Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cleoralda

Nasze przepisy i opinie na temat domowych kosmetyków i pielęgnacji

Polecane posty

Gość cleoralda

Witam, jako że nie znalazłam takiego tematu chciałabym stworzyć miejsce gdzie będziemy spisywać nasze przepisy na domowe kosmetyki które sprawdziłyśmy i możemy polecić lub przestrzec i pisać opinie na ich temat. Ja uwielbiam domowe sposoby na pielęgnację od kiedy zostałam uświadomiona co oznaczają niektóre niezrozumiałe nazwy w składach nawet najlepszych kosmetyków. Uważam też, że jeśli kogoś tak jak mnie nie stać na porządne kosmetyki dobrym rozwiązaniem jest zainwestować w kilka podstawowych produktów spożywczych. 1. Podstawowe produkty przydatne w pielęgnacji: - OLEJE- do wszystkiego, demakjaż, nawilżanie ciała, skóry głowy, włosów. Najlepsze są tłoczone na zimno, nie tracą wartości. - NATURALNY MIÓD- do maseczek na twarz i na włosy - JAJKA- jak wyżej - OCET JABŁKOWY, PIWO- do płukanek na włosy - OLEJKI ETERYCZNE- nadają zapach kosmetykom co relaksuje, dodatkowo w zależności od olejku mają różne lecznicze właściwości. -TWAROŻEK,ŚMIETANA,JOGURT-mają za zadanie nawilżać w maseczkach -CUKIER,PŁATKI OWSIANE,ZIARNA KAWY-złuszczający skład peelengów -WSZELAKIE OWOCE Jest jeszcze mnóstwo innych produktów pielęgnujących jednak z tymi podstawowymi, tanimi i najbardziej dostępnymi można skutecznie pielęgnować twarz, włosy i ciało :) 2. Zabiegi które ja najczęściej stosuję: Twarz: - do wieczornego demakijażu- wszelkie oleje typu oliwa z oliwek ponieważ nawilżają skórę przez noc,można też używać oleju z pestek winogron jak kremu, i rano po przebudzeniu skóra jest mięciutka ale nie tłusta. - maseczki- Świetna i prosta jest z jajka: oddzielamy w osobnych miseczkach żółtko i białko, ubijamy lekko. Najpierw nakładamy białko, czekamy aż zrobi się skorupa, zmywamy letnią wodą. Powtarzamy z żółtkiem. Jajko to mega zastrzyk wartości odżywczych. Druga maseczka którą lubię to jakiś zmielony owoc plus kefir lub inny nabiał. Takie bardzo odświeżają i dodają energii latem. -peeling- ziarnisty miód plus oliwa, idealne na zimę ponieważ chronią skórę przed mrozem. Kolejny świetny peeling to połączenie otrębów i kefiru lub jogurtu, można dodać też kilka kropli oliwy, oleju. Ciało: -zamiast oliwki lepiej jest używać olej z pestek winogron lub oliwę z dodatkiem olejków eterycznych w zależności od tego jaki ma być efekt, olejki mają właściwości kojące, antycellulitowe, wygładzające, itp. Można też wlać kilka kropli do kąpieli. -peeling- wystarczy po wypiciu kawy do fusów dodać trochę oleju lub oliwy, zmielony cynamon i kakao( oczywiście można olejki, np. cynamonowy). Po kąpieli takim specyfikiem traktujemy ciało kolistymi ruchami. Nie wygląda estetycznie ale skóra po tym jest jak u dziecka. Włosy: -maseczka- oliwa z oliwek, żółtko jajka i jogurt. Mieszamy, nakładamy na włosy, zakrywamy folią na 30 min, zmywamy letnią wodą. -płukanka- ok. 3-4 łyżki octu jabłkowego na litr ciepłej wody. Płuczemy po nałożeniu odżywki. -olejowanie- najlepiej zastosować po kilkukrotnym przeczyszczeniu włosów z silikonów szamponem z SLS( raz na tydz. ponieważ są one bardzo chemiczne). Olej można nałożyć na całe włosy i skórę głowy lub tylko na końcówki, najlepiej robić to w wolny dzień w domu i potrzymać na głowie kilka godzin po czym przemyć ze dwa razy delikatnym szamponem, np. dla dzieci. Najlepszy do włosów jest olej kokosowy, lub z pestek winogron. Mam nadzieję, że komuś przydadzą się te porady i zaproponuja też swoje :)

Gość blu blam blem
własnie siedzę cała naolejowana, olejem kokosowym.

Gość cleoralda
Ja dzisiaj robiłam peeling kawowy i smarowałam się olejem z winogron z olejkiem cynamonowym, efekt-pupcia niemowlaka :D

Gość Shinae Otsa
Zrobiłam sobie peeling z kawy którą wcześniej piłam, dolałam oliwy i woow rzeczywiście efekt niesamowity o wiele lepszy niż rękawicą i żelem pod prysznic. Jedyne co mnie denerwuje to straszne mrowienie w ręce tych drobinek kawy podczas masowania:P