Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mańka.dzik

zakład krawiecki czy jest opłacalny w polsce?

Polecane posty

Gość mańka.dzik

chciałabym otworzyć zakład krawiecki w nie dużym mieście, takie podszywanie spodni czy naprawa ubrań czy to się opłaca ile można na tym zarobić?

Gość mańka.dzik
uczylam sie szyc z tutoriali znalezionych na chomiku :classic_cool:

Gość mańka.dzik
ty to się nudzisz co?

Prowadziłem nigdyś taki punkt na targowisku miejskim obok spore osiedla.obrót ok 2000 zł miesięcznie z tego trzeba było opłacic pracownika, czynsz, prąd i zakupic potrzebne materiały (wiadomo dużo tego nie było bo ewentualnie nici czy igły) za zamek osobno pobierana była opłata ewentualnie klient przychodził ze swoim.

dodam jeszcze że pracownik był zatrudniony na 1/2 etatu bo tak sie ugadalismy z płaciłem normalnie natomiast zarobek wynosił ok 500 zl.Jednakże traktowałem to jako działalnośc dodatkowa bo zajmowałem sie czyms innym.

Gość mańka.dzik
no coś ty to mi się nie opłacało by pakować kasy w to

Dokładnie ja to zrobiłem tylko ze względów na to iż to znajoma rodziców i brakowało jej do emerytury dlatego bo takto nie ma się co w to bawic.

Chociaz faktem jest, jeżeli sama byś to robiła (przerabiała itp) to myśle że te 1500-2000 zł mogłabys zarobic ale ogólnie nie ejst to jakiś rarytas bo ludzie są różni.Ewentualnie mozna pomyślec aby podpisac umowę z jakąś firma i jak byłyby zlecenia to brac, albo porozmawiac i porobic punkty przerówki w jakiś fiormach i mozna byłoby nawet pracowac w domu.

Gość mańka.dzik
pracuje w zakładzie w irlandii i tu naprawde się to opłaca,ale chciałabym wrócić do kraju i otworzyć coś swojego

Gość mańka.dzik
kurde sam zus to koszt ponad 700zł

Gość mańka.dzik
mogłabym też naprawiać obicia tapicerskie w tym jestem dobra pracowałam ponad 4 lata w dobrej firmie i strasznie to lubiłam szyć

700 zł ?? jak dobrze pamiętam to księgowa mi daje chyba ok 1000 zł musiałbym sprawdzic bo jeszcze za pracowników itp ale za mnie samego chyba 1000 zł jest.Ogólnie można się starac o dotacie z urzędu pracy i dostac do 20 000 zł na otwarcie firmy, ponadto ZUS przez 1-sze 24 m-ce jeżeli nie miałaś firmy to koszt ok 350 zł.

Gość mańka.dzik
żeby dostać dotacje muszę być zarejestrowana jako bezrobotna a jak się zarejestruje to zaraz mi robotę znajdą bo z moim wykształceniem i doświadczeniem szwaczek potrzebują u nas dużo,ach może pomyślę nad czymś innym.1000zł piszesz to sporo po wszystkich opłatach musiałabym jescze dopłacać do tego interesu

Gość mańka.dzik
może ktoś się jeszcze wypowie?

Gość mańka.dzik
są tu na forum jakieś krawcowe?

Gość gość
Najważniejszym wydatkiem w przypadku zakładów krawieckich są oczywiście maszyny do szycia. Porządne maszyny do szycia kosztują około 1000 zł takie jak np. http://pl.dawanda.com/maszyny/ do tego potrzebujesz zakładu jakiegoś.

Gość tylkodoszycia
Maszyny do 1000 PLN, mogą być wytrzymałe, ale nie dają dużych możliwości. W wyższych kategoriach jest więcej dodatków i sama maszyna jest bardziej rozwojowa. Często można dostać gratisy całkiem cenne. np. Maszyny do szycia Elna 7% taniej. www.tylkodoszycia.pl/maszyny-do-szycia-elna Po dodaniu do koszyka trzeba wpisać odpowiedni kod rabatowy (jest kilka, ale promocje się nie łączą) Dużo zależy kwoty dotacji ... 1000 na stanowisko pracy? Raczej 10 000+. Wiecej o dotacjach na otwarcie zakładu krawieckiego: www.tylkodoszycia.pl/content/18-dotacje-eu Wzór wniosku i biznes planu zakładu krawieckiego pod dotacje z Urzędu Pracy. Gotowe opracowanie przygotowane z myślą o dofinansowaniu dla ..

Gość gość
Powiedzcie mi proszę skąd bierzecie maszyny? Interesuje mnie dokładnie ploter i lagowarka. Gdzie najlepiej wyposażać się w taki sprzęt :)?

Gość gość
A lagowarki?

Gość gość
tak samo plot-er ma lagowarki.

Gość gość
Dzięki!

Gość gość
to wszystko zalezy jeszcze od profilu działalności i co w takim zakładzie powstaje. Ja sporo lat przepracowałam w zakąłdzie gdzie szybli ubrania robocze. Ale pozniej sama otowrzylam maly zakład i szyję na zamówienie klienta. Interes się kreci wiec chyba się opłaca. Wazne jest mieć dobre urządzenia. Ja pracuje na maszynach od http://www.hillob.pl/ bo sa najlepsze.

Gość gość
mój zakład krawiecki pracuje na sprzęcie z firmy plot-er. oprócz sprzedaży wiem, że zajmują się też serwisowaniem, więc 2w1 - jak coś się zepsuje to nie ma problemu, żeby to również w tym samym miejscu naprawić. jakbyś dalej planowała, to polecam serdecznie.

Gość gość
na pewno zakład krawiecki jest opłacalny, ale też na początku trzeba sporo w niego zainwestować. Dobrze maszyny do szycia, lub też specjalne zszywarki znajdziecie w firmie Zaszywarki Program B http://zaszywarki.pl/.

Gość gość
mańka.dzik 2012.02.26 kurde sam zus to koszt ponad 700zł x teraz zus inkasuje 1100 zeta, złodzieje

Gość gość
A skąd jest ta firma od tego sprzętu? Mam na mysli to z jakiego miasta?

Gość gość
Plot-er? Z Pabianic, to jest pod Łodzią.

Witam, Czytałam mniej więcej wszystko . moge powiedziec że wolę wykazać sie jakoscią i ilością w pracy i na tym zarabiać . A wiem że potrafie...... za takie piniądze mieć działalnosc wogule nie wchodzi w gre...

Gość gość
Ja mam zaklad, ale z kolei sama projektuje i szyje ubrania. nie bede podawala marki zeby nie bylo ze sie chwale. :P Na poczatku tak dosc slabo szlo, ale potem coraz lepiej, coraz lepiej. CO jest wazne? Narzedzia. Wiadomo, nikt nie ezmie zle uszytego plaszcza. My na przyjklad sie skupilismy na kupowaniu nozy tasmowych (http://plot-er.com.pl/noz-tasmowy/ ) czy lagowarek. Podalam strone, bo wydaje mi sie, ze oni maja najlepsza oferte, jakbys szukal czasem czegos takiego to warto jednak miec profesjonalne narzedzia