Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;'

nie dzwonie do niego

Polecane posty

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&amp
Zadanie 8. (1 pkt) Tlenek węgla (czad) dostając się do organizmu człowieka tworzy z hemoglobiną względnie trwały związek. Źródłem czadu mogą być spaliny i dym papierosowy. Uzasadnij opinię, że ludzie palący papierosy mogą być mniej wydolni fizycznie, niż niepalący. ....................................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................... Zadanie 9. (1 pkt) W tabeli przedstawiono ilość niektórych składników przesączu kłębkowego filtrowanych w nerkach zdrowego człowieka w ciągu 24 godzin, w porównaniu z ilością tych składników wydalonych w ciągu doby w moczu ostatecznym. Składniki Ilość składników filtrowanych Ilość składników wydalonych z moczem woda sód wapń potas glukoza aminokwasy mocznik 180,0 l 600,0 g 9,0 g 35,0 g 200,0 g 65,0 g 60,0 g 1,5 l 4,0 g 0,2 g 3,0 g 0,0 g 2,0 g 35,0 g Wypisz z tabeli nazwę tego składnika przesączu kłębkowego, który nie powinien, ale czasem (w wyniku choroby) może pojawić się w moczu ostatecznym. Podaj nazwę choroby, na którą może wskazywać obecność tego składnika w moczu ostatecznym. składnik ......................................, choroba ...................................... . Zadanie 10. (3 pkt) Zaburzenia gospodarki wodnej w organizmie można postrzegać jako problemy związane z niedoborem lub z nadmiarem wody (odwodnienie lub przewodnienie). Zarówno niedobór, jak i nadmierne gromadzenie się płynów w organizmie człowieka, może stanowić zagrożenie dla życia. a) Podaj przykłady dwóch grup wiekowych, dla których zaburzenia gospodarki wodnej są najbardziej groźne. 1. ................................................, 2. ................................................ . b) Podaj dwie przyczyny prowadzące do niedoboru płynów ustrojowych (których głównym składnikiem jest woda) w organizmie człowieka. 1. ........................................................................................................................................... 2. ...........................................................................................................................................

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&amp
Zadanie 11. (3 pkt) W tabeli przedstawiono dzienne zapotrzebowanie na energię (kcal) w zależności od płci, masy ciała i aktywności fizycznej człowieka. Zapotrzebowanie na energię (kcal) przy aktywności fizycznej: Płeć Masa ciała (kg) małej umiarkowanej dużej bardzo dużej 55 2000 2200 2600 3000 Kobiety 65 2340 2600 3055 3575 70 2520 2800 3290 3850 65 2700 3000 3500 4000 Mężczyźni 75 3150 3450 4050 4650 80 3360 3680 4320 4960 a) Narysuj diagram słupkowy (w jednym układzie współrzędnych), ilustrujący dzienne zapotrzebowanie na energię kobiet i mężczyzn o masie ciała 65 kg, wykazujących się umiarkowaną i bardzo dużą aktywnością fizyczną. b) Sformułuj jeden wniosek wynikający z przedstawionych na diagramie zależności. Zadanie 12. (2 pkt) Neurony są podstawowymi jednostkami anatomicznymi układu nerwowego. Są one komórkami pobudliwymi, to znaczy, że reagują na działające na nie bodźce. W miejsca 1, 2, 3 wpisz trzy podstawowe funkcje neuronów. Docierające do neuronu informacje zawarte w bodźcach są przez neuron 1. ......................................, 2. ......................................, 3. .......................................

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&a
Zadanie 13. (2 pkt) Na wykresach przedstawiono wydzielanie hormonu melatoniny w rytmie dobowym oraz w zależności od wieku człowieka. Określ tendencje zmian w wydzielaniu melatoniny a) w rytmie dobowym. ................................................................................................................................................. b) w zależności od wieku człowieka. ................................................................................................................................................. Zadanie 14. (1 pkt) Stres jest normalnym zjawiskiem fizjologicznym organizmu w sytuacji powodującej jego przeciążenie (zbyt duża ilość i intensywność bodźców działających na układ nerwowy człowieka). Stresu nie da się uniknąć, ale można i należy kontrolować go, tak aby stał się czynnikiem pomocnym i mobilizującym nasze twórcze działania. Wśród zamieszczonych niżej stwierdzeń (A-E) zaznacz te dwa, które dotyczą utrzymania stresu na bezpiecznym poziomie. A. Nie znoszę krytyki moich błędów. B. Analiza uwag krytycznych pozwoli mi uniknąć „wpadek w przyszłości. C. Jeżeli odrywam się od nauki, to robię to z wyrzutami sumienia i poczuciem winy. D. Staram się nie spóźniać na spotkania. E. Nie mam cierpliwości do czynności domowych. Zadanie 15. (1 pkt) Na schemacie przedstawiono fragment włókna mięśnia szkieletowego z oznaczoną jednostką funkcjonalną sarkomerem. Wśród niżej podanych zmian (A-D) zaznacz tę, która zachodzi, gdy mięsień szkieletowy się kurczy. A. Linie Z oddalają się od siebie. B. Kurczą się filamenty aktynowe. C. Kurczą się filamenty miozynowe. D. Skracają się sarkomery. Zadanie 16. (1 pkt) Mięśnie gładkie budują ściany wielu narządów wewnętrznych, między innymi przewodu pokarmowego. W ścianach narządów mięśnie te ułożone są w warstwy i tworzą mięśniówkę. Poprzez skurcze mięśni gładkich w otaczanej przez nie przestrzeni np. w jelicie wytwarzane jest ciśnienie. Wyjaśnij, w jaki sposób przedstawione w tekście działanie mięśni gładkich wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego. ....................................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................... Zadanie 17. (1 pkt) W jamie ustnej człowieka pokarm zostaje przeżuty (rozdrobniony) i wymieszany ze śliną. Tak przygotowany pokarm zostaje połknięty i jest następnie przesuwany do dalszych części przewodu pokarmowego. Wyjaśnij znaczenie, jakie w procesie trawienia ma opisana wyżej wstępna obróbka pokarmu

