Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sunnix

pytanie do mam, które dają dzieciom mleko krowie zamiast mm

Polecane posty

Jakie dajecie mleczko? UHT, czy to o krótkim terminie ważności i czy przed podaniem dziecku gotujecie mleko czy tylko podgrzewacie?

Ja daję 3,2 % o krótkim terminie ważności. Wystarczy podgrzać ale akurat moje dziecko mleka nie pija tylko zjada np kaszę lub owsiankę więc i tak muszę zagotować

UHT i pasteryzowane z lodówki podgrzewam w mikrofali lub garnku do temperatury odpowiedniej do picia, gotuję tylko mleko prosto od krowy. Zwykle podaję UHT, bo robimy tygodniowe zakupy i wtedy kupujemy całą zgrzewkę. Nie mam tak pojemnej lodówki by kupować mleko o krótkim terminie ważności.

Gość rtr
Nie daję UHT od kiedy po ugotowaniu stwierdziłam że ono nie smakuje jak mleko, za to dziwnie metalicznie. A takie o krótkim terminie, pasteryzowane-homogenizowane jest pyszne. Daję więc córce pasteryzowane-homogenizowane, 3,2% i żałuję tylko że nie stać mnie na takie same ale ze szklanej butelki. Nie zagotowuję już, tylko podgrzewam choć zaczynałam podawanie gdy mała miała niecały rok, i wtedy gotowałam tylko mannę na tym mleku więc oczywiście gotowałam je.

Gość mamuśkaMałejZuzi
UHT nie powinni pić ani ludzie ani dzieci! Tylko mleko o krótkim terminie jest smaczne i zdrowe!

Gość cgtfhjbkiuhyjk
w jakim wieku dawac dziecku to mleko krowie??? i dawac manne na tym mleku albo owsianke tylko? co jesli moje dziecko pije mm mleko 3 czy 4 razy na dzien?

Gość rtr
Różne są szkoły... Ja od czasu do czasu gotowałam córce kaszę mannę na mleku, gdy skończyła 9 miesięcy a tak na co dzień, to od wieku mniej więcej roku. Wciąż jeszcze wtedy dawałam jej czasem modyfikowane.

Gość Moja ma 13 miesięcy i
póki co jest cały czas na mm co też planuję do jej skończonego 2 roku życia. Chciałam podać jej mleko krowie więc kupiłam mleko w kartonie specjalnie przeznaczone dla małych dzieci bo wzbogacone wapniem i wit D (taka tylko różnica) i po podaniu do kaszki dostała małej biegunki , zresztą wcześniej też ze trzy razy dostała deserki nestle na mleku krowim dla dzieci od 10 miesiąca i było to samo więc u nas tylko mm pozostaje a autorce radzę kupić mleko ekologiczne pasteryzowane i podawać dwa razy dziennie (dwie szklanki na dzień max) dziecku które skończyło już 1,5 roku. Jeżeli maluch ma skończone 10 miesięcy a nie ma jeszcze ponad roczku to raczej malutkie ilości do kaszki bądź deserków. Nie wiem jak tam w pl wygląda z tym ekologicznym mlekiem bo u mnie jest dostępne w każdym sklepie ale jeżeliby nie było mleka bio to lepiej kupić z ktrótką ważnością .

Synek ma 2,5 roczku i nie chodzi o to, że mu zaszkodzi bo od dawna dostawał zwykłe mleko w budyniu, kakao, naleśnikach itp. tylko do picia dostawał MM ale po tej akcji z brakiem Bebiko stwierdziłam, że przejdziemy na zwykłe mleko. Dostał UHT, tylko podgrzewane i wypił bez problemu. Powiedziałam mu, że jest juz duży i teraz będzie pił zwykłe mleczko bo tamtego już w sklepie nie ma. Zresztą poszliśmy razem do sklepu i sam sprawdzał, że nie ma "jego" mleczka :)

http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79370,2153045.html tu mała informacja co traci się w procesie UHT, więc nie rozgłaszajcie że to mleko nie jest zdrowe. Pozbawione jest ono tylko bakterii (tych dobrych też), które można spokojne uzupełniać innymi produktami jak ogórki kiszone.

Gość dobrze radze
nie podgrzewajcie mleka w mikrofali !!!!!!!!!!!!!!!!!!