Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskananana

Pare pytań do mam przedszkolaków

Polecane posty

Gość tez mam problem..
mam taką nadziej ze do zusu nie trafią Chcialabym sie zatrudnic gdzies indziej ale obawiam sie ze na poczatku mala moze chorowac a w nowej pracy od razu brac L4?

Gość zatroskananana
Masz o tyle dobrą sytuacje żę masz kogos kto poswiadczy Ci że pracujesz na pełen etat W mojej sytuacji obawiam się żę moja umowa zlecenie bedzie nieprzydatna

Zapisy do przedszkola rozpoczynają się 12 marca.

Gość tez mam problem..
no dla mnie to dziwne o prace ciezko a pracodawcy kombinuja jak mogą byle nie oplacac zusu wiec lepiej kogos zatrudnic na umowe zlecenie. A jak u cibie to wyglada ile godzin pracujesz dziennie?

Gość zatroskananana
3-4 h Oficjalnie nie mam normy godzinowej lecz musi byc zrobione Wykładam towar w markecie

Zapisy do przedszkola odbywają się za pośrednictwem biura edukacji.Tam wpisujesz wszystkie dane.Nikt nie prosi o zaświadczenie z pracy.przedszkole jest odpłatne.Rodziny wielodzietne mają ulgi w opłatach.Jeśli rodzina ma kłopoty finansowe,wtedy potrzebne są zaświadczenia o zarobkach.I na ich podstawie opłaty ulegają zmniejszeniu.Można również zgłosić się do OPS-u.Nieprawdą jest,że kto pierwszy ten lepszy.Pierwsze mają rodzeństwa dzieci ,które już chodzą do danego przedszkola,potem samotne matki ,na końcu dzieci z pełnych rodzin.

Gość tez mam problem..
4 h to pol etatu, a ze masz umowe zlecenie to przeciez nie twoja wina tylko pracodawca tak cie zatrudnil zeby mu "dobrze bylo" nie no niech juz dadza spokuj w tych przedszkolach - nie pracujesz zle , pracujesz na umowe zlecenie tez zle a mi pewnie powiedza ze skoro mamy firme z męzem to stac mnie na przedszkole prywatne. Jak tu zyc .

Też mam problem-nieważne,ze mąż ma firmę .Ale zarobki z firmy nie muszą być duże.wystarczy ,że mąż okaże PIT.

Gość tez mam problem..
z tymi zapisami co miasto to róznie w katowicach zapisujesz sie przez internet. Zas u mnie 20 km dalej osobiscie w przedszkolu. Przez internet podobno wpisujesz 5 przedszkoli do ktorych twoim zdaniem dziecko by moglo chodzic. Jak nie dostaniesz sie do pierwszego to sprawdzja czy w tych 4 pozostalych jest miejsce.

I jeszcze jedno .Pierwszy nabór jest jak pisałam przez biuro edukacji.Wtedy w przedszkolu jest wywieszana lista dzieci przyjętych.Ale potem jest jeszcze czas na odwołanie tzn.idziesz na rozmowę z panią dyrektor.Masz prawo pisać podania,które są rozpatrywane.Dziecko jest wtedy zapisane na listę rezerwową .Istnieje możliwość,że rodzice rezygnują z przedszkola,bo np.dziecko nie może się zaadoptować i wtedy przyjmowane jest dziecko z listy rezerwowej.

Godziny między 8.00-13.00 są bezpłatne tzw.podstawa programowa,płacisz tylko za posiłki.

Gość do onika05
a jeśli oboje rodziców jest bezrobotnych to czy wogóle jest sens starać się o przedszkole dla trzyletniego dziecka, czy jest jakaś szansa że dziecko się dostanie do przedszkola?

Zawsze są jakieś szanse.Może powinnaś zgłosić się do OPS-u.Oni mogą pomóc w przyjęciu dziecka do przedszkola,chociażby na 5 godzin dziennie.Mogą wtedy płacić za wyżywienie.Moja rada-dziecko ,które uczęszcza to przedszkola lepiej się rozwija .Ma kontakt z rówieśnikami.I na pewno wiele innych atrakcji ,których Ty nie jesteś w stanie mu zapewnić .

Gość do onika05
dzięki bardzo za odpowiedz, spróbuje zapisać mała do przedszkola a może się uda znależć miejsce.