Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mortgage czy zwykla pozyczka?

Polecane posty

Witam do kupna domu w uk brakuje nam ok.30 tysiecy funtow.co w takiej sytuacji jest bardziej oplacalne??

Gość drzewo zycia
mortgage bo ma korzystniejsze oprocentowanie. jak szybko moglibyscie splacic te 30 tys? jesli to Wasz pierwszy dom proponuje pochodzic po bankach i popytac o oferty na pierwszy zakup, czesto mozna wynegocjowac naprawde fajne warunki. ja coprawda mam doswiadczenie w Irlandii a nie anglii ale system jest taki sam. my przy pierwszym mieszkaniu chodzilismy od banku do banku i pytalismy o oferte first buy. sprobuj, wiele bankow ma taka oferte, zwlaszcza dla mlodszych malzenstw, czyli ponizej 35 roku zycia.

Gość z tego co wiem to
mortgage mozna jezeli jest on wyzszy niz 15% procent wartosci domu - nie jestem pewna co do tego czy to jest 15% czy ile ,ale jest pewien prog. czyli jezeli kupujesz dom za 100 000 , masz 90 000 f,wiec brakuje ci 10 000 f. to wtedy nie dostaniesz mortgage bo 10 000 to tylko 10% . ale musialabys sie dowiedziec dokladniej w banku. natomiast pozyczka na 30tysd. to raczej duzo, nie wiem czy latwo bedzie wam taka dostac, jezeli to wasz pierwszy dom. jezeli to wasz drugi dom to bedzie latwiej/latwo..

No własnie kredyt chcemy spłacic jak najszybciej,maxymalnie w 5-6 lat...a dom to naprawdę wielka okazje nam się trafiła bo 2 bedroom za 60 tysiecy ....i nie do remontu...planujemy spłacić a potem wrócić do PL i wynająć albo sprzedać..zobaczym co zycie przyniesie...żal nam kasy którą teraz płacimy za wynajem 450 f a tak to chociaż bede sobie splacać a nie komuś...

Gość z tego co ja wiem toooo
najlepiej przejdz sie do bankow. jezeli dobrze zarabiacie to moze dostaniecie taka pozyczke. osobiscie uwazam,ze w takim razie mozecie wziac mortgage- macie 50% depozytu ,a wiec bedziecie miec niskie oporcentowanie i swietne warunki . za splacenie mortgage przed czasem placi sie fee, przewaznie 3 %, ale mysle,ze to i tak nie bedzie wiecej niz oporcentowanie z pozyczki. albo moze znajdziecie pozyczke gdzie early repayments fee sa niskie np.1% albo w ogole ich nie ma.

Ale ta oplata za wczesniejsza splate mortgagu jest naogol przez pierwsze 3 lata, potem juz wygasa.

Gość RobertoS67
A powiedzcie mi co to takiego jest Mortgage? Bo trochę czytałem o kredytach w UK na http://www.comperia.pl/forum ale niestety takich informacji tam nie znalazłem. A nie powiem bo bardzo mnie to zaciekawiło.