Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Campariii_*

NPR - prosze o pomoc

Polecane posty

Gość Campariii_*

Witam Dziewczyny - prosze o pomoc przez lata bralam tabletki harmonet i nie interesowalam sie NPR teraz staramy sie o dzidzie i zaczynam miec problemy. Mam nieregularne cykle od 28 de 35 dni ostatni cykl 27 dni. jest mi ciezko ustalic dni plodne i owulacje. zaczelam mierzyc tem i oto wlasnie jest 3dc tem. 1dc - 37 termometr rteciowy - 36.8 elektroniczny i pierwszy dzien @ 2dc - 37.5 TR - 37.3 TE - 2Dzien @ ( ale noc wczesniej wipilam 2 lampki wiina) 3dc - 37.2 TR - 37 TE - dwie lampki wina - mam wakacje dzis jako ze mam 3dc odczuwam maly bol jajnika jakby szpilka. chwilowe. Moje pytanie czy ta tem. jest normalna ?? a dodam, ze robilam test 2dc wyszedl negatywnie - miesiaczki mam skape robilam cytologie w grudniu i wszystko ok. Zastanawiam sie nad kupnem tesu owulacyjnego elektronicznego abym mogla ustalic dni plodne tylko teraz nie wiem od kiedy mam zaczac badac dni plodne ??? PROSZE odpowiedzcie bo juz zaczynam sie nakrecac ze cos ze mna nie tak i nie ukrywam tego ze w tym temacie temperatura itd jestem lajkiem

Gość daaaaa
nie rozumiem, w 3 dniu cyklu chcesz stwierdzic owulacje czy ciaze?

Gość Campariii_*
up up Czy ktoras z Was stosowala te testy z buzka ?? mozecie cos doradzic czy warto ??

Gość Campariii_*
nie w 3cim dniu tylko nie wiem od ktorego dnia powinnam stosowac te testy ?

Gość daaaaa
po pierwsze zrezygnuj z termometru elektronicznego. rteciowy w zupelnosci wystarczy. zacznij mierzyc temperature od 5 dnia cyklu. poczytaj sobie zasady npr bo widze, ze bardzo malo wiesz na ten temat

Gość Campariii_*
wiem ze b. malo wiem bo nigdy nie stosowalam tej metody dlatego pytam tez o te testy od kiedy najlepiej je stosowac w "obliczaniu" od ktorego dnia powinnam zaczac wychodz, ze od 03/03/2012 tylko ze to sa dni na 28dc a jesli mam niereg ularneto @ nie wiem juz sama dlatego pytam

Gość daaaaa
testy tak w ciemno mozesz zaczac stosowac od 12 dnia cyklu. a co do mierzenia temperatury musisz miec przynajmniej z 2 cykle zaobserwowane. wtedy bedziesz wiedziala o co chodzi

Gość jak chcesz stosować NPR
to zapomnij o kalendarzyku czyli o wyliczaniu. Początek dni płodnych w celu poczęcia najlepiej określić na podstawie śluzu i szyjki ale z szyjką jest problem. Testy owulacyjne możesz zacząć robić jak śluzu zacznie być więcej, będzie on wodnisty lub szklisty, lub jak białko kurzego jajka. Może być uczucie mokro albo wilgotno w tych dniach. Czasami trzeba ten śluz sprawdzić bezpośrednio na szyjce macicy bo może byc go mało. Temperaturę warto mierzyć żeby sprawdzić czy owulacja faktycznie się odbyła i lepiej mierzyć do końca żeby sprawdzić czy faza lutealna czyli faza wyższych temperatur trwa odpowiednio długo. To jest ważne bo jak trwa krócej niż 10 dni to może dochodzić do mikroporonień i tu będzie przyczyna w braku efektów starań a nie w problemach z określeniem owulacji. Co do termometru to na początek najlepiej rtęciowy, najlepiej z poszerzoną skalą tak żeby wykonywać pomiar z dokładnością do 0,05 stopnia. Elektroniczny jest wygodniejszy ale wiem że u niektórych kobiet skok temp. jest często bardzo niski i trzeba dokładniejszych pomiarów, powinnaś sprawdzić to na sobie jak jest u ciebie i jak jest odpowiednio wysoko to możesz zmienić. Tylko lepiej używać takiego co ma dokładność przynajmniej do 0,05 bo do 1 kreski to trochę za mało. Ja polecam tą stronkę http://www.iner.pl/?x=1 Poczytaj trochę o NPR bo dużo by trzeba było tłumaczyć.

Gość Campariii_*
Dziekuje za odp. Pozdrawiam i zycze milego dnia :)