Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KarolinaaaG

Wielkie Przygotowania do PORODU w marcu 2012 !

Polecane posty

Ma bialy jezyczek od mleka :) Daj mu od czasu do czasu troszke wody do popicia to sie buzka przeplucze. Jak bedzie mial plesniawke to bedziesz wiedziec,bo tego nie da sie pomylic z czyms innym.Sebus mial jak mial 9 miesiecy.

hej dziewczynki u was tez taka fajna pogoda?? mój mały wczoraj został pod opieka babci i wujka na 7godzin my rozwozilismy zaproszenia wiec byłam zmuszona zostawic maluszka. oczywiscie był na butelce ,ale chyba mu cyca brakowało bo nawet dossał sie do koszuli wujka:)heh.jak wasze pocieszki reagowały po szczepionce?? na jaki wariant sie decydowalyscie przy szczepieniu??ten 6w1 5w1 czy ten zwykly bezpłatny??

Gość monka1978
my mamy przewidzianą szczepienie po weekendzie majowym i bedzie to szczepionka 5 w 1 a póżniej po 6 miesiącach na pneumokoki

No wlasnie weszlam o to samo zapytac :P U nas leje dzien w dzien..wczoraj byl jeden dzien ladnej pogody i od nowa.. Bylam z Wojtusiem u dermatologa.Ma lojotokowe zapalenie skory,ktore u takich malenstw wywoluje czasem hormon,ktory dostaje razem z moim mlekiem..i dopoki bede karmic to bedzie miec problem ze skora..Dlatego w sumie dobrze,ze pokarm mi zanika..Byscie widzialy jego glowke..cala w takich obrzydliwych,zoltych strupkach..patrzec na to nie moglam...mamy do kapieli i do smarowania oilatum.

Anka: u nas taka sama pogoda jak u Was. Naszemu Jasio łuszczy się skórka na czole, skroniach powiekach do tego tak sie drapie ze sam doprowadza do mega łuszczenia sie skóry.Wygląda jakby śnieg miał na twarzy, smarujemy go E45 polecała go pielegniarka. Pozatym u nas malutki codziennie w nocy a w sumie nad ranem ma 2godzinne oglądanie pokoju, gaworzenie, kapryszenie itp az zaśnie, tyle ze mamusia razem z nim nie śpi...też tak macie??

No u nas na szczescie (tfu tfu odpukac) tak nie ma,bo Wojtus w nocy pieknie spi.Wczoraj np dostal jesc o 21 i potem obudzil sie o 4 nad ranem,zjadl,zasnal i obudzil sie o 7. Ale z Sebkiem owszem,zdarzalo sie,ze o 2 w nocy sie obudzil wyspany i potrafil nie spac do 5.

Dziewczyny doświadczone mój mały ma dziś taki stan podgorączkowy 37.4 czasem 36.9 czasem 36.4 widzę ,że ma też nie wielki katar .Mogę mu sama podać coś przeciwvgorączce np paracetamol w syropie czy lepiej isć do lekarza??

Pani Tasmanowa nic nie dawaj. Takie maluchy maja nieco podwyzszona temp ciala i jest to zupelnie normalne.Wszelkie syropy i tak sa po 2 miesiacu. Chyba wiekszosc noworodkow w ok drugim miesiacu ma silny katarek. Mozesz mu zakroplic ewentualnie wode morska,zeby mu sie latwo oddychalo. Moj Sebus mial katarek jak mial 8 tygodni. Poszlam do lekarza i wlasnie tylko to uslyszalam. Powiedzial tez,zeby sie nie martwic,bo maly sie na pewno nie udusi,bo organizm zmusi go do oddychania przez usta.

Dziewczyny czy Wy jecie może kalafiora w bułce smażonego? i kapuste zasmażaną? bo ja jem naprawde wszystko ale nic wzdymające.Tyle ze mam dosc juz buraczków marchewki i brokuły.. i czy nic maluszkom nie jest? Co do szczepionki to my bedziemy miec 6w1 Dzisiaj byla pielegniarka i wazyla Jaśka noi 5.700 :-) zdrowy synek.

halooo jest tu kto? Kotka moj maly tez 5700 :) Ja kalafiora nie jadlam bo nie znosze..jak wiekszosci warzyw zreszta hehe

oczywiście ,że jesteśmy :) mniejszy skład ostatnio ,ale jednak jest:)my ostatnio troszkę rzadziej ,bo gorące przygotowania do ślubu trwają:)

