Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Orineczka

Torbiel jajnika, ból i bezradność :(

Polecane posty

Gość marlenka_słubice
Ja mam inne doświadczenie. Torbiel jajnika miałam od 10 lat i powoli powiększała się. I lażdy lekarz, do którego udałam się po pomoc wypisywał mi skierowanie na operację. Torbiel była wielkości pomarańczy na szczęście nie było komórek nowotworowych. W szpitalu poznałam dziwczyny z tą samą dolegliwością. Ja w ciążę zajść nie mogłam a lekarze mówili,że przeszkodą jest torbiel. Ja nie słyszałam,aby torbielke same znikały. Przez lata byłam początkowo leczona hormonami np. decapeptylem jedank nic nie pomagało. Ja jednak życzę Wam dużo szczęścia. Powodzenia.

Gość marlenka_słubice
Kochane dziewczyny,z tymi torbielami to jest bardzo długa historia.Otóż staramy się z mężem o dzidziusia i te nasze starania już prawie 8 m-cy trwały i nic z tego nie wychodziło więc postanowiłam pójść do ginekologa.Zacznę od tego że nigdy nie miałam problemu z miesiączką,występowały i nadal występują regularnie co 28dni.Po takim badaniu okazało się że na moim prawym jajniku jest niewielki torbiel.Pani doktor stwierdziła że to jest najprawdopodobniej przyczyna tego iż nie mogę zajść w ciąże.Zapisałam mi leki na 2-miesięczną kurację,po której możliwe jest że torbiel zniknie,jeśli jednak nie to konieczna będzie laparoskopia czyli zabieg,który będzie polegał na usunięciu tego torbiela. Tak więc dziewczyny,upewnijcie się że wasze jajniki są "czyste" bo taki torbiel może sporo zmienić w waszym życiu

Gość Kosel
Ja w poniedziałek się dowiedziałam,że w lewym jajniku mam torbiel,przez co mój Jajnik ma 7 cm.We wtorek położyli mnie do szpitala,pobrali krew,mocz i w środę wypuścili...ale tylko na przepustkę.Jutro(piątek) muszę zjawić się o 7:00 w szpitalu.Będą mi robić badania serca itp. w celu sprawdzenia czy mogą mi podać narkozę w celu nakłucia torbieli i pobrania płynu który się w niej znajduję.Mają ten płyn potem wysłać do analizy i się dowiedzą co dalej z tym zrobić.Mówią,że jestem młoda ( 19 lat) i szkoda młodej dziewczyny.Mogą mnie wyleczyć antybiotykiem a może będzie konieczna operacja w celu usunięcia torbieli lub w najgorszym przypadku całego jajnika:( Co wiąże się z tym że w przyszłości raczej baaardzo trudno by było zajść w ciąże.Bardzo się boje jutrzejszego zabiegu (nakłówania). Mam nadzieję tylko ,że wszystko dobrze się skończy i szybko wrócę do zdrowia.

Gość goscccccccccccc
mam 27 lat, od 4 lat próbujemy z męzem miec dzidziusia, niestety nic z tego, wczoraj na badaniu USG ginekolog wykrył u mnie na prawym jajniku torbiela wielkosci 5 cm.......bardzo sie przeraziłam, zlaecił mi badanie CA 125, wynik ma byc jutro.....na dodatek ból tak promieniuje ze mam wrazenie bólu nerki i juz oczywiscie "nakreciłam film" ze to napewno rak

marlenka z kturych Słubic jesteś z tych lubuskich czy tych 2

Gość Orineczka
Czyli problemy z zajściem w ciążę a wręcz ich niemożliwość jest przyczyną torbieli. Jestem tak załamana tymi wypowiedziami jakie czytam, że na dzisiaj pozostają łzy..

Gość llklbgugk
No właśnie a ja się tak zamartwiam!!Pisałam już o moim problemie.No więc mam torbiel na jednym jajniku!!! Ponoć 7 cm! Lekarz nr 3 (bo byłam w sumie u trzech w styczniu) powiedział mi,że szans na ciąże nie mam żadnych, tylko trzeba ją wyciąć i mam odczekać jeszcze jeden cykl i zrobić badanie CA 125!!! i przyjść raz jeszcze do niego i zobaczymy!

