Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewewelina

Naliczanie VAT

Polecane posty

Gość ewewelina

VAT nalicza się od sumy netto, czy każdej pojedynczej sztuki? Wydawało mi się zawsze, że z sumy, ale dostałam właśnie od sprzedawcy internetowego taki rachunek: Kupuję 50szt. towaru po 0,24 zl + 23% = 0,2952 zl (w zaokrągleniu 0,30zl brutto). Summa netto =12 zl, brutto 14,76 zl (w zaokragleniu 15 zl) Dostałam rachunek na 12 zl netto i 15 zl brutto, bez określonej stawki podatku, czyli w domyśle z 25% VAT? Mam sobie jeszcze 2% skonta policzyć, więc z netta wychodzi mi 14,46 a z brutta 14,7 do zaplacenia. Proszę tylko o odp. czy to prawidłowe naliczanie? I w ogóle ceny netto nie powinny mnie interesować, a jedynie brutto? Bądź, co bądź zapłacę więcej niż przewidywałam, ale i tak dostanę zwrot tego VATu od zapłaconych 15zł.

Gość no to ja odpowiem
"Dostałam rachunek na 12 zl netto i 15 zl brutto, bez określonej stawki podatku, czyli w domyśle z 25% VAT? Mam sobie jeszcze 2% skonta policzyć, więc z netta wychodzi mi 14,46 a z brutta 14,7 do zaplacenia. " w domysle to jest 23% podatku a nie 25%. To skonto policz od kwoty brutto i tyle przelej. no tak interesuja cie ceny brutto, netto sa tylko po to , zebys po roznicy widziala ile dostaniesz z powrotem

Gość ewewelina
Dzięki!