Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NIErencistka

Niezdolnośc do pracy i jednoczesne odrzucenie renty

Polecane posty

Gość NIErencistka

Witam, może ktoś zna się na tych zagmatwanych przepisach... Otóż, wy wyniku przebytej choroby (rak piersi - mastektomia) - lekarz orzecznik ZUS przyznał mi na rok całkowita neizdolnosć do pracy. Jednoczenie jednak ZUS odmówił przyznania renty ze względu na brak jednego z warunków - nie mam przepracowanych 5 lat w ostatnim dziesięcioleciu - brakuje pół roku. Pozostałe warunki spełniam. Czy w tej sytuacji nie mam szans na rente? Mam obecnie 52 lata. A więc do lat na których mogę otrzymać emeryturę jeszcze sporo brakuje. Poza tym nie mam w tej chwili zadnego źródła utrzymania. Może ktoś z Was zna się trochę na tych sprawach i podpowie co można zrobić.

Gość qewerwerer
Niech Pani idzie na forum prawne, tu chyba nikt nie pomoże :(

mialam podobna sytuacje bo dostalam czesciowa niezdolnosc do pracy i zus nie chcial wyplacic mi pieniedzy poniewaz tez nie mialam tych 5 lat , dopiero jak dostali na piscmie ze ta choroba to wada wrodzona to przyznali mi pieniazki w innym wypadku chyba bym tez nie dostala,maja swoje glupie przepisy,jednak ja bym sie odwolywala jeszcze na pani miejscu

Gość NIErencistka
"dostali na piśmie, ze to wada wrodzona" - ale to mam rozumiec ze lekarz wystawił jakieś dodatkowe zaświadczenie?