Hej dziewczyny pilna sprawa ! Mojemu maluszkowi łuszczy się skóra z główki i co słyszelismy mamy smarowac oliwką i wyczesywac szczotką i tez tak robilismy, w czym rzecz? w tym ze po dwóch takich czesaniach ma tak czerwoną skórke i strópki ze szok, pozatym dzisiaj rano zauwazylam ze ma (ja tak uwazam) na głowce coś żółtego jakby skrószona ropa!! czy to mozliwe, co mamy teraz robic.Wczoraj plakal caly dzien a nie wiedzielismy czemu teraz wiem ze pewnie go głowka bolala :-((( a to bylo dwa dni temu. Dzisiaj i wczoraj wmasowalam mu w główke oliwke i nie wiem czy dobrze zrobilam. Pomocy widzialyscie cos takiego u waszych pociech?? Odpiszcie prosze szybko, jesli nadal ktos tu siedzi... Jesli jutro rano bedzie nadal miec to w głowce ide do lekarza, zeby nie dostal infekcji..

kotka nie przejmuj się , to jest ciemieniucha - poczytaj o niej większość noworodków ją przechodzi. Sorki że nic nie pisałam przez ostatni miesiąc, ale teraz już bardzo rzadko bywam na kompie. Malutki jest prze kochany, dziś go ważyłam waży 5300 - pulpecik się z niego zrobił - ma 2 brody i tłuściutkie policzki :) w nocy śpi bardzo ładnie. Zasypia o 20:30-21 budzi się do karmienia o 1:30, a później o 5. Zjada i zasypia- śpi z nami , wyciągam mu pierś i razem zasypiamy. Na szczęście nie wybudza się w nocy także noce mamy całkowicie przespane. A Wy jak robicie ? śpicie z maluchami ? Ciężko jest później odzwyczaić dziecko od spania razem ?:)

Karolina dzięki za odp, ale on nie ma ciemienuchy.Bo akurat wiem jak wygląda i Jaśko tego nie ma, tylko poprostu skóre ma bardzo suchą na główce a że ma dużo włosków i obraca główką jak szalony to też powoduje ze skóra łuszczy się.. U nas jest tak że zasypia między 22-23 nigdy wczesniej niestety :-) przynajmniej jeszcze.Budzi się przewaznie o 3 potem między 5a 6 rano i potem 8 i śpimy az do 10-10.30 też mamy super, wysypiam się, gorzej jak po takich regularnych budzeniach ma gorszy dzien i wstaje np: 1-2 , 4-5 i jestem nieprzytomna hehe.Ja też karmię piersią na łóżko go biorę i potem wraca do łóżeczka. troche pojęczy, powygina i zasypia.

kotkamiauczka czasami ciemienucha wygląda inaczej u każdego dziecka poogladaj zdjecia na necie:)nie martw sie;)

Kotka,a ma to na bokach tez?Luszczy mu sie tez skora? A jak policzki?Milutkie i mieciutke czy szorstkie? Wojtus mial takie wstretne zolte strupki glownie po bokach glowki i za uszkami.Do tego sypalo mu sie z glowki jakby mial lupiez.Policzki mial szorstkie.Bylam u dermatologa i powiedziala mi,ze to albo azs albo lojotokowe zapalenie skory albo skaza bialkowa..od tych "albo" prawie mnie szlag trafil..I sama doszlam..okazalo sie,ze Wojtus ma skaze bialkowa.Kupilam mu emolium do kapieli i smarowania i jest teraz na kozim mleku.Z glowki wszystko zeszlo,buzka zrobila sie delikatna. U nas ze spaniem jest super.Maly zasypia kolo 21-22 i budzi sie ok 6 rano.Wypija po 120ml..zarlok maly :D Spi u siebie w lozeczku.Do siebie biore go tylko rano i to tez nie zawsze.Poza tym jakos leci. Wymaga coraz wiecej uwagi,nie lubi lezec sam i mi zaczyna czasu brakowac na cokolwiek.W piatek idziemy na pierwsze szczepienie wrrr

Pani Tasmanowa no moj to sie glownie zajmuje tym starszym hehe Dzis mial go zabrac do znajomych,ktorzy maja dwojke dzieci,ale tak malego wymeczylam dzis na dworzu,ze padl hihi

