Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co ty jej piszeszgg

KTO Z WAS JE DUZO JAJEK??UWAZAJCIE BO JAJKA STRASZNIE PODNOSZA CHOLESTEROL!!!!!!

Polecane posty

Gość co ty jej piszeszgg

NIE JEDZCIE WIECEJ NIZ 2 TYGODNIOWO JAJKA PODNOSZA TROJGLICERYDY I CHOLESTEROL

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość izabelllaaasee
najpierw sie doucz a pozniej komentuj. jak sie je cale jajka, to cholesterol i trojglicerydy moga co najwyzej spasc. nie siej tutaj dezinformacji. gdyby jajka byly takie niezdrowe to by zycie z nich powstac nie moglo 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miałam podobnie.....
ja jem 3 szt dziennie i wszystko jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co ty jej piszeszgg
JESZ CO DNIA 3 JAJA? ZWARIOWALAS? MOZE NIE JESZ WTEDY PRZEZ DZIEN TEZ SLODKOSCI I CIASTEK I CUKRU TO WTEDY SIE ZGODZE I PEWNO CIAGLE CWICZYSZ I BIEGASZ WIEC OKEY ALE DLA KOGOS KTO NIE BIEGA I NIE MA DIETY JAJKA TO ZABOJSTWO SAM CHOLESTEROL

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość izabelllaaasee
wroc do szkoly 😴 i wylacz capsa 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co ty jej piszeszgg
JA WIEM LEPIEJ BO SIOSTRA JEST DIETETYCZKA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uwierzyłaś lekarzom mleko też ma wapn ale nie przyswajalny przez organizm Mleko krowie i jego przetwory powinny zostać opatrzone etykietą ostrzegawczą, jak papierosy: "Spożycie mleka powoduje alergie, astmy, zaparcia, wzdęcia, infekcje bakteryjne, osteoporozę, otyłość, choroby serca i nowotwory!" Czy mleko krowie chroni przed osteoporozą? Nie, osteoporoza występuje najczęściej w krajach, gdzie spożycie mleka jest wysokie. Amerykanki, które należą do największych konsumentów mleka jednocześnie najczęściej cierpią na osteoporozę, podczas gdy wśród Afrykanek z plemienia Bantu, spożywających znikome ilości nabiału i dostarczających niewielkie ilości wapnia głównie pochodzenia roślinnego, osteoporoza praktycznie nie występuje. wiec ze z jajka rodzi się życie jajko zawiera wiec wszystkie składniki potrzebne żeby żyć Ci, którzy przestrzegają nas przed jedzeniem jajek, robią nas w jajo dowodzą badania. Nie ma potrzeby ograniczania liczby jaj w diecie. Wręcz przeciwnie, ze względu na wartości odżywcze jajka powinny być stałym składnikiem codziennych posiłków mówi prof. Bruce Griffin z University of Surrey. Dotychczas na ten składnik diety patrzono jedynie przez pryzmat cholesterolu. Słowo „cholesterol" było straszakiem zniechęcającym do jajecznicy ze szczypiorkiem. Lekarze z lęku przed miażdżycą i chorobami serca kazali ograniczać spożycie jajek do trzech tygodniowo. Teraz wiemy, że to był fatalny błąd. Jajko jest symbolem życia nie tylko dlatego, że z niego wykluwa się nowe życie, ale także dlatego, że jest bombą odżywczą mówi prof. Griffin. Nawet spożycie kilku jaj dziennie nie szkodzi zdrowiu. Statystyczny Japończyk zjada 340 jaj rocznie, a ten naród należy do najzdrowszych na świecie. Ukraińcy między 85. a 100. rokiem życia całe życie jadali kilka jaj dziennie. Jajka zawierają wszystkie witaminy z wyjątkiem C. Jest w nich m.in. niacyna, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jaja są źródłem lecytyny niezbędnej do prawidłowej pracy serca i mózgu. Mają dużo cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Bezcenne jest białko jaja. Ma idealny skład aminokwasów i jest niezastąpionym budulcem organizmu. Dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie dzieci, kobiet w ciąży, sportowców i rekonwalescentów. W jajku jest też cholesterol, ale nie należy się go bać. Służy on do budowy błon komórkowych i do syntezy hormonów płciowych, kwasów żółciowych oraz niektórych hormonów steroidowych, regulujących przemianę białek, węglowodanów i tłuszczów. W ciągu dnia nasza wątroba produkuje 1-3 gramów cholesterolu. A w jednym jajku znajduje się 180 mg cholesterolu, czyli zaledwie 10 proc. dziennej produkcji naszego organizmu. Co więcej, kiedy spożywamy jajka, wątroba dostaje sygnał, że dostarczany jest cholesterol z zewnątrz i ogranicza produkcję, by utrzymać jego właściwy poziom w organizmie. Cholesterol w jajkach ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Tylko jedna trzecia cholesterolu w naszym organizmie zależy od diety. Mimo to w obliczu zagrożenia chorobami metabolicznymi zaostrzono normy żywieniowe. Według najnowszych zaleceń, nie powinniśmy dostarczać organizmowi więcej niż 200 mg cholesterolu dziennie (do niedawna dopuszczano 300 mg). Nie można jednak zapominać, że do wysokiego poziomu cholesterolu we krwi znacznie bardziej niż spożycie jajek przyczynia się palenie papierosów, nadwaga, brak aktywności fizycznej i spożywanie tłusz- czów nasyconych z produktów pochodzenia zwierzęcego, pełnotłustych produktów mlecznych, ciast, ciastek i słodyczy. niezapominajcie o skorupkach zawierają 25 minerałów w tym wapn i jet on przyswajalny w 90 % gdy te wapn w tabletkach jest przyswajalny tylko w 30%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jakbym miał nie jeść wszystkiego co jest niezdrowe to prawie nic bym nie jadł :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość izabelllaaasee
"co ty jej piszeszgg JA WIEM LEPIEJ BO SIOSTRA JEST DIETETYCZKA" chyba dość kiepską :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skoro jajka są takie niezdrowe to czemu osobom poparzonym podaje się ich 30 dziennie? cholesterol jest taki niezdrowy? A wiesz jaki produkt ma najwięcej cholesterolu? Mleko matki. Czyli natura działałaby wbrew sobie i kobieta szkodziłaby swojemu dziecku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość izabelllaaasee
antyfanatyk skoro jajka są takie niezdrowe to czemu osobom poparzonym podaje się ich 30 dziennie? naprawde? nie wiedzialam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
merkaba, masz rację co do mleka. Mój wykładowca mawiał że mleko jest dla krów a nie dla człowieka. Mleko krowie ma takie składniki i działanie by szybko urosło cielę. Żaden inny ssak nie pije innego mleka niż swojej matki. Mleko sprzedawane w sklepach ma fatalne skutki. Np proces produkcji niszczy zawarte w nim witaminy i trudnia wchłanianie wapnia - to z kolei jest przyczyną zwapnienia tętnic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co tam jajka
ja spożywam dużo gorsze rzeczy i żyję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość inkyy
Bardzo czesto jem jajka na sniadanie,wszystko mam w normie i uwazam ze jaja nie szkodza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasza111
uuu ja też lubię jajka, dlatego aby sobie ich nie odmawiać zaczęłam stosować Betalip. zmniejsza wchłanianie cholesterolu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×