Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qzqzqz

slub bez chrzestnych, a co z prezentem?

Polecane posty

Gość qzqzqz

Mam takie pytanie, co myslicie o robieniu wesela bez chrzestnych?! moj kuzyn mieszka w Ldn i od dawna bylo slychac ze bedzie sie zenil na ... Cyprze (pomimo tego, ze nigdy tam z dziewczyna nie byli). Moja mama jest jego chrzestna i ostatnio zadzwonil do niej i powiedzial ze jednak slub jest w Anglii w licpu tego roku ale chrzestni nie sa zaproszeni, tylko rodzice i rodzenstwo panstwa mlodych. Ja rozumiem, ze mozna chciec skromy slub ale niezaproszenie chrzestnych uwazam za troche dziwne. To raptem 4 osoby bo nie musieli zaproaszac ich z rodzinami. Loty zabukowane wczesniej nie sa jakies kosmiczne drogie i spanie tez by sie znalazlo (moja mama spalaby u mnie bo tez tu mieszkam). I teraz nie bardzo wiadomo co zrobic. Dla mnie normalna rzecza jest ze jesli chrzestna jest zaproszona ale z roznych przyczyn nie da rady przyjechac to tak czy siak powinna dac pieniadze/prezent (u mnie w rodzinie ok. 2 tys zlotych od chrzestnych). Ale co zrobic, gdy jest sie chrzestna i nawet nie zostalo sie zaproszona na slub? Dac czy nie? Jesli nie dac to sprawa jest prosta ale jesli dac to jak? Przez rodzicow kuzyna ktorzy beda leciec na slub czy przeze mnie?

Gość mlk
jeśli chce dać kasę to niech daje. Ale skoro nawet na ślubie nie będzie (o weselu nie mówię ) to nie ma obowiązku dawać tak zaocznie skoro nawet życzeń się nie złoży. Ale jak mówię wolna wola chrzestnego. u nas nie było chrzestnej męża na weselu i żadnej kasy/ prezentu nie dawała,

Gość prosteproste
dla mnie sytuacja jest prosta. Nie ma zaproszenia nie ma prezentu i tyle. Przeciez to nie jest zaden problem. Ja swojego chrzestnego tez nie zapraszam bo nie widzialam go 15 lat i uwazalam ze to bez snesu i tez nie dostalam nic. Nawet nie chcialabym nic dostac, bo uwazam, ze skoro sie kogos tyle nie widzi to bez snesu go zapraszam i "wyciagac" prezent. Proste.

Gość kalina -
Wystarczą życzenia przez telefon lub ładna kartka z życzeniami wysłana młodym pocztą.

Skoro nie są zaproszeni to po co prezent wysyłać/przekazywać? Młodzi podjęli taką, a nie inną decyzję i niezależnie od tego, czy wam się to podoba, trzeba to uszanować.

Gość qzqzqz
rozmawialam teraz z mama i ona jako dobra chrzestna posyanowila ze pieniadze przekaze pomimo tego, ze zaproszona nie zostala

Gość skoro nie zaprosili
chrzestnych bo to dla nich jakiś wielki problem to uważam że twoi rodzice również nie powinni zawracać sobie głowy młodymi (którzy jak widać nie mają kultury) Tacy wygodni już są niektórzy że myślą że zadzwonią, zawiadomią o ślubie (nie zapraszając) a pieniążki wskoczą im na konto. Niech się w d... pocałują. Jedyne co bym zrobiła to wysłała kartkę z życzeniami. I to i tak byłby w takim wypadku większy wysiłek niż młodzi włożyli w zaproszenie a właściwie powiadomienie

Gość niech twoja mama
nie będzie głupia przepraszam za wyrażenie ale chodziło mi o to żeby nie wysyłała pieniędzy bo ze strony PM jest to ogromne lekceważenie osób trzecich

Gość bhbujmhnnhikjnij
niech pieniędzy nie daje, żenada normalnie. Ja jakbym robiła ślub za granicą to bym opłaciła chrzestnym przeloty.

Gość Tante Marianne
są i tacy chrzestni których nie ma się ochoty oglądać na oczy...

Gość enncea
dla mnie to tez glupota, nie obrazajac Twojej mamy, zeby nie byc zaproszonym i wysylac prezent. jezeli mlodzi podjeli decyzje o bardzo kameralnym slubie (wcale nie uwazam tego za dziwne) to jest to ich decyzja i licza sie z tym, ze z tego powodu nie dostana prezentow (na ktore swoja droga nie moga zwyczajnie liczyc). na miejscu Twojej mamy zwyczajnie wyslalabym kartke z zyczeniami i tyle. jak nie kartke to zadzwonilabym z zyczeniami. na nic wiekszego nie musi sie silic. a tak swoja droga to nigdy nie wiesz. zaproszenie 4 dodatkowych osob i oplacenie im przelotu dla niekotrych moze byc bardzo duzym wydatkiem. poza tym jesli ktos zapraszalby mnie na slub zagranice to nigdy w zyciu bym nie oczekiwala, ze zaplaci za moj bilet (chyba, ze taka propozycja wyjdzie od zapraszajacego). wybierajac sie na slub licze sie ze wszelkimi kosztami stroju, prezentu oraz podrozy, jakakolwiek by nie byla.

Gość Tez.xxx
Tez uwazam ze niepotrzebne jest słanie pieniędzy Zadzwonili żeby chrzestna sie nie obraziła dlaczego nie dostała zaproszenia i nie sadze żeby oczekiwali pieniędzy Chyba ze twoja mama jest bogata to niech sle