Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Angelaaaaaaaa

Pęcherzyk GRAFFA - pomoc

Polecane posty

Gość Angelaaaaaaaa

Witam. Z powodu nie pękniętego pęcherzyka Graffa (gdzie nie dochodzi do owulacji) raczej nie ma takiej możliwości zajścia w ciążę, racja? I wiadomo ile się 'utrzymuje' taki nie pęknięty pęcherzyk Graffa, czy to zależy od danego organizmu? ;) Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź ;)

Gość no pewnieeee
no logiczne ze jesli nie peka do ciazy nie dochodzi skad wiesz ze nie peka mialas monitoring, usg?

Gość Angelaaaaaaaa
A nawiązując jeszcze do tematu to zastawiam się czy w każdej chwili on może pęknąć czy dopiero do następnej miesiączki? Mój partner wie co i jak bo jeździł ze mną po lekarzach i skończył we mnie myśląc że i tak nie dojdzie do zapłodnienia i teraz się nieco martwię bo bolą mnie piersi i boję się że może to być związane z owulacją. :/

Gość GAAFA, nie graffa:)
teoretycznie niestety jest niebezpieczeństwo że przerodzi sie w torbiel, więc nie zaniedbaj tego. Myślę że już raczej nie pęknie po takim czasie,tylko najzwyczajniej zamieni się w komórki luteinowe, Ale to konsultuj z lekarzem.

Gość Angelaaaaaaaa
Dzięki za poprawkę ;) Tzn. to jest na tej zasadzie, że lekarz powiedział że to powinno się 'wchłonąć' ;/ Więc już sama nie wiem. Dał mi leki dopochwowe i doustne, okres spóźnił mi się o 7 dni. I teraz sama nie wiem czy powinnam się niepokoić jakąkolwiek ciążą... ?

Gość Angelaaaaaaaa
Poprawka - po 7 dniach dostałam okres a teraz jestem mniej więcej w okresie owulacyjnym... I mój partner skończył we mnie. I dzisiaj od wczoraj czuję że mam obolałe piersi.. Dlatego się martwię czy po okresie ten pęcherzyk mógł pęknąć mimo że lekarz powiedział że to sie po 2-3 miesiącach powinno wchłonąć i mam przyjść na kontrolę... ;/

Gość Angelaaaaaaaa
wie ktoś może coś jeszcze na ten temat? Bo nie wiem czy powinnam jakieś działania wprowadzić.. ;/

Gość halina z pomorskiego
Teraz mozesz odetchnąć, bo szasa na ciąże jest minimalna, choć i takie przypadki zna natura. Jednak w momencie, kiedy zapragniesz mieć dziecko, to zaczną się schody. Pomyśl już teraz o leczeniu, lepiej wziąć anty niż pozwalać ogranizmowi się niszyczyć.

Gość Perw w przelocie XV
Tamten się może wchłonąć i tamten raczej sprawcą ciąży nie będzie. Pytanie kiedy ten Twój partner dał się ponieść? 😴 Bo oprócz tego, który nie pękł, dysponujesz jeszcze tysiącem innych, które mogą dojrzeć i pęknąć.

Gość marchewka3344
Sytuacja wyglada nastepująco: standardowo pecherzyk pęka w polowie cylku i mamy owulację (czytaj mozliwosc zajsica w ciaze). Jezeli nie nastapi pekniecie to pecherzyk z reguly wchlania sie i po następnej miesiaczce nie ma po nim sladu. Moze oczywiscie w miedzyczasie peknac. Najgorsza sytuacja to taka, ze pecherzyk nie peka i rosnie i wtedy jak napisal ktos powyzej powstaje torbiel. Staram sie o dziecko i juz nie raz to przerabialam. Dostaje wtedy od lekarza duphaston do zazywania w 2 fazie cyklu i jest szansa, ze torbiel sie wchlonie. Jezeli to nie nastapi to mozna wtedy zazywac przez miesiac antykoncepcję hormonalna i sa duze szanse, ze torbiel sie wchlonie (dlatego, ze wygasa czynnosc jajnikow na miesiac). Potem wszytsko wraca do normy. W Twoim przypadku ryzyko ciazy jest znikome. A tak w ogole to przypilnuj czy niepekniecie pecherzyka bylo u Ciebie jednorazowe czy moze masz do tego tendencje (moze to utrudniac zajscie w ciaze w przyszlosci i lepiej wczesniej sie tym zajac).

Gość Angelaaaaaaaa
Pierwszy raz mi wykryli ten pęcherzyk i za miesiąc mam przyjść na kontrolę czy się ten pęcherzyk wchłonął... A dokładnie to było tak: Byłam około 4 dni przed okresem strasznie zaczął mnie boleć brzuch, nie mogłam się nawet ruszyć. Na kolejny dzień poszłam do ginekologa i okazało się że nie pękł mi pęcherzyk i jest kilka razy większy jajnik od drugiego. Przepisał mi lekarz globułki dopochwowe i miałam je zażywać do póki nie dostanę miesiączki. Okres spóźnił mi się tydzień więc tak jak zalecał lekarz nie brałam już później tych globułek. Skończył mi się okres i gdy wyliczyłam wyszło że mój partner skończył we mnie w okresie owulacji. Dlatego moje pytanie jest takie czy mam się o co bać? Czy pęcherzyk podczas miesiączki pęka?

Pęcherzyk może pęknąć podczas miesiączki. Ale będzie to raczej kolejny pęcherzyk, nie ten, który nie pękł podczas poprzedniego cyklu. W sumie to dalej nie wiem czy Ty się obawiasz konsekwencji stosunku w poprzednim cyklu czy w obecnym. 😴

Gość Angelaaaaaaaa
Ja ciągle mówię o tym cyklu co jest teraz..