Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eyeyeye

co ma zrobic samotna niewidoma osoba?

Polecane posty

Gość eyeyeye

grozi mi utrata wzroku..moze za pare lat,ale to nieuleczalne co mam zrobic jesli nie mam rodziny zdolnej mnie utrzymac i mi pomoc w zyciu? sa jakies swiadczenia dla takich osob?czy moze jakies osrodki w ktorych mozna zamieszkac bez opłat? bo jak niewidomy ma zarobic gdy nawet dla zdrowych ludzi pracy nie ma?nawet ciezko mi wymyslec jakas prace.

Gość eyeyeye
i co,pies pojdzie na mnie zarabiac?prosze o powage

Gość szz
faktycznie ciężka sprawa. Prawdopodobnie dostaniesz rente, mozesz ubiegać o psa-opiekuna. Najlepiej zebys juz teraz nie tylko przygotowywała sie do tego psychicznie ale i uporzadkowala swoje mieszkanie, tak zeby zniknely zbedne graty,dostosowac do ślepoty i zebys mogla dobrze nauczyc sie jego rozkładu. Poszukaj forum dla osob niewidomych, tam dowiesz sie wszystkiego o świadczeniach, przystosowaniu do zycia, pracy itp

Gość studiuje lingwistyke
mam gorzej w zyciu niz ty

Gość eyeyeye
forum dla niewidomych a to dobre :D na razie jeszcze widze cos. a wiecie ile wynosi taka renta?

najpierw złapać kontakt z Polskim Związkiem Niewidomych I niedowidzących, byc może w Laskach, wiem bo jakiegoś sms wysyłałem z treścia pomogam

Gość aseksualne sa
czyli jak zwykle chodzi tylko o kase :O

Gość asd7yfghj
hmmm, nie wiem z czego szydzisz. ja znam paru niewidomych co potrafia pisac na komputerze i nawet "przegladaja" internet i udzielaja sie na forach. skoro ciebie moze dotknac ten probnlem powinnas sie zorientowac w tym temacie. sa specjalne programy co odczytuja tekst po najechaniu kursorem na tekst. jesli chodzi o zawod, pierwszy jaki przychodzi mi na mysl to masazysta.

Gość aseksualne sa
jak przegladaja ten internet? powalilo cie?:O

Gość K.K
Moj brat jest niewidomy, renta wynosi 470 zł. Polski zwiazek pomagal kiedys w znalezieniu pracy, dofinansowywal wycieczki, sprzety RTV i AGD, niestety teraz nie maja na to pieniedzy :( Wielu niewidomych pracuje jako masazysci, moze pomysl o tym? Pozdrawiam i trzymaj sie dzielnie!

Gość asd7yfghj
sama jestes powalona kretynko!

Gość K.K
Sa specjalne programy, ktore pomagaja w obsludze komputera i programow. Przegladanie polega na tym ze komputer czyta co jest na ekranie, wiec jak sie wejdzie na stronke to niewidomy odsluchuje co na niej jest.

Gość szz
eyeyeye forum dla niewidomych a to dobre nie ma w tym nic do śmiechu, moja rada jest w 100% poważna. Niewidomi są aktywni w internecie dzięki klawiaturze z wypułkym alfabetem dla niewidomych i programom które są czytają napotkany tekst.

Gość ptasiek nastroszony
najwazniejsze bys nie przeszkadzala osobom nowoczesnym , europejskim bogatym czyli wartosciowym, siostry smaczne zupki gotuja , ociemniala bedziesz wolniej chodzila co akurat na dobre wyjdzie bo pozniej na te zupki trafisz to gestsze z dna beda

Gość eyeyeye
hmm najgorsze ze miasto jest kompletnie nieprzystosowane dla niepelnosprawnych.jak ja mam isc na zakupy,do lekarza,gdziekolwiek?na pierwszym przejsciu dla pieszcyh mnie przejada

Gość gość
zycie to nie bajka

Gość gość
Czepie mnie jak czytam jakimi ignorantami są polacy w kwestji świadomości niepełnosprytności. Jestem ślepa od 15 lat. Co do komputera to programy Jaws, NVDA itp można poczytać. Pracuje! Nie licze na to, że państwo się mną zzajmie bo mam ambicje. Sama do tej pracy docieram i z niej wracam. Regularnie ćwicze z nażeczonym na siłowni. Spotykam się z znajomymi aby potańczyć i się napić. Prowadze dom - sprzątam, gotuje, piore itp. Generalnie prowadze takie życie jak pełnosprawni, a nie raz aktywniejsze od nich. Czasami zrobie coś inaczej albo wolniej, ale zawsze zrobie. Paradoksem jest to, że lepiej stracić wzrok niż się urodzić niewidomym :) lepszą się ma wtedy orjentacje w terenie, pamięta się kolory i prowadzenie domu też jest łatwiejsze, nie oceniam pojazdu na psychike.

Gość gośćżyczliwy
Przeczytaj Potęgę Podświadomości i nie poddaj się chorobie ani nie trać wzroku. Powodzenia.

Gość gość
Mnie też trzepie ale... polaków mentalność polega na tym że kalectwa i wszelkich schorzeć trzeba się wstydzić o koniecznie zazdrościć tym, którym się lepiej w życiu powiodło. Polska to ciemnogród.

Gość gość
Witam serdecznie! Wszystkim osobom, które niedawno straciły wzrok i próbują się odnaleźć w rzeczywistości, oraz osobom, które chcą mieć dostęp do stale powiększającego się zasobu informacji na temat środowiska osób niewidomych polecam stronę internetową Fundacji Mir pod adresem: http://www.mir.org.pl/ Znajdziecie tam Państwo ciekawe porady, artykuły, ciekawostki, informacje o ulgach przysługujących osobom niewidomym, technologiach wspomagających etc. Fundacja ruszyła stosunkowo niedawno, ale zapowiada się na dynamicznie rozwijającą. Można też po prostu wpisać w wyszukiwarce hasło Fundacja Mir.

Gość niemampomyslunapseudonim
Trochę przykre w jaki sposób w tym wątku się niektórzy wypowiadają. No cóż, do tych osób, tak jestem niewidomy, sam piszę tego posta, nikt mi nie pomaga, nikt nie czyta ani za mnie nie pisze. Tak umiem sam posprzątać, ugotować, podróżować, poruszać się po mieście, nawet podetrzeć się umiem, bo może was to zdziwi, ale do tego też wzrok nie jest potrzebny. Więc nie ma co szydzić, że haha, dobre niewidomi i forum, haha, bo na prawdę to jest normalne.