Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukam pomocnej dloni :)

Potrzebuję sprawdzony przepis na zakwas na żurek i na barszcz biały

Polecane posty

Gość szukam pomocnej dloni :)

Bardzo proszę o sprawdzone przepisy na te dwa zakwasy. Barszczu białego dawno nie jadłam a pamiętam, że był pycha ale trzeba najpierw zrobić zakwas... Na necie jest dużo przepisów ale nie wiem z którego skorzystać więc wolę zapytać na forum o sprawdzone przepisy na żurek i na barszcz biały :) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proste najlepsze
mąka żytnia + letnia woda wymieszać czekać kilka dni zakwas sam się zrobi żadnych innych cudów nie trzeba pod warunkiem, że robisz to w Polsce i z polskiej mąki jak ci się bardzo śpieszy to zajdź do jakiejś piekarni i poproś o trochę zakwasu na rozmnożenie i wymieszaj go ze swoją mieszaniną, albo od znajomych o których wiesz, że kiszą sami żurek, może czyjaś babcia? ja polecam mąkę żytnią żurkową z Gdańskich Młynów, jestem zachwycona ich mąkami od pół roku, a jestem z południa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do - bez urazy ale
Na barszcz biły mąka pszenna ok 1szklanki rozmieszać w 1 litrze przegotowanej,letniej wodzie dodać kilka ząbków czosnku w plasterki kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego Zakwas najlepiej robić w dużym słoju - ok 2 litrowym,słój przykryć 2 x złożoną gazą i owinąć nicią,zostawić na 3-4 dni w ciepłym miejscu Na żur użyć wszystko w podobnych proporcjach tylko z tą róznicą,że użyjesz mąki żytniej żurkowej:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×