Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja juz sama nie wiem - sorry

blagam o pomoc NPR

Polecane posty

przepraszm, ze jestem taka upierdliwa ale mam mega dola, ze tym razem nic nie bedzie ;( niebieskozielona widze, ze jestes obeznana w tym temacie :) powiedz czy "pozne owulacje" sa jakoby "trudniejsze do zajscie w ciaze ?? tak gdzies wyczytlam

Gość niebieskozielona
nie wiem czy późna owulacja ma jakiś wpływ, wszystko zależy nie tyle od tego ile jajeczko dojrzewa ale jak dojrzewa. Jak pęcherzyk graffa dojrzewa to z niego później się wydobywa ciałko żółte które podtrzymuje ciążę. Proponuję bardziej zwrócić uwagę na to ile trwa faza po owulacji, bo to jest istotne (nie powinna trwać krócej niz 11 dni) i czy nie występuje tam śluz dobrej jakości, albo plamienia czy inne takie. Zalezy jaka jest też przyczyna później owulacji. Czasami przyczyną jest to ze w cyklu podchodzi wiele razy do owulacji i najczęściej tu jest przyczyną podniesiona prolaktyna, która hamuje hormony odpowiedzialne za pękanie jajeczka. Badałaś może prolaktynę.

nie nie badalam

Gość niebieskozielona
u niektórych kobiet pęcherzyk dojrzewa nawet po kilka tygodni i mają regularnie cykle a też zachodzą w ciążę.

niebieskozielona aby potwierdzic, ze nie doszlo do owulacji to jedynie d"momowym sposobem prze temperature prawda czyli jezeli nie ma skoku i nie utrzymuje sie on przez minimum 4 doby to mozna mowic o braku owulacji + plus do tego testy owulacyjne bo @ nie jest wyznacznikiem , ze odbyla sie owulacja moze byc @ ale cykl byl bezowulacyjny prawda ?? sorki za zagmatwane pytania :)

Gość niebieskozielona
nie bardzo czaję o co chodzi. W domowych warunkach tylko temperatura potwierdza owulację w 99% przypadków. Sa rzadkie przypadki kiedy temperatura może wzrosnąć a owulacji nie ma ale to pojedyncze przypadki przy PCO chyba, z tego co mi wiadomo. Test owulacyjny nie potwierdza całkowicie przebycia owulacji, bo on wykrywa tylko lutropinę. Lutropina może się wydzielić a w ostatniej chwili do owulacji może nie dojść. miesiączka jest wyznacznikiem że odbyła się owulacja ale miesiączka we właściwym tego słowa znaczeniu, czyli krwawienie poprzedzone przynajmniej 5 wyższymi temperaturami. Czasami jak długo nie ma okresu to może dojść do krwawienia które nie jest miesiączką.

Dziekuje :)

Gość zaniedlugo mama...
to ze jest miesiaczka wcale nie oznacza ze byla owulacja!!!! mozna miec miesiaczke i miec cykle bezowulacyjne!! ktos juz pisal, zbadaj progesteron ok 25 dnia cyklu,nie wczesniej ,jesli niewiesz kiedy jest owulacja. po wyniku bedziesz wiedziec czy wogole jest owulacja. staram sie o dziecko juz kilka miesiecy i lekarka wlasnie kazala zrobic badania, wtedy bedzie wiadomo co i jak.

1d - @ - 37.3 2d - @ - 37 3d - @ - 36.9 4d - @ - 36.8 5d - 36.7 6dc - 36.7 7dc - 36.7 8dc - 36.6 9dc -36.7 10dc - 36.7 11dc - 36.7 12dc - 36.6 13dc - 36.6 14dc - 36.6 15 dc - 36.5 16 dc - 36.6 17 dc - 36.7 (wypilam szampana) 18dc - 36.7 19.dc - 36.6 20 dc - 26.6 21 dc - 36.6 22 dc - 36.4 czy spadek moze oznaczac, ze zbliza sie owu ?? 36.4 ale sluzu brak i test negatywny Czy temperatura ma tendencje do spadku przed owu?? a tuz po niej wzrasta temperatura ciala i utrzymuje sie az do @ (jesli cykl przebiega prawidlowo)??

Gość koszmarek nocny
wez dziewczyno przestan sie gnebic ta temperatura tylko zacznij uprawiac sex!! pamietaj ze musisz miec zdrowa psychike a nie ciagly stres a patrzac co wypisujesz o niczym niemyslisz tylko o tym czy blo czy niebylo czy temp dobra czy nie daj na wstrzymanie troche, wyluzuj porob wszystkie badania, idz do lekarza pogadaj i zacznij dzialac z mężem/ partnerem. wiecej luzu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! odpusc troche naprawde

Gość koszmarek nocny
kwas foliowy zazywaj.

Gość niebieskozielona
wcześniej się zastanawiałam czy ci odpisywać bo stwierdziłam to samo co osoba wyżej, że za bardzo się nakręcasz. Z tym spadkiem temperatury to nie ma reguły, temperatura sobie może spaść z różnych powodów. Poza tym temperaturę się mierzy żeby potwierdzić przebytą owulację a nie po to żeby wiedzieć kiedy ona będzie. żeby wiedzieć czy się zbliża do owulacji to są testy owulacyjne i śluz.

Gość agiew
Wypróbuj zamiast testów paskowych mikroskop owulacyjny. Afrodyta jest dobra. Może będziesz miała łatwiej zinterpretować wynik :)

poki co cykl jednofazowy czyli bezowulacyjny spadek tempki przed owulka to bardzo czesty obiaw ale sama piszesz ze nie masz sluzu to zle wrozy jeszcze wszystko sie moze zdazyc, zapraszam na strone skarbmamy.pl jest to darmowa strona NPR, mozesz prowadzic tam wykresy jestem tam pod nickiem maravilha sluze dobra rada, w NPR siedze juz 10 lat

przy cyklu bezowulacyjnym nie ma czegos takiego jak miesiaczka, wystepuje krwawienie srodcykliczne ktore jest zaliczane do dni plodnych bo w czasie tego krwawienie lub tuz po nim czesto wystepuje owulacja, dlatego niektorzy blednie mowia ze kobieta zaszla w ciaze w czasie okresu - nie prawda, zaszla bo miala wlasnie krwawienie srodcykliczne wiele kobiet sie nie obserwuje i wysuwaja mylne wnioski