodach 2400zł i musimy dać rade:)

i kto powiedział że nie dostanie kredytu??? nam przy udokumentowanych 2000zł zaproponowała 100000tys które nam akurat wystarcza:)

Gość fdsdsg
W takiej sytuacji jak Wy, to ja bym wzięła kredyt mniejszy i budowała jakismały domek metodą gospodarczą. Ale ja jestem ogólnie anty do kredytow nastawiona

Gość ala9090
WZIĄĆ, nie wziąść

350zł rata przy 100000tys (z rodziną na swoim) na 30 lat

też mi sie wydawało ze jakoś mało a jednak....:) po 8 latach już więcej

Gość krzywaraca
wydaje mi sie czy jest tu ktos kto mieszka pod poznaniem lub w poznaniu?

Gość jak chcesz...
zyc bez stresu etc...... a jaka masz prace? jestes pewny, ze prace masz na zawsze? a co w razie choroby?? znam ludzi, ze po wypadku stracili dom i wszystko co wplacili..

Autor pisał,ze mieszka pod Poznaniem:) a co do tej raty,kurcze faktycznie malutka,tylko te 30 lat,ciekawe czy rata 700zl skróciła by dużo okres spłaty?

"zyc bez stresu etc...... a jaka masz prace? jestes pewny, ze prace masz na zawsze? a co w razie choroby?? znam ludzi, ze po wypadku stracili dom i wszystko co wplacili.." Wynajem tez się traci wtedy bezwarunkowo,nie masz spadaj,a kredyty jednak są ubezpieczone.

Gość krzywaraca
to dobrze ;) planuje przeprowadzke i tez jestem zainteresowana jaki jest koszt kupna tam domu w poznaniu lub okolicach poznania

Na pewno taniej pod Poznaniem niż w Poznaniu,zawsze w mieście drożej choć nie wiem dlaczego:) Koszt gotowego domu nie wiem,ale wiem,ze ziemie rodzicie przyjaciela chcą sprzedać,pod budowę domu,zaminowana czy jak to się tam zwie:)

Gość krzywaraca
nie ja tak przyszlosciowo narazie pytam, kurcze nie wiem czemu ale chce na ten poznan uciec:)

Gość kredyty ubezpieczone????
ha ha ha ha

Gość serce widzi więcej
tak jest ubezpieczenie na życie i od utraty pracy tylko składkę trzeba placić a co nie wiedziałeś? :P

Wręcz można takie fajne dokupić do raty,niecała stówka więcej,a w kryzysowej sytuacji może życie uratować,te dodatkowe uwzględnione do potrzeb,moja siostra takie ma,twierdzi pewnie nic się nie stanie,ale jeśli,to dach nad głowa zostanie:) Ja to ogólnie nie lubię kredytów,na pralki suszarki laptopy,nie lubię płacić więcej niż coś kosztuje,wole uzbierać hehe,ale na mieszkanie bym nie uzbierała wynajmując,a u kogoś mieszkać nie chce i to długimi latami zanim bym uzbierała na starość:)

zawsze jest ryzyko utraty pracy,ale niemoge cale zycie zamknac sie w jednym pokoju i myslec co bybylo gdyby ,umowe mam na czas nieokreslony . myslimy o budowie domu a koszt to ok 250 tys z dzialka . a w tej cenie u nas kupimy male mieszkanie i to do remontu .

Wiec jak chcesz,to bierz kredyt i zapewnij sobie i rodzinie fajne warunki:) Na pewno dasz rade z tymi zarobkami:)

Gość raczej wątpie co roku
wszystko idzie w górę, wszystko prócz pensji. Za 30 lat cię może na kromkę chleba nie być stać. Ja bym się w to nie ładowała. Tak do 1000 zł raty to max, ale nie więcej.

Aska ciezko podjac decyzje ale chyba lepiej placic kredyt niz mieszkac w ciasnym mieszkanu jeszcze z rodzicami:( u nas wynajem najtanszego miezkanka 1000 zl plus czynsz plus prad wiec kredyt wychodzi taniej .

Dokładnie płacić,wziąć odpowiedzialność a nie się cisnąc.Ludzie z mniejszymi dochodami biorą,Twoja sytuacja nie jest tragiczna.Ja bym wzięła,ale ja to ja:)Decyzje musisz podjąć Ty z zona.Sam wiesz,ze tak na pokoju z dzieckiem i kimś za ściana nie jest fajnie.