Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewycieczka

jak sie żyje w izraelu?

Polecane posty

Gość niewycieczka

jak tam jest? nie chodzi mi o wakacje tylko o życie

Gość beznadziejnie, tam jest ciagle
stan wyjatkowy, zycie w strachu przed zamachami i zamieszkami. nie chcialabym zyc w panstwie, gdzie 18 letnie dzieci chodza po ulicy z karabinami.

Gość niewycieczka
pytam bo poznałam pewną osobe z tego kraju i z tego jak opisuje swój dzien i to co robi nie wynika nic takiego, myslalam że to kraj pokroju iraku a tu sie okazało, że oni tam żyją europejsko,sluchaja muzyki takiej jaka tu jest, pija alko, palą, ubierają sie jak my, maja dziewczyny i uprawiają seks

Gość HMS...SVSS..Petard
Bogiem Żydów jest pieniądz a świętą księgą Talmud, którego fragmenty ostatnio dane mi było czytać. To zwykły bełkot i stek absurdów dalekich od człowieczeństwa. Tak się rozpychają łokciami jak tylko sił i kasy starcza. Mają biedaki dość życia w Diasporze, więc knują spiski by zmusić tępych Amerykanów do kolejnej wojny oczywiście usprawiedliwionej jak zwykle jakimś kłamstwem.

tam jest ogolnie wysoki poziom zycia i to prawda, ze zyje sie po europejsku, ale atmosfera jest non stop napieta, tam jest bardzo skomplikowana sytaucja spoleczno-polityczna

Gość niewycieczka
hms mam podobną opinie o żydach, ale dane mi było spotkac kolesia który zupelnie odstaje od tych standardów,nawet nie wiem czy jest żydem... bo nie wyglada

Gość niewycieczka
beznadziejnie czyli mówisz, że niebezpiecznie,ale ludzie jacy są? pewnie nieufni? czy pogodni? otwarci? religijni?

Gość ti tu ti tu
kuzynka mi opowiadala ze np. ochrona w macdonaldzie z kalachem sie przechadza :O

przed wejsciem do kazdego centrum handlowego, hotelu, dworca, do kazdego miejsca publicznego stoja bramki ktore wykrywaja metal, malo tego, stoi ochroniarz, ktory przeszukuje torby osobom ktore wchodza. sa posterunki wojskowe gdzie jak juz mowilam stoja dzieci z karabinami , bo u nich jest powszechny obowiazek wojskowy od 18 roku zycia , dotyczy zarowno chlopcow jak i dziewczyn.

ludzie sa raczej obojetni, tzn ani specjalnie sympatyczni, ani wrodzy. pod wzgledem zachowania sa europejscy, nie mowie oczywiscie o ortodoksyjnych zydach ktorzy modla sie non stop, nosza pejsy i kapelusze.

wieszosc zydow jest niepraktykujaca jesli chodzi o religie, ortodoksy stanowia mniejszosc. no i oczywiscie ze jest niebezpiecznie, przeciez tam co chwile wybuchaja bomby albo rakiety.

Gość niewycieczka
z tą ochroną to przesada :o wkurzałoby mnie to chyba...ale z tego jak opisuje wydaje mi sie to ciekawy, egzotyczny kraj. Że przechodzą przeszkolenie wojskowe to moim zdaniem dobrze, w Polsce są same łamagi i migają sie od tego, a tam przynajmniej troche ruchu mają, a jak krajobrazy i temperatura? najzimniej? to chyba z 10 stopni minimum? a jakie jest ich podejście do edukacji i studiów? p.s ogromne dzieki za dotychczasowe wypowiedzi :D mam nadzieje, że masz jeszcze siłe i chęc mi odpowiadać:P

Gość niewycieczka
p.s z tego jak opisujesz miało tam być a powiedz jeszcze czy jest to bogaty kraj? czy osobie z zagranicy trudno dostac tam prace?

Gość gośćbatyam
Przeczytałam odpowiedzi i dostrzegam odpowiedzi osób które A nigdy nie mieszkały w tym kraju B maja swoje wyobrażenia nie wiem może bardziej wynika to z niechęci niż z Poznania tego ktaju Izrael Państwo niezmiernie bogate pod względem technologii i innowacji. Drogie tak dla kogoś kto nie pracuje Pensja średnia od ok 9 000 tys w przeliczeniu na polskie zlote Mieszkanie za wynajem ok 3 tys 3 pokoje z podatkami i opłatami administracyjnymi. Ludzie przyjaźni Języki komunikacyjne to rosyjski, angielski nawet starsze osoby nim się posługują polski Zadko jednak można spotkać hebrajski język ojczysty. Izraelczycy i Izrael jest bardzo przyjazny i otwarty jak każdy kraj ma swoją kulturę która jest przyjazna i nie każe innym jej praktykować. Polecam kraj cudownie ludzie jeśli chcesz polecam vlog Izrael frendly Polecam też inne osoby które tam mieszkają. I które na internecie zamieszczają swoje wpisy. Pozdrawiam serdecznie Batyam