Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bvncvbcfvb

Szef nier sostarczyl moich zwolnien do zus-co teraz?

Polecane posty

Gość bvncvbcfvb

Jestem na zwol od 23 grudnia-ciaza zagrozona,dzisposzlam do zusu po zaswiad.ze zestem ubezpieczona a tu doooopa,zadne zwolnienie a byly 3 nie dostarczone.Dzis o 16nastej jade gfo opiepszyc,kurde jakie moga byc konsekwencje jego postepowania?Co z moja kasa z zzus?

Gość efhnbad
a pieniądze dostajesz od zusu czy od pracodawcy?

Gość bvncvbcfvb
*szef nie dostarczył moich zwolnień do zusu-żeby nie było niejasności

dla ciebie jedynie to że możesz dłużej na kase czekać :) a szef może po tyłku nieźle dostać :) na szczęście w ośrodku zdrowia mają swoją kopię l4 więc jak coś jesteś kryta

Gość bvncvbcfvb
kase powinnam dostawac z zusu,23grudnia dostarczyłąm 1rwsze zwolnienie do firmy

Gość bvncvbcfvb
moze głupio myśle,zle sadziłąm,że lekarz tez te zwolnienia do zusu zanosi-mylę się?

Gość efhnbad
jeszcze nie dostałaś kasy żadnej? od grudnia? to dziwne że dopiero teraz się budzisz.

druk L4 jest na jak dobrze pamiętam na 3 kartkach :) jedna do zakładu pracy jedna zostaje u lekarza a trzecia hmmm kurcze nie wiem ale skoro zus nie miał to raczej lekarz tego nie dostarcza :) czyli od tego grudnia nie dostałaś kasy? może szef robi tak jak robili u mnie w firmie tzn oni to zbierali i kase oni mi wypłacali aż do końca macierzyńskiego a potem z tymi zwolnieniami i drukami wypłat dla mnie udali się do zus i hurtem załatwili wszystko

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
3 kartki Czewoną przychodnia do zusu wysyłą (lub lekarz sam) jasnozielona dla pracodawcy ciemnozielona zostaje w kajeciku dla lekarza. Tak przynajmiej było jeszcze kilka lat temu.

to czy kase wypłaca zus czy pracodawca zależy od tego ile osob dana firma zatrudnia, tzn, jeżeli ponad 20 to pracodawca, jeżeli nie to zus. a ten z kolei ma 30 dni na wypłatę (no chyba, że podejmuje kontrole to 60), więc jeśli zwolenienie zaniosłaś w grudniu to: pierwsze 33 dni w roku bez względu na wszystko płaci pracodawca (nie wiem, czy w tamtym roku miałaś jeszcze jakieś chorobowe) a za kolejne zus. pracodawca ma obowiązek dostarczyć te zwolnienia i druk z -3 do zusu. jesli tego nie ma to zus nie podstaw do wypłaty!