Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gotujezupe23

do ogorkowej dodaje sie najpierw ziemniaki czy ogorki kiszone?

Polecane posty

Gość gotujezupe23

odpowiedzcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość elelelelelelelelelele
bardzo dziekuje:) bo wlasnie cos mi sie kiedys obilo o uszu, ze kwas z ogorkow spowoduje ze ziemniole sie nie ugotuja. Dzieki pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja.....
ja zupę ogórkową gotuje zawsze na jakiejś kości czy skrzydełkach ...jak na kości to najpierw chwilę podgotuję samą kość w osolonej wodzie a później dodaje warzywa pokrojone w kostkę i ziemniaki ...jak warzywa są miękkie dodaje ogórki chwilkę pogotuje zaciągnę śmietaną i już....jak kość jest mięsna to obieram ją i mięsko dodaje do zupy ...a jak mam np skrzydełka to wrzucam wszystko razem bo skrzydełka nie potrzebują tyle czasu co mięsko na kości

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gesslerowianka
Ogórkową gotujemy wyłącznie ze świeżych ogórków!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość elelelelelelelelelele
dziekuje Wam wszystkim :) umiem gotowac zupy, ale z racji ze nie cierpialam ogorkowej to ugotowalam ja raz w zyciu przed laty;p i wlasnie nie pamietalam jak sie ma kwas do gotowania warzyw:D pozdrawiam wszystkich!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O to ja też przy okazji dołączę tu moje pytanie :) ile dajecie mięsa do rosołu albo zupy? Np na 3 litry wywaru?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gesslerowianka
Gotujemy na kościach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gesslerowianka
Masz na myśli jaja na twardo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mala ogrodniczka Natalia
ja gotuje wywar, dodaje wszystkie jarzyny starte na tarce troszke później ziemniaki w kostkę a w między czasie smaze na pateni ogorki na masle a potem duszę ok 20minut jak ziemniaki są miękkie wrzucao ogorki (starte) i jak trzeba dolewam wody po ogorkach i koniecznie koperek :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasandrawrozby
Zbanowane kciukiem, kwas z ogorkow sprawia, ze ziemniaki beda twarde i sie nie ugotuja:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjlkujlkjjk
ogórki na samym końcu - jak wrzucisz wcześniej to nić się już nie ugotuje przez kwas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nie gotuję na samych kościach, zawsze np biorę dwa udka z kurczaka albo kawałek schabu z kością.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjlkujlkjjk
ja gotuję na żeberkach a na czym rosół? bo raz robiłam na skrzydełkach i wyszedł tłusty i od tamtej pory już nie robiłam podejścia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
Rosół najlepiej na kurze + wołowe, np szponder, pręga. A jeśli chodzi o ogórkową to ja też słyszałam o kwasie, że się nie ugotują ziemniaki, dlatego daję ogórki przyduszone na maśle na końcu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjlkujlkjjk
ale dusisz kiszone ogórki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
* podduszone :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
Kiszone ogórki ścieram na tarce, uprzednio obeiram ze skórki, potem na maśle na patelni duszę z 10min albo dłużej i dodaję do zupy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
zbanowane - ale jak się poddusi to bardziej wyrazisty smak jest i zupa nie wychodzi taka "surowa" ale jak kto woli. Gotuję wg przepisu mojej mamy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
A ja nie lubię tej twardej skórki, poza tym też zdarzało mi się nie obierac ogórków z lenistwa to wtedy moje dziecko też kręciło nosem na taką ogórkową, więc wole się przemęczyć ale mam gwarancję, że obiad będzie zjedziny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×