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&am
Zadanie 18. (2 pkt) Gruczoły żołądkowe wydzielają do światła żołądka m.in. pepsynogen, który przekształca się w pepsynę, oraz śluz. Podaj role, jakie pełnią w żołądku pepsyna i śluz. Pepsyna ........................................................................................................................................ ....................................................................................................................................................... Śluz ............................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................... Zadanie 19. (2 pkt) Na schemacie przedstawiono nową piramidę żywieniową opracowaną przez Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) w 2005 r. Nowym elementem piramidy są schody, przypominające o codziennej aktywności fizycznej. a) Określ, co obrazują szerokości poszczególnych „promieni piramidy. ................................................................................................................................................. .............................................................................................................................. b) Wyjaśnij, dlaczego w nowej piramidzie przypomina się o codziennej aktywności fizycznej jako nieodłącznym elemencie zdrowego trybu życia

Gość aGaftt
dzieki :) jak bedziesz na tym temacie to podaj mejla napisze do ciebie :)

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&
ooo byłas, bo ja nie podałam wszystkich zadac, bo nie wiedziałam czy bedziesz, jak cos to potem dorzuce reszte okej, bo teraz nei mam czasu, papa

Gość warszawiankaaaaaaa
przede wszystkim przestan tak o niego zabiegac! co on jakis apollo ze baba za nim gania? odwrotnie byc powinno! za dobrze ma z Toba i kazdemu w takiej sytuacji sie w tylku przewraca. Ale do rzeczy... jutro jak wreczy Ci prezent absolutnie mu go nie oddawaj ze niby uczuc chcesz - facet tego nie zrozumie a gadanie o uczuciach jest dla niego abstrakcyjne... koniec konców sie pokłócicie a on uzna Cie za wariatke ;) masz byc przemiła i przekochana. Podziękuj pieknie za prezent i wspomnij pare razy jaka Ci niespodzianke sprawil. Doceń go jako mężczyzne , niech nie slyszy w momencie gdy sie postaral ze znow nawalil , ze nie okazuje Ci uczuć i ogólnie jest inny a juz w zadnym wypadku ze moze Cie juz nie kocha ( biedak jeszcze sam w to uwierzy).Niech to bedzie bardzo mily dzien. Nastepnie zamilknij.. nie pisz absolutnie do niego pierwsza, gdy zadzwoni nie pytaj jak mu minal dzien .. i pamietaj - nie narzekaj mu przez telefon . masz byc usmiechnieta a takze pierwsza zakoncz rozmowe. Powiedz ze masz duzo pracy. Zdziwi sie ze mimo iz wczoraj bylas taka zauroczona jednak o niego nie zabiegasz... to spowoduje ze bedzie znow chcial Cie miec na wyciagniecie reki ale Ty mu na to nie pozwól. Faceci są naprawde prosci , wystarczy zachowywac sie jak prawdziwa dama ( tej nie wypada ganiac za facetem oraz narzekac mu co chwile w sluchawke. W koncu kto by chcial tego sluchac?! ) Daj mu uwierzyc ze trafil na prawdziwy skarb a skarbu sie pilnuje, pamietaj :) Powodzenia

Otóż to. Takie oddawanie prezentu to dziecinada. Natomiast najlepszą metodą na tego typu zachowania męskie jest takie samo zachowanie. Przede wszystkim to go puść i poluzuj. Nie martw się, to właśnie sprawi, że się zbliży, ponieważ poluzowanie go zaniepokoi. Wszak także Ty oddalisz się od niego, nie tylko on od ciebie. Druga rzecz, nie dzwoń. Gdyby miał preztensje że nie dzwonisz, lub nie odpisujesz, przypomnij sobie co on mówi w takich sytuacjach: że duzo pracuje, że przesadzasz, mów to samo! Prezent przyjmij, podziękuj serdecznie, bądź radosna: nastepnego dnia jednak nic nie pisz. Ach, ta metoda naprawdę działa! Role się odwracają. Gdyby zaczął narzekać, powiedz mu że tak się starasz, a on tego w ogóle nie docenia :D

o ja kobietki kocham was normalnie, strasznie wam dziekuje, racja Z TYm prezentem, bo jak znow zaczne marudzic to wszystko kolejny raz bedzie nie tak jak powinno byc, tylko nie bede przesadzac zeby nie pomyslał ze dał mi prezent i juz ma mnie w garscie, o jaaa, dziekuje wam straszliwei, podnosicie mnie an duchui i pomagacie mi, dobre dusze, dziekuje