Anka, jemu się poprostu łuszczy skóra na głowie nic wiecej ale od tego smarowania i wyczesywania narobilismy mu strupków z ktorych prawdopodobnie ropa sie lała, ale dzisiaj juz wygląda naprawde super ma to tam gdzie go czesalismy, boki głowy ma super skóre na policzkach tez i wszędzie z resztą.. My juz mamy za sobą pierwsze szczepienie. Anka to Tobie malutki spi nadzwyczaj długo od 22-6 szok. Ja sie ciesze jesli przespi te pierwsze godziny 3-4 od zasniecia. Zdazylo mu sie nawet ze juz dwa razy spał po 5godz. P.tasmanowa ja ogladalam zdjecia na internecie odnosnie ciemieniuchy i to nie to. ale dzieki za odp. :-)

no z tym spaniem to wiem..szok..sebek pierwsza noc przespal jak mial rowno 2 lata..a tu prosze..7tyg i pierwsza przespana noc. ciesze sie strasznie,bo przy dwojce maluchow jestem naprawde zmeczona.. no to ciesze sie,ze jest juz lepiej :)

Moje maleństwo skonćzyło 4dni temu dwa miesiące i różnie to bywa z tym spaniem.Wczoraj spał rewelacyjnie usnął po kąpieli po 20 a na jedzonko obudził się dopiero o 3 następna pobudka 5.30 .Ale np.w ciągu dnia mało śpi czsami jest taki dzień ,że w ciągu dnia śpi 3-4 godziny i to też tak na raty.Ale jednak to jest prawda ,że te wszystkie noce nie przespane i płacze dziecko odpłaca swoim ślicznym uśmiechem .Ja jak widze jak mój mały się śmieje to całe zmęczenie gdzieś tam ucieka.

a my już dawno po pierwszym szczepieniu dlatego radzę się zaopatrzyć w coś przeciwgorączkowego .My kupiliśmy paracetamol w czopkach i syropku.Ja dawałam syrop ,ale mniejszą dawkę bo podobno syropy są od 3 miesiąca.Chociaż mój Kubuś jakoś dobrze zniósł szczepienie ,bo nie gorączkował tak jak pani mówiła do 3dni .Jedynie w dniu szczepienia pod wieczór był marudny płakał bardzo ale ponosiłam na rękach dałam syropku i było dobrze.

Pani Tasmanowa ja mam nadzieje,ze Wojtus bedzie szczepienia przechodzil tak jak Sebastian. Oprocz tego,ze spal cala noc jak zabity,to nic mu nie bylo. Nie wiem jakie syropy sa w Pl,ale tu jest calpol od 2 miesiaca. Mimo,ze juz to przechodzilam raz,to mam stresa jak nie wiem. Co do wagi,to ja od tygodnia jestem na diecie z Vitalii i wreszcie waga ruszyla..:D Tak sie balam,ze jak wejde dzis na wage okaze sie,ze nic nie spadlo,a tu mila niespodzianka -2kg :D:D Oby tak dalej.Trzymam sie zalecen dietetyka,wiec mam nadzieje,ze uda mi sie osiagnac cel. Do wagi sprzed tej ciazy zostalo mi 12kg..a do wagi w ogole sprzed ciaz 17kg..Poprzednio mi sie udalo tak duzo zrzucic,to mam nadzieje,ze teraz z ta dieta tez sie uda. Wojtus wczoraj skonczyl 8 tygodni,a we wtorek bedzie miec rowno 2 miesiace :)

Widzę temat ruszył :-) Co do tego szczepienia u nas Jaśko nie gorączkował, tylko troche poplakal przy każdym wstawaniu, był nieco rozdrażniony nic pozatym. Zmusiłyscie mnie do wstania na wagę :-) bałam się ale u mnie znowu 3kg minus super!!! W sumie 18, zostało 8kg z ciązy a sprzed ciązy jeszcze 10 czyli sporoooooo. ale dam rady pomalutku. :-) Trochę sie bałam dlatego ze ja diety zadnej nie mogę mieć bo muszę dość dużo jest i regularnie bo mój maluszek potrzebuje sytego mleka, jakieś 2tyg temu pofolgowalam sobie z jedzeniem( tzn nie bylam glodna, a ja wmuszac w siebie nie wmuszalam noi mleka nie mialam za tłustego) i mój mały byl caly czas przy cycu non stop głodny, pielegniarka mi powiedziala albo zaczne jesc albo przechodze na butelke..wybralam cyca :-) Głowka naszego Jasia juz jest zupełnie wyleczona, póki co nie myjemy mu głowki przy kąpieli. Miłego dnia dziewczyny :-) u mnie w głowie słońce bo na zewnątrz deszcz..

A ja wrocilam dzis z przychodni z kwitkiem..nie zaszczepili malego,bo musi miec ponad 2 miesiace,czyli mam przyjsc pod koniec przyszlego tygodnia. Kotka a powiedz mi jak to jest,ze urodzilas po mnie(o ile dobrze pamietam),a malego masz juz po szczepieniu?