Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zuzzza21

Kary pienieżne w urzędzie pracy

Polecane posty

Gość Zuzzza21

Hej. mam bardzo duży problem po szkole zarejestrowałam się w PUPie i w sumie przez 3 lata się nie wyrejestrowywałam przez ten czas byłam na 2 stażach i szkoleniu ale również pracowałam na umowe zlecenie. Po tych 3 latach się wyrestrowałam bo znalazłam porace na umowe o prace ale niestety musiałam się ponownie zarejestrować jako bezrobotna. Jednak przyniosłam do rejestracji wszystkie umowy jakie uzbierałam w życiu wraz z tymi które były zawarte gdy figurowałam jako bezrobotna. Świadczenia pobrane z urzędu pracy opiewają na kwote 10 tys. Jednak chce nadmienić że nigdy jednocześnie nie pracowałam i nie pobierałam żadnych pieniędzy, jedynie o co chodzi to że nie wyrejestrowywałam się po każdej znalezionej pracy. Moje pytanie brzmi co mi za to grozi?? Słoyszałam ze prawdopodobie musze oddać tą kwote 10 tys ale jestem osobą bezrobotną mieszkam z rodzicami i nie mam z kąd wziąść takiej sumy nawet jej części PROSZĘ POMÓŻCI

Gość lek
zadzwoń do infor. w urzedzie pracy i spokojnie opowiedz wszystko( nie musisz się przedstawiac) , zapytaj jakie będą konsekwencje, ja tak miałam raz rejestrując własną dział. nie wyrejestrowałam się i trochę miałam bałaganu w papierach , wszystko da się odkręcic, nic nie groziło mi z tego tutułu, nie denerwuj się tylko zadzwon:)

Gość ech......................
To ok ale ona nic nie odkręci. Będzie musiała zwrócić świadczenia zus i ubezpieczenia za okres kiedy pracowała na umowach. 10 tyś to dość dużo. Świadczenia to ok 300pln miesiecznie. czyli musiała byś pracować przez 3 lata na umowach. Ile zwrócisz nie wiem Pomnóż miesiące na um zleceniu * 300pln

No tak ale moze ja cie źle zrozumiałem. Bo moglo być tak ze robiłaś staż i pracowałaś na umowe jednocześnie. Wtedy stazowe to 650pln + 300 ubezpieczenia to wystarczy 10 miesiecy i masz 10 tyś... Po prostu nie moglaś być na stazu jak mialas umowe zlecenie. I nie moglas pobierać świadczenia (ubezpieczenia + zus) w czasie umowy zlecenie.

Gość Zuzzza21
Dokładnie to jest tak ze pracowałam na umoew zlecenie przez nie caly miesiąc potem miałam 10 miesięcy stażu potem po jakimś czasie pracowałam np 3 miesiace na umowe zlecenie w kilku różnych firmach to nie było niec dlugiego czasowo ale było po czym miałam 2 miesiące szkolenia i znalazłam prac e na umowe zlecenie na 9 mkiesiący po czym miałam staż na 6 miesięcy. Tak to wygląda dokładnie nigdy 2 źródła zarobku mi się nie złączyły.

Gość tttt3636
to nieważne, że się nie łączyły. Umowa jest umową, więc miałaś pracę i to ZATAIŁAŚ. to jest zwykłe oszustwo.

Gość dffhghjhk
to jest niestety oszustwo ze zwyklej twojej glupoty, przeciez wyraźnie bylo napisane w umowie ze jak pracujesz na umowe zlecenie to NIE mozesz byc zarejestrowana w UP, bo jak sie ejst zarejestrowanym to nie mozna miec zadnych lewych dochodow. a ty mussiz po prostu zwrocic skladke zdrowotną czyli ok. 250 zl miesiecznie jakie urząd placil za ciebie, w ciagu 3 lat uzbieralo sie 10 tysiecy

Gość a tam glupoty opowiadacie
moja znajoma chyba z 2lata pracuje na umowe zlecenie i przez ten caly czas jest zarejestrowana w up, regularnie sie zjawia podpisujac liste i co?jakos jej nic nie zrobili :p

Gość dama kierrr
Bo się nie dopatrzyli. Ale jak skończy umowę, a potem znajdzie pracę, następnie ją straci i ponownie się zarejestruje, na pewno się zorientują, że coś jest nie tak. kwestia czasu... Autorka pisała, że wpadła podczas kolejnej rejestracji. W razie czego koleżanka za 2 lata zapałaci ok. 7 tys.

Gość dama kierrr
jeszcze jedno... podpisuje listę, że nie osiągnęła dochodów. Skałada fałszywe oświadczenie, za które grozi jesj odpowiedzialność karna (chyba art. 233 par. 1 KK)

Pup ci poszedł na rękę dziewczyno 3 + 9 czyli 12 miesiecy rowne pracowalas na umowie zlecenie Jakby ci policzyli za 3 lata ubezpieczenie + szkolenie + starze 2 16 miesiecy Czyli licząc samo 700pln * 16 = 11 200 pensji które dostałaś + ubezpieczenie + zus 20 tyś kary powinnaś dostać jak nic A dostałaś tylko za 12 miesiecy umowy zlecenie za zus i ubezpieczenie które za ciebie płacili.. ------- Coś ktoś pisał o pracy na um zlec. Mozna pracować na umowę o dzieło :) Po za tym po co podpisywać umowę zlec jeśli na 90% nie masz w niej ubezpieczenia ?? A zazwyczaj jest to praca za 800 1 tyś pln jak od tego miala byś odprowadzić 300pln na zus to lepiej w domu siedziec. Stąd praca na czarno. pup płaci ubezpieczenie a ty coś tam zarobisz puki ktoś nie zatrudni. ----- odwołać się nie odwołuj bo walną ci te 20 tyś. Za kasę którą ci wypłacili na stażu.

Gość straszna babka
Obyś nie była targana po sądzie, bo pracy nie znajdziesz w biurze / urzędzie, bo trzeba składać oświadczenie o niekaralności.

Gość DO: A tam głupoty opowiadacie
DO: A tam głupoty opowiadacie Twoja koleżanka od 2 lat zataja że pracuje na umowe, potem przy drugiej rejestracji pokaże te umowy i dostanie kare. Zasiłku z UP na pewno z tego nie dostanie....