Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Naucz. biologii z gimnazjum

Salinella salve - trzeba ją znaleźć! Ekspedycja do Argentyny!

Polecane posty

Chciałabym pojechać do Argentyny, żeby sprawdzić, czy jednowarstwowce istnieją naprawdę! Jedyny gatunek jednowarstwowców - Salinella salve - został opisany w 1892 r. przez Johannesa Frenzla w słonych źródłach w Argentynie i od tej pory ani razu go nie widziano. A to bardzo niezwykłe małe zwierzątko - posiada tylko 1 warstwę komórek otaczających przewód pokarmowy - unikalny plan budowy w całym świecie zwierząt! Ponowne odnalezienie i dokładne zbadanie Salinelli salve może wyjaśnić wiele zagadek związanych z naszą ewolucją, to może być przełomowe odkrycie! Chcę tego dokonać ja - zwykła nauczycielka biologii z prowincjonalnego polskiego gimnazjum! Nie mam tylko kasy, żeby pojechać do Argentyny. Szukam sponsora. Chcę, żeby mi "postawił" wyjazd do Agentyny, w tym przejazd po wszystkich tamtejszych słonych bajorkach, a także mikroskopy i cały inny sprzęt potrzebny do złapania "Salinelli"! Jeśli się to uda, mój sponsor na pewno zostanie milionerem, bo podzielę się z nim moją nagrodą! A oprócz tego oferuję się mu jako tancerka do tanga; w końcu poza badaniami potrzeba trochę wolnego czasu - on płaci za wszystko, ale ma z kim tańczyć! :)

Gość errrqwrqw
Dobre... :)

Gość Profesor_Ciekawski
Uwaga - ta Salinella to nie bujda; jest nawet na Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jednowarstwowce Sam bym chętnie znalazł Salinellę, ale też nie mam tyle kasy, żeby starczyło na sprzęt badawczy, przejazd i noclegi. :( Potwór z Loch Ness wymięka przy jednowarstwowcu Salinelii salve!!!

Czyżby nikt nie chciał się zapisać złotymi zgłoskami w historii polskiej nauki? Jak tak dalej pójdzie, to zamiast nas, Polaków, Salinellę prędzej odnajdą jacyś Amerykańce. :(