Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mon 3333

Jak ugotować pyszną zupę gulaszową ?

Polecane posty

Gość Mon 3333

Proszę o przepis od podstaw. ( marna ze mnie kucharka ;-) ) Jakie mięso jest najlepsze na zupę gulaszową ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na zupe gulaszowa oczywiscie wolowina, np. z udzca. niestety nie moge podac ci przepisu od a do zet, bo go zgubilam, ale ta zupa byla pyszna (przepis byl z 'elle', sprzed ponad 10 lat ;) ) podsmazasz wiec mieso pokrojone w spora kostke na tluszczu, do zarumienienia. dodajesz potem paski czerwonej papryki i paski cebuli, zalewasz bulionem/wywarem i gotujesz, az mieso bedzie miekkie. jako przyprawy to pamietam, ze byla papryka ostra i slodka, sol, pieprz, prawdopodobnie czosnek i majeranek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robiłam ostatnio z chudej łopatki ale mięso z szynki wieprzowej będzie ok. Więc tak;-) W garnku udusiłam cebulę potem podsmażyłam w tym mięso. Dodałam surową paprykę, czerwoną i zieloną. Zalewamy wodą lub bulionem. Doprawiamy przyprawą do gulaszu,papryką i pieprzem cayenne. Gotujemy ok godziny, potem pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak już zmiękną można zagęścić jak lubisz. Ja w blenderze zmiksowałam trochę warzyw plus łyżka mąki. Wyszło takie gęste i pożywne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no tak, zapomnialam o ziemniakach. w sumie moze byc kazde mieso, z kazdego bedzie smaczne :) ale typowy, tradycyjny wegierski gulasz to wolowina, no i proponowalabym z naturalnymi przyprawami, bo przyprawa do gulaszu gotowa moze byc z wiecie czym ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość laurka!
lubię gulaszową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PYSZNA ZUPA GULASZOWA WEDŁUG MOJEGO SMAKU DOPRACOWANEGO !!!! Mieso wołowe kroimy w kostke i wrzucamy na goraca patelnie z odrobina smalcu przesmazamy mieso do uzyskania złotewj skórki ( nie przypalić) pod koniec smażenia na 1 min wrzucam paczkę papryki słodkiej mielonej PRYMAT , i juz jest cudowne Teraz do gara i dodajemy wszystkie warzywa według gustu na koniec podsmazamy cebulke na masełku i dodajemy odrobine maki tym zaprawiamy dodajemy sol pieprz mage i to wszystko !!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ze spamu to jeszcze nikt nic jadalnego nie zrobił... :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sylwinka769
postanowiłam nauczyć się robić zupę gulaszową tylko mam zwykle problem z smażeniem mięsa wołowego...ja nie wiem ale co bym nie zrobiła zawsze jest twarde...niedawno w restauracji jadłam pyszna zupę gulaszową i mięsko dosłownie rozpływało sie w ustach...dziewczyny doradźcie jak smażyć takie mięso...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1. Maxymalnie rozgrzana patelnia, wcześniej broń Boże nie wrzucaj na nią mięsa 2. Jak już wrzucisz, nie ruszaj tego mięsa przez dobrą minutę czy dwie, ma się porządnie zamknąć, nie mieszaj go, dopiero jak zobaczysz, że już się zaczyna pięknie przysmażać 3. Później jak zalewasz mięso bulionem i dodajesz warzywa, duś to wszystko jak najdłużej się da, możesz nawet i 2h. Im dłużej tym lepiej. Moje doświadczenia są takie, że surową paprykę najlepiej dodać już przed końcem duszenia (kilkanaście min przed wyłączeniem gazu), bo inaczej w zupie będzie ci pływać sama skórka, a nie papryka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wołowina w kostkę 2cm pokroić podsmażyć na patelni do zrumienienia potem dodać cebulę i podsmażyć posolić popieprzyc przełożyć do gara, patelnie opłukać i wlać resztę do gara, zalać wszystko bulionem, można dodać czosnek 2 ząbki i dusić przynajmniej 1.5 godz potem wrzucić ziemniaki w kostkę gotować jeszcze 20 minut a przed końcem gotowania Tak z 15 minut wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę czerwona i dodać przypraw według uznania. Ja daje paprykę slodka, ostra, sól pieprz. Następnie zageszczam zupę zaprawa zimnej wody i mąki tak żeby była zupowa gestosc. Żeby nie było w zupie grudek z mąki to do zaprawy daje łyżkę gorącego wywaru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sylwinka769
dzięki za wskazówki;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×