Gość llklbgugk
Wpis z innego forum: Nie chce cie straszyć, ale torbiel która rośnie nie jest bezpieczna. Trzeba ja obserwować i czekac czy pod wpływem leków się nie wchłania. Dobrą propozycją była provera, sama brałam i cysta wchłonęła sie po 1 cyklu. Pregnyl nie jest dobrym pomysłem zwłaszcza na cos co ma rozmiar 7 cm!!! Co ci grozi?? Cysta może pęknąć, może pęknąć jajnik, może dojśc do zapalenia otrzewnej, a jeżeli z cystą zajdziesz w ciąże to tym bardziej. Hormony wytwarzane w trakcie ciąży mogą napędzić jeszcze torbiel do wzrostu!!! Jeżeli to cysta endometrialna, a zapewne to lekarka podejrzewa (CA125) to i tak szanse na ciąże są niewielkie. Wylecz cyste, najlepiej u jednego gina a nieu 3!!

Gość kasssssia
ja jestem w ciazy w 3 miesiacu a torbiel jest duza i nie znika zaczą mnie bolec jajnik boli mnie glowa niewiadomo co z nia zrobic nie moge ani lekow nic niemoge ktos byl w takiej sytuacji

Gość Poziomeczka8534
Teraz to i ja zgłupialam - byłam dziś u ginekologa bo od kilku dni mam bóle po prawej stronie w dole brzucha, nie do wytrzymania.. do tego zgage, wzdęcia niemożliwe bóle głowy (choć odkąd pamiętam głową boli mnie jedynie od swieta). Okazało się ze to torbiel (na fotelu wylam z bólu przy badaniu) ok 5 x 6 cm bo ze.stresu nie pamiętam dokładnie po przecinku.. dostałam tabletki antykoncepcyjne. Kontrol dopiero za rdzy miesiące wyznaczył.. ale mi nie przepisał żadnych badań ani nic.. tylko jechać do szpitala jakby brzuch się zrobił twardy. A jak Was czytam to nie jestem już taka pewna czy ufać w tym wypadku mojemu lekarzowi... a powiedzcie czy macie jakieś domowe sposoby na ból? Nic nie mogę znaleźć .. jedyne co odrobinę mi pomaga to gorący termofor na brzuchu...

rozgrzewanie torbieli nie jest najmądrzejszym wyjściem, bo jak sie dobrze rozgrzeje, to się rozleje wtedy zapalenie otrzewnej i po kilku dniach do piachu ale róbcie jak chcecie, wasze brzuchy, wasze zdrowie...

Gość Psiutka88
Niech mi ktos powie, dowiedzialam sie ze mam torbiel. Bol niesamowity. Jeszcze lekardtw zadnych nie mam, czekam na dokladne wyniki i wizyte u lekarza. Czy leki przeciwbolowe moge zazywac?

Gość gość
Możesz przeciwbólowe, mnie sam lekarz o tym mówił, ale nie zwlekaj idz jak najszybciej do lekarza. Ja bylam w http://gabinetginekologicznybialystok.pl/ - torbiel duzy ale pani doktor wprowadzila mi leczenie farmakologiczne. I się udało.

Gość Kaska8778

Wątek stary Ale odgrzebuje. Już od prawie 2 tygodni boli mnie podbrzusze. Boli albo nawet ćmi.....byłam u jednego ginekologa, stwierdził, że się przeziebilam i nie widzi nic niepokojącego....dostałam antybiotyk doustny na 6 dni oraz czopki. Nic nie pomogło, boli dalej zatem wczoraj wybrałam się do innego ginekologa. Stwierdził, że pecherzyk graffa nie pękł  i może to być torbiel....dostałam naproxen na 10 dni A później globulki doodbytnicze. Mam pojawić się po miesiaczce Ale już schizuje. Ile z to może boleć  😞 czy Was bolało? Dzięki Bogu wykonuje pracę siedzącą,  na stojąco chyba bym polegla