Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madfrog

Proszę o pomoc w sprawie pracy...to dla mnie bardzo ważne

Polecane posty

Gość madfrog

Witam. Mam taką sytuację. Obecnie pracuję w firmie "A". Pracuję tam niecałe 3 miesiące i pierwsza umowa próbna kończy mi się 16.03. Jutro przychodzi już następna umowa do podpisania, na rok. Teraz dostałem propozycję pracy w firmie "B", gdzie są lepsze zarobki i praca o wiele stabilniejsza. Z firmy "B" mam lada dzień dostać telefon o przyjęciu (powiedzieli, że na początku marca). W firmie "A" jedyne co mogę teraz zrobić to nie podpisać jutro tej umowy i wtedy 16.03 jestem wolny. Boje się tylko sytuacji, że np. zadzwonią z firmy "B" na przykład 5-6.03 że mam się stawić w pracy i co zrobić w takiej sytuacji ? Jakie mam możliwości ? Dodam, że orientowałem się i niestety w obecnej firmie "A" nie mam możliwości rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem stron... Proszę o pomoc co mogę zrobić w takiej sytuacji...

Gość dżoannnnaa
a jaki masz okres wypowiedzenia w tej umowie na okres próbny? bo jeśli są to np. 3 dni to masz sprawę załatwioną, jak dostaniesz telefon z firmy "B" to składasz wypowiedzenie i tyle, pytanie czy przysługuje ci jakiś urlop za te 3 miesiące

Jezeli to była umowa o prace, a nie umowa-zlecenie, to przysługuje urlop.

Gość madfrog
okres wypowiedzenie mam 2 tygodnie, jest to umowa o pracę. Jak się przyjmowałem to babka coś mówiła, że mam chyba 20 dni urlopu...

Gość madfrog
tylko, że to moja pierwsza praca, bo wcześniej studiowałem, więc nawet nie wiem czy bym ten urlop mógł jakoś wybrać...a da się jakoś np załatwić z L4 ?

Ile dni Ci przypada to nie wiem, ale 20 to na pewno nie. Po 3 miesiącach to będzie kilka dni raptem (chyba z 3). Co do L4, to idziesz do lekarza i już od Ciebie zależy czy dasz rade załatwić sobie zwolnienie.

Gość madfrog
ale to nie jest przypadkiem tak, ze jak jestem na L-4 to nie mogę wtedy podjąć innej pracy ?

Zdecydowanie nie możesz podejmować innej pracy jak wiąże Cie umowa z innym pracodawcą i jesteś na L4. Wtedy po prostu bedziesz chodziła do tej nowej roboty kilka dni bez umowy, a umowa bedzie obowiazywać np. od 10 marca.

Gość eeeeeeeeeeeeeea.....!
nie mozesz byc na L4 w jednej pracy a pracowac w drugiej!!! ZUS cie bedzie scigal moze lepiej byloby dogadac sie z B zebys zaczela prace za 2 tyg bo tyle masz wypowiedzenia...?? albo do pracy A po prostu nie przyjsc, tudziesz wziac ten ulrop (ale nie zdrowotny!!) jesli go masz.' albo ryzyk fizyk - zaloz,ze przyjmie cie lada dzien B i czekaj na telefon a A juz olej , nie podpisuj

a moze po porstu nie podpisuj umowy w A az do 16.03?????????? jest na to jesszcze przeciez czas, po co podpisywac juz 1.03? powiedz,ze podpiszesz za 2 tyg a w miedzyczasie zalatw z B ze chcesz zaczac prace od 17.03 ;)

Gość lolo lolo
podpisuj jutro umowe, w firmie B jak zadzwonia powiedz ze masz 2 tygi wypowiedzenia, podpisz umowe przedwstepna i dopiero sie zwalniaj, zebys na lodzie nie zostal

Gość madfrog
1. Właśnie w tym rzecz, że jak firma "B" zadzwoni to mam się stawić w pracy... nie mogę być np. za tydzień czy parę dni bo robota przepadnie... 2. umowa mi się kończy 16.03, ale jutro muszę podpisać albo przedlużenie tej umowy, ale nie podpisać = wtedy 16.03 jestem wolny... 3. Jeśli nie podpisałbym jutro tej umowy, po paru dniach zadzwoniłaby do mnie firma "B" to jakie konsekwencje mogłby by być tego, że firmę "A" oleję i już tam nie przyjdę ? Nie nabrudzi mi to w papierach albo jakiejś opini albo coś ?

3) moze A zwolni wtedy dyscyplinarnie?;) ale sadze, ze najwyzej obetnie kase za ten meisiac i zrozumie. albo a nuz masz ten urlop jeszcze! :) ja bym chyba zaryzykowala i nie podpisywala umowy i czekala na B,ale ja jestem szajbuska. ;) tudziez,jakbys zadzwonil jutro do B co z ta praca i czy bedzie? tylko zeby nie wyszlo to nachalnie sorry myslalam zes dziewczyna :classic_cool:

Gość madfrog
no ja tak planuję jutro nie podpisać...tylko właśnie kombinuje co w momencie kiedy firma "B" zadzwoni w tym czasie od jutra do 16.03, że mam przyjść do roboty :P Jak zadzwonią to muszę się stawić...Chyba, że faktycznie by wypaliło z tym urlopem...ale to też bym się musiał dowiedzieć, czy pracując w pierwszej firmie i dopiero 2,5 miesiąca mógłbym wziąć ten urlop :|

Gość chyba trza duzej pracowac by m
miec urlop jak zadzwonia, powiedz w A, ze juz nie mozsze przyjsc,jesli po ludzku zrozumieja, to ok, jak nie, to najwyzej olej A, niech sie pienią, pchuj im w dupe;)