Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość muah

Infekcja a skuteczna antykoncepcja.

Polecane posty

Gość muah

Witam! Mam mały problem. Brałam tabletki antykoncepcyjne. Kochałam się normalnie,w pełnej nieświadomości aż okazało się,że moja infekcja gardła może obniżać skuteczność antykoncepcji-tak powiedział mi lekarz. Ale było już po wszystkim,bo o tym wcześniej nie wiedziałam. Teraz zażyłam 3 z 4 tabletek placebo a krwawienia jak nie było tak nie ma. Czy jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże? Z góry dzięki za odpowiedź. Jeśli taki wątek już był to przepraszam...pozdrawiam...

Co ma infekcja gardła to skuteczności antykoncepcji? Bo nie bardzo rozumiem...Zwłaszcza w momencie, gdy przyjmowałaś placebo (czyli byłaś w przerwie)... Jedyne sytuacje, gdy zabezpieczenie jest wątpliwe, masz podane w ulotce swoich tabsów, m.in.: - biegunka - wymioty (zwłaszcza zaraz po przyjęciu tabletki) - przyjmowanie antybiotyków i w takich sytuacjach zalecana jest dodatkowa ochrona (choć podejrzewam, że malo kto ma ochotę na seks jak wymotuje albo spędza dzień na toalecie).

Dokładnie. Sama infekcja nie powoduje obniżenia skuteczności antykoncepcyjnej, jedynie niektóre leki, które przy takiej infekcji się przyjmuje. W pierwszej kolejności, jeżeli przyjmowałaś jakieś leki, to sprawdź czy mogą one obniżać skuteczność tabletek. Co do krwawienia z odstawienia to u mnie zazwyczaj zaczyna się dopiero w dniu kiedy mam przyjąć pierwszą tabletkę z nowego opakowania. Kup sobie test ciążowy i zrób go albo w 4. dniu przyjmowania tabletek placebo albo w dniu kiedy powinnaś zacząć brać kolejne opakowanie. Jeśli wyjdzie negatywny, rozpocznij kolejne opakowanie. I pamiętaj, że nawet jeśli coś może obniżyć skuteczność antykoncepcyjną to wcale nie oznacza, że na pewno tak będzie.

Gość Muah
Dzięki wielkie. Uspokoiłyście mnie trochę. Infekcje miałam jeszcze w trakcie tabletek hormonalnych i mój przygłupi lekarz powiedział,że ona obniża skuteczność więc się trochę przestraszyłam. Głupie to ale to moje pierwsze tabletki,moje pierwsze kontakty seksualne i nie wiem co powinno dziać się z moim organizmem,jak reaguje,co obniża skuteczność tabletek anty... Ulotkę przeczytałam z pięć razy... Może naprawdę to przez stres-nie mogę teraz zajść w ciąże... Dziękuję za pomoc... Pozdrawiam i życzę miłego dnia.