Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamammamamma

dziewczyny jak spałyście w ciąży? czy mam się martwić?

Polecane posty

Gość mamamamammamamma

chodzi o to, że wyczytałam, że najlepiej spać na lewym boku...ale ja nie potrafię tak zasnąć, kręciłabym się godzinami i miałabym noc z głowy...nie potrafię spać na bokach, muszę zasnąć na plecach i tak mam od zawsze...wiadomo, w nocy jak się budzę to znajduję się też czasami na boku, ale przeważnie na plecach. czy to nie zaszkodzi dziecku?

Gość ksdfjlsgko;sdgkol
na plecach podobno jest jakis ucisk tętnicy ze dziecko ma mniej powietrza

Gość ja się bardzo często budzę
leżaca na plecach;) spokojnie, nie przejmuj się tym aż tak tu chodzi zwłaszcza o 3 trymestr by spać na lewym boku albo na boku w ogóle, ale przecież wiadomo, że tak się nie da spać całą noc po prostu, gdy obudzisz się i będziesz na plecach zmień pozycję i już;)

Gość mamamamammamamma
no właśnie czytałam z tą tętnicą, ale co ja zrobię...to niezależne ode mnie...nawet jakbym przemęczyła się i zasnęła po kilku godzinach na tym boku to i tak prędzej czy później obudziłabym się na plecach:(

Gość NJa pol ciazy przespalam
na pol boku troche brzuchu :) Na plecach nie, bo nielubie. Ale pod koniec to nawet siedziec i lezec sie niedalo. Dziecko uciska na kregoslup i masakra. Wiec pewnie z czasem, pozycja boczna bedzie ci wygodniejsza.

Gość mamo mamo;-
Dziewczyny wiecie, że dzwoni, ale nie wiecie w którym kościele. W ciąży zaleca się spanie na lewym boku ze wzgledu na to, że jest wtedy najmniejszy ucisk na żyłę główną dolą, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, a nie tętnicę i ma to nie wielki związek z dotlenieniem dziecka, a lepszą pracą nerek czy profilaktyką hemorioidów czy obrzęków. NAtoamist jezeli jest ci po prostu wygodniej na plecach a ciąża przebiega prawidłowo, to nie ma powodów dla których miałabyś walczyć ze sobą o usilne spanie na lewym boku.

Gość mamo mamo;-)
Dziewczyny wiecie, że dzwoni, ale nie wiecie w którym kościele. W ciąży zaleca się spanie na lewym boku ze wzgledu na to, że jest wtedy najmniejszy ucisk na żyłę główną dolą, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, a nie tętnicę i ma to nie wielki związek z dotlenieniem dziecka, a lepszą pracą nerek czy profilaktyką hemorioidów czy obrzęków. NAtoamist jezeli jest ci po prostu wygodniej na plecach a ciąża przebiega prawidłowo, to nie ma powodów dla których miałabyś walczyć ze sobą o usilne spanie na lewym boku.

a w którym jesteś tc? pytam bo ja też nie potrafiłam spać na boku ale teraz dzidzia rośnie a co za tym idzie brzuszek się powiększa i czasem łapie się na tym, że odruchowo kładę się na boku. bynajmniej nie myśląc o dziecku tylko o swojej wygodzie! i tak dwie pieczenie na jednym ogniu :)

Gość o matko co za problem
śpij jak ci wygodnie, możesz nawet na brzuchu :)

Gość mamamamammamamma
23tc

Ja śpię na zmianę lewy i prawy bok. Ale tylko dlatego, że sama się przekręcam. Na prawym lubię, ale teraz budzę się z ścierpniętą nogą aż po kostkę. Więc muszę się przekręcać.

Ja spałam na obu bokach i nic dziecku ani mi nie było, nie przejmuj się i śpij jak Ci wygodnie :)

Gość Lidzia...
ja od zawsze śpię na plecach-nie umiem inaczej zasnąć-teraz jestem w 29tyg. i jak dotąd zawsze na plecach. chociaż coraz częściej zdarza mi się zasypiać na fotelu,bo zgaga dosłownie wyjada moje wnętrzności : ) i nie mogę uleżeć na łóżku...

ja też zawsze śpię na plecach i w ciąży męczyłam się okropnie, to był koszmar... najpierw kładłam sobie taką wysoką piramidę z poduszek i tak spałam - na wpół siedząco, potem już się tak nie dało (brzuch bardzo twardniał) to spałam na boku a raczej leżałam i marzyłam o porodzie :( trochę pomagała poduszka - rogal, bez niej chyba bym zwariowała, ale i tak przespanie 3h ciągiem to był cud

Gość Lidzia...
chyba nie ważne jak się śpi-ważne,że w ogóle się śpi... ja albo nie mogę zasnąć i oglądam nudne programy w TV do północy,albo zasnę w miarę szybko ale o 3/4 już jestem wyspana...

ja zasypiałam - jak dobrze poszło - ok. 5 - 6 nad ranem, a tak to całą noc nie wiedziałam co z sobą zrobić... leżeć źle, siedzieć źle, chodzić jeszcze gorzej... nocne powtórki w TV też miałam opanowane ;) wstawanie w nocy do dwójki noworodków to była prawdziwa przyjemność w porównaniu do "koszmaru nocnego" z czasu ciąży :D ale nie straszę Cię autorko - z jednym dzieckiem na pewno jest lżej :)

Gość powtarzająca się gorączka
ja spałam na plecach ale przytyłam w całej ciąży 5 kg a podobno to spanie-niespanie na plecach zależy od ilości przybranych kg, jak dużo to nie bardzo a jak mało to chyba można, ja na bokach też nie dawałam rady

a tak po za tematem hmm wydaje mi się że czasem trochę przesadzamy... sama się na tym łapię. rozmawiałam kiedyś na ten temat z babcią (matką 3 zdrowych dzieci) i ona trochę z przekąsem stwierdziła, że w czasie wojny kobiety zdrowe dzieci rodziły a my "nowoczesne mamy" to niby takie oczytanie, wykształcone i mądre a głowę sobie głupotami nabijamy! może coś w tym jest?

Ja prawie cala ciaze na prawym boku,bo na lewym nie umiem zasnac. Od jakis dwoch tygodni przekrecam sie srednio co 2 godz z boku na bok,bo mnie juz wszystko boli..Jestem w koncowce 37go tygodnia. Na plecach predzej czy pozniej przestaniesz spac,bo sie po prostu nie da