Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gotujezupe23

do ogorkowej dodaje sie najpierw ziemniaki czy ogorki kiszone?

Polecane posty

Gość gotujezupe23

odpowiedzcie

Gość elelelelelelelelelele
bardzo dziekuje:) bo wlasnie cos mi sie kiedys obilo o uszu, ze kwas z ogorkow spowoduje ze ziemniole sie nie ugotuja. Dzieki pozdrawiam

Gość powiem i ja.....
ja zupę ogórkową gotuje zawsze na jakiejś kości czy skrzydełkach ...jak na kości to najpierw chwilę podgotuję samą kość w osolonej wodzie a później dodaje warzywa pokrojone w kostkę i ziemniaki ...jak warzywa są miękkie dodaje ogórki chwilkę pogotuje zaciągnę śmietaną i już....jak kość jest mięsna to obieram ją i mięsko dodaje do zupy ...a jak mam np skrzydełka to wrzucam wszystko razem bo skrzydełka nie potrzebują tyle czasu co mięsko na kości

Gość Gesslerowianka
Ogórkową gotujemy wyłącznie ze świeżych ogórków!!!!

Gość elelelelelelelelelele
dziekuje Wam wszystkim :) umiem gotowac zupy, ale z racji ze nie cierpialam ogorkowej to ugotowalam ja raz w zyciu przed laty;p i wlasnie nie pamietalam jak sie ma kwas do gotowania warzyw:D pozdrawiam wszystkich!!

O to ja też przy okazji dołączę tu moje pytanie :) ile dajecie mięsa do rosołu albo zupy? Np na 3 litry wywaru?

Gość Gesslerowianka
Gotujemy na kościach.

Gość Gesslerowianka
Masz na myśli jaja na twardo?

Gość mala ogrodniczka Natalia
ja gotuje wywar, dodaje wszystkie jarzyny starte na tarce troszke później ziemniaki w kostkę a w między czasie smaze na pateni ogorki na masle a potem duszę ok 20minut jak ziemniaki są miękkie wrzucao ogorki (starte) i jak trzeba dolewam wody po ogorkach i koniecznie koperek :-)

Gość kasandrawrozby
Zbanowane kciukiem, kwas z ogorkow sprawia, ze ziemniaki beda twarde i sie nie ugotuja:)

Gość kjlkujlkjjk
ogórki na samym końcu - jak wrzucisz wcześniej to nić się już nie ugotuje przez kwas

Ja nie gotuję na samych kościach, zawsze np biorę dwa udka z kurczaka albo kawałek schabu z kością.

Gość kjlkujlkjjk
ja gotuję na żeberkach a na czym rosół? bo raz robiłam na skrzydełkach i wyszedł tłusty i od tamtej pory już nie robiłam podejścia

Gość opiopi
Rosół najlepiej na kurze + wołowe, np szponder, pręga. A jeśli chodzi o ogórkową to ja też słyszałam o kwasie, że się nie ugotują ziemniaki, dlatego daję ogórki przyduszone na maśle na końcu.

Gość kjlkujlkjjk
ale dusisz kiszone ogórki?

Gość opiopi
* podduszone :)

Gość opiopi
Kiszone ogórki ścieram na tarce, uprzednio obeiram ze skórki, potem na maśle na patelni duszę z 10min albo dłużej i dodaję do zupy.

Gość opiopi
zbanowane - ale jak się poddusi to bardziej wyrazisty smak jest i zupa nie wychodzi taka "surowa" ale jak kto woli. Gotuję wg przepisu mojej mamy.

Gość opiopi
A ja nie lubię tej twardej skórki, poza tym też zdarzało mi się nie obierac ogórków z lenistwa to wtedy moje dziecko też kręciło nosem na taką ogórkową, więc wole się przemęczyć ale mam gwarancję, że obiad będzie zjedziny :)