Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marlelelenka

Badania genetyczne.Pytanie niewiedzącej.

Polecane posty

Gość Marlelelenka

Czy podczas badania usg wyliczali wam ryzyko różnych chorób? Na jakiej podstawie to się liczy? Zestawia się długość płodu,przyzierność i wiek matki? I czy jeśli mój mały w wieku 11.5 tygodnia miał przyzierność 1.4, to oznacza, że w 13,5 tygodnia mógłby mieć już zagrażające 2.5 ?

Gość Marlelelenka
Nie ma tam odpowiedzi na moje pytania.

Gość Marlelelenka
Poza tym pytam o badanie usg genetyczne, gdzie lekarz ocenia parametry, a nie o test Pappa.

Gość uyyy
może poszukaj w necie, tam jest napisane, że właśnie wylicza się ryzyko na podstawie wielu danych, między innymi twojego wieku, przezierności oraz wyników testu pappa

tu ci nikt tak szczegółowo nie odpowie bo ani lekarzami ani genetykami nie jesteśmy :) jak masz takie wątpliwości i pytania na najbliższej wizycie zadaje je swojemu ginowi

Gość Marlelelenka
A nie dostałyście takiego zestawienia jakie jest ryzyko wad u was? :)

ja nawet nie chciałam by pod tym kontem patrzeć bo stwierdziłam że dla mnie wynik i tak nie ważny bo i tak i tak dzieciątko bym urodziła a poza tym w pierwszej ciąży miałam 24 a w drugiej 28 lat więc ze względu na wiek nikt jeszcze o takim ryzyku nie wspominał :)

Gość Marlelelenka
Ja mam 26 i robiłam na własną rękę, ale dlatego,że panikara zemnie ;)

no właśnie widze ze coraza więcej takich panikar :/ kilka tematów na samej pierwszej stronie związanych pośrednio lub bezpośrednio właśnie z wadami genetyczni :D po co się tak negatywnie nakręcacie? chorych dzieci rodzi się niewielki odsetek więc wyluzujcie :) a i zastanów się co byś zrobiła jakby lekarz stwierdził jakąś wadę? usunęłabyś? jeśli nie to po co robić takie badania?????

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Co to znaczy że płód moze mieć w 13 tc zagrażającą opuchlznę 2,5? Czy Ty myślisz, że to wysokie NT powoduje choroby genetyczne? Nie, jest na odwrót. Jak jest opuchlizna to może to świadczyć o chorobie, ale nie koniecznie. Skoro nie masz opuchlizny to przestań sobie wkręcać choroby. A swoją drogą to co to za nowa moda nastała z tymi chorobami?

Gość ja robilam i usg genetyczne i
test PAPPA. Ryzyko wad podczas usg okresla sie na podstawie parametrow plodu, wieku matki, ktora to ciaza, czy byly poronienia itd. test pappa pokazuje prawdopodobienstwo wad na podstawie ilosci bialka ciazowego i wolnej hcg we krwii matki. mi z usg prawdopodobienstwo wyszlo male (przeziernosc karkowa byla 1,1) natomiast test pappa wyszedl zle - ryzyko zespolu edwardsa 1:80 (to znaczy, ze 1 kobieta na 80 ciaz z takimi samymi parametrami jak moje urodzila dziecko z ta wada). mialam robiona amniopunkcje, ktora nie potwierdzila wynikow testu pappa - dziecko zdrowe. aczkolwiek nie wiem jak to jest z przeziernoscia mierzona kilka razy - wiem, ze powinno sie ja zmierzyc raz miedzy 12 a 14 tygodniem, wczesniejsze lub pozniejsze mierzenie mija sie z celem bo wraz ze wzrostem dziecka zmieniaja sie parametry jego cialka i zaleznosci miedzy nimi. 1,4 to dobry wynik i to nie jest np kosc udowa, ktora w ciagu 2 tygodni urosnie.

Gość DO mamy wyżej
tej z 1:80 jak się czujesz? pogodzona już z płcią maluszka? dużo czasu upłynęło i pewnie juz inaczej na to wszystko patrzysz;) jest już dobrze?

Gość Marlelelenka
Dzięki. Tak się właśnie zastanawiałam. No ja robiłam w 11.5 tygodnia, czyli 11 pelnych, polowa 12 tygodnia. No i o wynik sie nie martwie, ale zastanowilo mnie to, czy np ta przyziernosc rosnie wraz z dzieckiem. Ze moze lepiej robic np w 13 tc.

Gość DO autorki tego topiku
odpowiadając na Twoje pytanie - nie ma takiej opcji badanie czy zrobione w 11t 0d czy 13t 6d jest tak samo wiarygodne, bo w tym okresie czasu należy wykonać pierwsze usg genetyczne w ciąży i jeśli wynik wyszedł prawidłowy w 11 tc, to wyjdzie prawidłowy również w 13 tc

Gość ja robilam i usg genetyczne i
dziekuje, czuje sie dobrze, to juz 36 tydzien wiec lada chwila powitam na swiecie mojego synusia, ale ten stres zwiazany z badaniami i oczekiwaniem na wynik pamietam do dzisiaj. gdybym wiedziala, ze tak wyjdzie ten test nie zrobilabym go (jesli oczywiscie usg nie wskazywaloby zadnych nieprawidlowosci). jak widac medycyna idzie do przodu, ale czasem utrudnia nam zycie - do dzisiaj nie wiem dlaczego pappa wyszlo tak zle.

Gość Marlelelenka
I dlatego ja nie robie testu Pappa, wypowiadalo sie tu duzo dziewczyn, ktorym usg genetyczne wyszlo dobrze, a test zle a dzieci rodzily sie zdrowe..

Gość DO mamy wyżej
bardzo się cieszę:) wiedziałam, że tak będzie;) następna będzie dziewuszka;) fajnie, że trafiłam na Ciebie, bo byłam ciekawa jak to wszystko się u Ciebie potoczyło to lekkiego porodu;)

Gość Marlelelenka
Dzięki za odpowiedź dotyczącą prawidłowości zarówno w 11 jak i 13 tc :)

CRL ma być od 45 mm do 84 mm Przezierność karkowa- normy Dla CRL=45mm mediana 1,2mm, a 95 centyl 2,1 mm Dla CRL=84mm mediana 1,9mm, a 95 centyl 2,7 mm

Gość Marlelelenka
Ooo,dzięki wielkie.Mój miał 49 mm CRL. A przyzierność wyszła 1.4