Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anonym1111

Kto wie jak poprowadzić lekcję wychowawczą?

Polecane posty

Gość anonym1111

Witam, jutro muszę poprowadzić lekcję wychowawczą na uczelni, ma ona trwać max 30min temat praktycznie dowolny, ja wziąłem sobie temat o BHP ale chciałbym go bardziej połączyć z kursem pierwszej pomocy, jak myslicie można takie coś zrobić? Niedawno przeszedłem kurs ratownika przedmedycznego mam materiały i na ten temat mógłbym duużo mówić... Jakieś pomysły?

Gość anonym1111
Wow widać że pisząc takie rzeczy masz 5 max 6 lat i pisząc to nawet nie wiesz o czym mowa w temacie

Gość kasinka...
lekcja wychowawcza dla...studentow??? Nie ma czegos takiego... A doskonalenie zasad bhp predzej pod jakis wyklad mamograficzny bys podciagnal.

Gość anonym1111
Ooo rany jest, mam pedagogike i pani Doktor powiedziała że każdy będzie prowadził lekcje taką jak w szkole i nie dla studentów tylko dla podstawówki lub gimnazjum, po prostu mam się czuć jak nauczyciel a studenci to moi uczniowie, i mam prowadzić lekcje, tak jak robią to w szkole,

Gość anonym1111
Kasinka teraz rozumiesz ;)?

Gość kasinka...
rozumiem. Choc jako przyszly pedagog powinienes wypowiadac sie bardziej zrozumiale;) owszem, tematem lekcji wychowawczej moga byc zagadnienia bhp. A sama "konstrukcje"godziny lekcyjnej znajdziesz w podreczniku metodyki nauczania.

Gość anonym1111
Mi to mówisz że dziecinne? :) powiedz to mojej Doktor ;) ale taki ma program nauczania i nic nie zrobisz :) ma ktoś pomysł jak to zacząć? Przecież na lekcji wychowawczej tak jak są w szkole czy gimnazjum może być lekcja na temat kursu przedmedycznego co nie??

Gość anonym1111
No właśnie Kasienka :) więc temat o ratowaniu życia w różnych stanach chyba będzie dobry co? Bo po prostu będę to opowiadał z głowy i zrozumiale, prostymi słowami.

Gość kasinka...
yyyyyyy! Monograficzny! Ja juz daaaaawno temu studia skonczylam i teraz mi blizej na mammografie ;)

Ja bym poprowadziła taką lekcję aktywnie, żadnych wykładów i gadania;)) Jak chcesz więcej wiadomości napisz na priva:)

Gość anonym1111
No właśnie Kasienka :) więc temat o ratowaniu życia w różnych stanach chyba będzie dobry co? Bo po prostu będę to opowiadał z głowy i zrozumiale, prostymi słowami.

Gość anonym1111
Nie wiem jak na priva ;D może gg?? :D

Gość anonym1111
No właśnie to by było aktywnie i tak jak mówisz ;) bo o to chodzi Doktor mówiła :) żebym brał ich do napisania tematu na tablicy i żeby się zgłaszali. Na temat ratowania życia człowieka byłby dobry temat bo to każdy coś tam wie, "uczniowie" byli by aktywni i o to chodzi..

Gość kasinka...
kolezanka wyzej ma racje - ciekawsza bedzie te prezentacja, jesli nie pozostaniesz przy formie wykladu, a lekcje urozmaicisz, chocby cwiczeniami, np.pierwszej pomocy (czy co tam akurat mozesz praktycznego wplesc). Zacznij od pytan otwartych, troche jak "kij w mrowisko" - czy przepisy bhp to martwy wymog, czy cos co sie sprawdza w praktyce. Gdy sie pojawia rozmowcy, moze dwa obozy (za i przeciw) moderuj dyskusje. Staraj sie wydobyc tezy, na ktorych Ci zalezy, ale ich nie narzucaj. Mozesz glowne punkty zapisywac na tablicy - w finele lekcji stana sie notatka do zeszytu :)

Gość anonym1111
Kasinka masz troszkę wolnego czasu :)?

Gość kasinka...
nie jestem pedagogiem :) jedynie studia kierunkowe takie skonczylam, ale nie pracuje w zawodzie. Wlasnie skonczylam moja dlubanine i mykam na kolacje :) dasz sobie rade! Powodzenia

jak dobrze pamiętam na lekcji wychowawczej nic sie nie robiło ;) wiec powiedz zajmijcie sie sobą u mnie tak zawsze było :D