Gość aGaftt
widze, ze dziewczyny wyzej to samo ci radzą co ja :) cos w tym musi byc:) napisz autorko jak ci idzie trzymanie go na dystans :)

Gość aGaftt
heheh w tym samym momencie napisałysmy :D

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&
hehe naprawde, czytam to znów, dobrze ze jest ktos kto pomorze, mogłam wczesniej tu napisac, to bym przynaj,niej wiedziała zeby mu tak głowy nie truc tyle razy o to, ze jest taki siaki i owaki,dziekuje

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&
noo , hehe mój e-mail : rapujacepierogi@10g.pl mi sie wydaje ze i tak jakos cienko widze nasza prszyszłosc, ale skoro tak radzicie to tak zrobie a co bedzie to bedzie, bo wiecie czasami mnei wkurza własnie ze bymm cos zrobiła dla niego czy mu powiedziała miłego, ale wiem własnie ze to go i tak jeszcze bardziej osacza, za bardzo sie wkreciłam w to, troche dystansu musze nabrac :)

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&
kurde tylko jeszcze sie zastanawiam ile czasu mu na to dac, znaaczy nam tak jakby zeby sie troche ogarnał, bo ja w nieskonczonosc nie bede czekac i udawac ze jest okej, na razie tak sobie pomyslałam do konca tygodnia tego,(niedziela) a potem sie zobaczy, okej bede pisac,

Gość aGaftt
to pisz co jakis czas czy cos sie zmienilo i nic sie nie bój :p to on sie zacznie bac jak zobaczy jak sie zachowujesz , bedzie sie bal ze moze cie stracic . :) ja lece ale bede tu zagladala co jakis czas zeby zobaczyc co u ciebie trzym sie

Moja Droga, kiedy mówię byś wyluzowała, to mówię byś chwilowo przestała mysleć o swoim związku i co z niego będzie. Widzisz, Ty cały czas jestes okropnie spieta, niby jutro sie usmiechniesz i podziekujesz, ale żółć pod tytułem "masz tylko tydzień" jakoś da o sobie znać. Masz się zrelasować, to znaczy tak zachowywać jakby to były poczatki waszej znajomości i ty sobie czerpiesz przyjemnośc z tego że facet Cie adoruje.Masz brać, nie dawać i żadnych terminów!

Gość fghbjl;jhyugfhjkl
hahaha, dobra okej, sprobuje dac spokój zólci, ale masz racje, jestem spieta, bo bym chciała zeby sie cos wyjasniło, nie lubie jak tak nie wiadomo jak to jest, jestem cierpliwa, ale nie lubie takich sytuacji, okej, pełem chillout :)

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;
wiecie co , ja jednak nie wytrzymam, juz teraz nie moge wytrzymac ale sie powstrzymuje a jutro pewnie bede obrazona albo cos wypale i znow tak słowo jedno drugie i sie rozpeta piekło, bo on mysli ze jest fajnie, bo jemu tak pasuje, albo kilka dni wytrzymam i go zostawie, na dodatek jeszcze chora jestem, niecierpliwa, dziekiz a rady ale raczej nic z tego nie wyjdzie...trzymajcie sie

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;
moze to we mnie jest problem, i ze mna cos nie tak, wyłaczam telefon i jutro nie włacze, nie chce mi sie gadac z nikim, ani z nim jak taki zadowolony z siebie bedzie, ehh tam, powiem ze sie zle czułąm czy cos, jeszcze raz dobranoc, dzieki i trzymajcie sie, ps.nie moge tu stale pisac, bo nikt za mnie zyc nie bedzie ani problemow rozwiazywac

Gość fghbjl;jhyugfhjkl
powiedziałam mu ze czekałam czy zadzwoni wczoraj caŁY WIECZor dzis rano tez, a ten mi tylko "gdybymw iedział" a niech spada ja mam tego dosc, jak tylko wyzdrowieje to skoncze to, moze bede płakac ale kutwa mam tego dosc, nic mu nie robi roznicy niech sie odwali, albo słysze "mam ochote tylko cały dizen sobie pograc" jak widac nie zawsze wszystko działa i ejdank nie jes tak prosto

A czy widziałaś się z nim 8 marca? I dostałaś prezent tak jak sie spodziewałaś?

mozecie mi powiedziec ile to ma trwac? juz si enie spinam, teraz mi to obojetne, ale pytam z ciekawosci