Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rosołowaaaa

Jak zrobić kluski na rosole?

Polecane posty

Gość rosołowaaaa

chciałabym zrobić rosół zamiast z makaronem to z takimi kluskami z jajka i mąki ale jak kiedyś próbowałam zrobić te kluski to mi taka papka sie zrobiła zamiast klusek i niezbyt to było apetyczne. Chce zrobić takie pojedyncze kluseczki wielkości łyżeczki od herbaty tylko jak je zrobić żeby nie wyszła znowu papka? Proszę o dokładny przepis na takie kluski. A rosół robię dla 4 osób

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdgbvfeasd
to jest lane ciasto kochana!! i leje sie do zupy tylko osobno w wodzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja.....
przepisu na ciasto to ja Ci nie dam ...poszukaj może proporcji w necie....bo ja na oko robię ....ale zawsze wlewam ciasto do woreczka ucinam róg i wyciskam ciasto na gotujący się rosół ...zawsze wychodzą mi takie zgrabne kluseczki ...oczywiście od czasu do czasu trzeba zamieszać jak wyciśniesz parę kluseczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
Ja robię tak : mieszam jajko z mąką i solę do smaku i wlewam to na gotujący się rosół, albo leję cinką stróżką z kubeczka albo "kapię" z łyżki stołowej i wychodzą małe kluseczki a nie papka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trghdgre
lane ciasto dla goroli lub ajlauf dla ślazaków :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
powiem i ja..... - dobry sposób z tą torebką i uciętym rogiem. Wykorzystam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opiopi
U mnei się mówi po prostu lane kluski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja.....
opiopi...polecam ten sposób wszystkie kluseczki masz równiutkie tylko trzeba pamiętać żeby dziura w woreczku nie była za duża :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosołowaaaa
dziękuję za odpowiedzi :) to w końcu wlewać ciasto na rosół czy osobno gotować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja.....
rosołowaaaa....ja wylewam ciasto prosto na rosół a robię też tzw kluski kładzione na wodę z tym że ciasto nie jest tak luźnie jak do lanych klusek i wtedy kładę ciasto łyżką na wodę ale nie podaję ich z zupą a raczej jak zostanie mi się jaki sos z dnia następnego albo bardzo dobre są polane masełkiem do tego jajko sadzone szybki obiad ( dobrze dodać do tego ciasta kefir zamiast mleka albo kwaśną śmietanę )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosołowaaaa
ok :) dziekuje jeszcze raz ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość devolaja ze schabu robie jak z
moja babcia robi tak: jajko rozbeltac, dodac z 2 lyzki maki, wymieszac, jak jest za geste dodac wody, ciasto musi miec konsystencje gestej smietany, aha posolic trzeba, potem wlewac powoli do gotujacej sie wody, od czasu do czasu mieszac, gotowac az bedzie dobre ;) potem wsadzic do zupy i jest git :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tys sie chyba obudzila
ale jakiej maki? pszennej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no to powiem tak, że
lane ciasto dla goroli lub ajlauf dla ślazaków a nie ajlauch?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 jajka całe, wody dolać tak pół szklanki i mąkę pszenną 2 łyżki mieszam na gładko. Jak rosół sie gotuje wlewam przez widelec do zupy chwilkę pogotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×