Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jo------anna

Usg genetyczne, test Pappa, proszę o radę.

Polecane posty

Gość Jo------anna

Hej, Robiłam wczoraj usg genetyczne. Kość nosowa wykształcona, przyzierność 1.4. Ryzyko zespołu downa ze względu na pomiar i mój wiek 1: 6500. Czy robić jeszcze prywatnie test Pappa? Robiłyście? Słyszałam, że czasem wychodzą wyniki całkowicie różne od tych na badaniu usg. Zwykle dużo mniejsze.. Jestem w 11 tygodniu, 5 dniu ciąży, za tydzień w sumie mogłabym go zrobić.

Nie robiłabym. Jeśli wynik z usg jest ok to nie ma sensu. Chyba, że masz jakieś obciążenia rodzinne, masz +40 lat itp.

Gość jtjtjt
Po co narażać dziecko bez powodu? Jakieś głupie pomysły masz. Poza tym robiłabym dalsze testy dopiero wtedy gdyby, po pierwsze, było wskazanie (a tu nie ma) i gdybym, po drugie, odpowiedziała sobie pozytywnie na pytanie czy chcę usunąć i czy zdążę z usunięciem.

Ja mialam Usg w 12 tygodniu i 6 dniu- 1.9. polaczone z pobieraniem krwi tego samego dnia i szacowane ryzyko wynioslo 1 do 12929. Wyniki przyszly po niecalym tygodniu i jest napisane, ze nie zalecaja juz dalszych badan, jesli jednak mialabym jakiekolwiek obiekcje, to robilabym kolejne.

Gość Jo------anna
Nie, mam 26 lat i nie mam obciażeń genetycznych. ALe teraz czytam, że te wyniki bardzo często się nie pokrywają i sama nie wiem co zrobić..

Gość Jo------anna
test Pappa robi się z krwi.

Gość doloressssa
jak masz takie nt z usg i niskie ryzyko wszelkich wad to sobie mozesz darowac pappa. to jest test z krwi oparty na statystykach, często wychodzi fałszywie.

Gość Jo------anna
Get-Ur-freak-on, ale u Ciebie nie wyszedł fałszywie i Ciebie uspokoił, a to bardzo ważne..

Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci to zrob test pappa, nie ma sensu , zebys sie denerowala. WIem, ze bycia spokojna jest wazne, bo ja sama jak na szpilkach siedzialam.

Gość Jo------anna
Gorzej jak wyjdzie źle, wtedy dopiero będzie dramat ;)

Jak ci e ma to uspokoić to rób tylko , że to po prostu mija się z celem. Możesz zrobić 1000 badań a i tak panikować non stop. Najważniejsze jest Twoje nastawienie.

Gość Jo------anna
No ja właśnie też, dlatego zastanawiam się czy iść dalej..

Gość doloressssa
zrobienie testu może cie uspokoić, ale nie musi. Mnie na usg NT wyszło 1,5, a z testu Pappa, który robiłam z racji wieku, wyszło ryzyko ZD 1:67... Zrobiłam amniopunkcje, ryzyko poronienia, strach przed tym co wyjdzie, niemiłosiernie długie 3 tygodnie czekania i na szczęście zdrowy dzidziuś. Ja bym na Twoim miejscu nie robiła testu, ale to moje zdanie.

Gość Jo------anna
doloressssa, czyli to także na podstawie wieku wyliczają ryzyko? Mogę zapytać ile masz lat? Co do pieniędzy, nie, nie chodzi o pieniądze, chociaż nie powiem, musiałabym jechać 100 km, płacić 200 zł i wrócić. A już na genetyczne jechałam 300 i też trochę kaski poszło. Ale czego się nie zrobi dla dziecka.. Tylko, że bym mogła jechac dopiero za tydzien, po wypłacie. To byłby 12 tydzień, 6 dzień. Może wtedy przyzierność byłaby już większa, bo większy maluch i pewnie ryzyko w związku z tym by się podniosło. Kurcze, jestem pełna obaw..

Gość Joanna wez sie za jakas robote
i nie pierdol - powtarzam, bo co za nierob z ciebie. tyle czasu co spedzasz na kafeterii to szok. co drugi temat prawie jest zalozony przez ciebie.

Gość doloressssa
ryzyko wad wyliczają na podstawie wieku, skoro masz dobrą przezierność i niskie ryzyko to może odpuść sobie ten test Pappa. To jest obowiązkowe badanie po 35 roku życia, ale sami lekarze uważają, że nie jest miarodajne i często wyniki wychodzą fałszywe.

Gość Jo------anna
No nie powiedziałabym. Ale fakt, mam czysto, ugotowane, nie mam dzieci, jestem na zwolnieniu, wszyscy pracują. Chyba mam więc prawo posiedzieć na forum, a jak się nie podoba to uprzejmie żegnam.

Gość Jo------anna
doloressssa , to może rzeczywiście coś w tym jest. I nie potrzebnie się nakręcam, później nie daj Boże coś nie tak pójdzie. A jak oni to wyliczają? Pobierają krew i c0o w związku z tym?

zegnac to ty sie mozesz przed snem i po wstaniu z lozka.

niedawno pokazalas tu fote swojego pieknego ciala z brzuchem. kupczysz cialem, czy co ?

W uk to jest standardowe badanie, mozna sie jedynie na to nie zgosic, jesli nie chce sie wiedziec. I robia to dziewczyny, ktore maja 20 lat jak i te ,ktore maja 35. Ja mialam te badania robione akurat w 12 tyg i 6 dniu, ale musialam sie pomylil z data @, bo myslalam, ze dopiero co wkroczylam w 12 tydzien. Na usg wyszlo inaczej. Mozna je robic do 13 tyg i 6 dnia.

Gość Jo------anna
A usg i test Pappa można robić w odstępie 9 dni od siebie?

joanna nie kompromituj sie wiecej, zamilcz istoto.

Gość Jo------anna
Nie musisz pisać, nie zamierzam z Tobą dyskutować. To mój ostatni komentarz skierowany do Ciebie.

Gość Jo------anna
Na genetyczne jechałam do dobrego genetyka, u nas w mieście testu Pappa nie robią, więc czekałaby mnie kolejna podróż..