Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość portalu

próchnica w ósemce

Polecane posty

Gość gość portalu

witajcie! w listopadzie fragment jabłka utknął mi między siódemką i ósemką.próbując ją wydostać poczułam chropowatą powierzchnię na ósemce i gdy obejrzałam w lustereczku to okazało się,że mam tam dosyć dużą dziurę,więc szybko udałam się do dentysty.wcześniej trochę zaniedbałam sprawę i ponad rok nie pojawiłam się na kontroli,bo wszystko było ok z moimi zębami,nic mi nie dolegało i zupełnie zapomniałam ;/ w każdym razie poszłam do najlepszego chirurga stomatologa i poprosiłam o kontrolę.chciałam umówić się na usunięcie tej nieszczęsnej ósemki.jednak pani doktor stwierdziła,że skoro ząb nie daję żadnych dolegliwości bólowych,nie reaguje na zmiany temperatury itd,to na razie się nie pali z usuwaniem.powiedziała,że w szóstce możliwe,że mam początki próchnicy,więc mam pojawić się za trzy miesiące w marcu i wtedy zobaczymy co z szóstką i ósemką.teraz przeczytałam artykuł,że nieleczona próchnica może prowadzić do poważnych chorób i przestraszyłam się nie na żarty.czemu w takim razie lekarka zdecydowała o pozostawieniu ósemki skoro próchnica jest ewidentnie widoczna?czy rzeczywiście skoro nie boli to znaczy,że miazga nie jest zaatakowana i nie grożą mi powikłania?nie wiem co robić.biec do innego lekarza czy poczekać do marca na kontrolę?pozdrawiam

Gość panna wanna
To, że nie boli, to nic nie znaczy... Ja właśnie jestem po leczeniu kanałowym zęba. Jak poszłam do lekarza, to wyglądało na naprawdę niewielki ubytek. A wiertło dosłownie wpadło. W jednym kanale miałam już zgorzel. Ząb nie dawał żadnych dolegliwości... Idź do innego dentysty. Nie ma co czekać. Chybaże na prawdę, to jest jakieś malutkie... Ale w najlepszym wypadk potwierdzisz po prostu zdanie pierwszego stomatologa. Zdrowia!

No to ze nie boli to niekoniecznie znak ze nic sie tam nie dzieje, ja bym wolała wybrac się na jakąś kontrolę do dobrego lekarza. Niektórzy zbywają i pobieżnie obejrzą, ale lepiej udaj się do dobrego specjalisty. W Poznaniu jest dobry gabinet na os. Czecha, Stomadex, tam mają świetny sprzęt i szczegółowo badają zawsze jak się przyjdzie na kontrolę. Żeby tak wszedzie bylo...

Gość ghghghghg
bardzo dziwne podejście. albo leczyć albo wyrwać, a nie zostawić żeby sobie gniło.

Gość kasiulka78
Jeśli w ósemce jest widoczna próchnica - ubytek, to nie należy czekać, tylko podjąć działania. Jakie? Jeśli ubytek jest niewielki, rokuje wyleczenie i prawidłowe wypełnienie, to warto rozważyć leczenie. Jeśli natomiast ubytek jest duży, położony w kłopotliwym dla stomatologa miejscu, gdzie jego prawidłowe (szczelne) wypełnienie jest bardzo problematyczne, a tym samym ryzyko próchnicy wtórnej znaczne, to wtedy taką ósemkę warto usunąć. Argumentem za usunięciem może być brak ósemki przeciwstawnej http://www.anident.pl/brak-osemki-przeciwstawnej.html - wtedy nie należy mieć sentymentów, bo taka ósemka bez zęba przeciwstawnego może narobić kłopotu przygryzając dziąsło lub policzek. Generalnie usuwanie ósemek to najczęściej najlepsze rozwiązanie dla osób, które mają wszystkie pozostałe zęby, bo to nie przypadek, że próchnica u dorosłych robi się bardzo często w ósemkach - te zęby są po prostu słabsze, a na dodatek trudniej je doczyszczać ze względu na położenie. Naprawdę ciekawa strona o zębach mądrości http://www.anident.pl/usuwanie-osemek.html - wiele mądrości na temat ósemek ;-). Pozdrawiam.

wiecie jeśli chodzi o 8 to ja byłam święcie przekonana, że je się po prostu usuwa, ale sama mam wyleczoną 8 i wiem, że leczyć można, ale powiem, że myślę, że chyba powinnaś iść do innego dentysty jeśli mieszkasz w Krakowie, to idź do dr Rozwadowskiego on jest najlepszy.

Gość sensacjone
to zależy od dentysty, bo jedni od ręki wyrwą a inni będą leczyć. Ja się nie znam dokładnie na tym, ale z tego co wiem wyrwać zęba, szczególnie 8 nie jest taką prostą sprawą i może teraz coś się zmieniło i lepiej te zęby zachować. Ale na pewno jak pójdziesz do specjalisty do doktor Beaty Kosowskiej na przykład powie ci co będzie lepsze. Wyrwać czy zostawić ten ząb.