Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eleonora xxx

jakie ma prawo konkubina??? pomóżcie prosze

Polecane posty

Gość eleonora xxx

mam problem a mianowicie chodzi o mojego nie zyjacego ojca, mieszkal z konkubina 10 lat (byl u niej na pobyt tymczasowy), 2 tygodnie temu zmarł , mial 75 lat, pochówkiem zajeła sie konkubina ale tez rodzina czyli m.in. ja. Ojciec odszedl od mamy i wlasnie z ta konkubina zamieszkał, nie mieli z mama rozwodu ani separacji. Pojawil sie problem , poniewiaz ojciez ma w bankach dług około 10 000 PLN , Ojciec mial tez działke , ktora przepisał na konkubine Czy w takim wypadku dzialke przejmie konkubina , czy ma prawo zona (ewentualnie rodzina, my , dzieci) PYTANIA : 1) CZY MY BEDZIEMY SPLACAC DLUG CZY KONKUBINA?? 2) CZY DZIALKA NALEZY DO TEJ KONKUBUNY CZY RODZINA MOZE SIE STARAC , ZONA??? jak to rozwiazac? czy sie zrzec ???? Prosze o odpowiedzi w tym temacie . z gory dziekuje

Gość konkubina nie ma żadnych praw
dlug dziedziczy rodzina, a jesli konkubinie w testamencie zapisał ojciec spadek to i tak należy się dzieciom coś tam

Gość Fafinette
jak przyjmiecie spadek to bedziecie spłacać konkubina nie ma nic do tego interesu

Gość to co przepisał
konkubinie jest jej. jeśli chodzi o dług dziedziczą go spadkobiercy, tj. żona, dzieci. Można odrzucić spadek.

Gość konkubina nie ma żadnych praw
najlepiej idź to adwokata

Gość Monika223
nie ma żadnych praw właściwie. wiem bo studiuje prawo

Gość Fafinette
skoro na nia przepisał to wara ci od działki :)

Gość olap.
działka dla konkubiny w/g zapisu dluch dla rodziny. Trzeba odrzucić spadek.

Gość to co przepisał
a coś możecie po ojcu odziedziczyć czy tylko ten dług?

dlugi zostaja dla rodziny - wszytsko dziedziczycie skoro dzialka jest zapisana na konkubine to jest ona jej - a nie rodziny zmarlego bylego wlasciciela jakis czas temu prawo zmienilo sie tak, ze po smierci jest wyznaczony czas aby rodzina mogla sie 'zrzec' dlugow - ale nie znam sie szczegolowo na tym wiec nie chce Cie wprowadzac w blad

Dokładnie, macie 6 m-cy na odrzucenie spadku, tylko pamiętaj, że potem następne w kolejce są np. Twoje dzieci i dzieci Twojego rodzeństwa i one też muszą odrzucić spadek

Gość kasia_nova
zadnych praw-moja kochana tak, wlasnie bylam 5 lal z gosciem, mielismy miec slub mieszkalam u niego, pracowalam u niego, sprztalam ,za darmo d..py dawlam-tak bo on mnie zdradzil w burdelu i z czym wyszlam po tym wszystkim-z niczym-nie mam pracy, gdzie mieszkac, psycha rozwlaona, chyba zostane d..iwka

Gość Connie....
zależy, jak wysoki może byc spadek. jeśli przewyższa wartość długu to bierz. zawsze to cos do przodu. sędzia zapyta, czy przyjmujesz spadek bez względu na konsekwencje. jeśli przepisał działkę konkubinie to niestety przepadła

Gość eleonora xxx
no dobrze ,a jesli ojciec nie przepisal konkubinie dzialki , to mamy prawo do niej??? i jednoczesnie splacamy dlug Chybaze zrzekniemy sie wszystkiego wtedy ani działki i dlugi przejda na konkubine???? dzieki za odpowiedzi

najpierws prawdzcie stan prawny dzialki bo chyba sama nie wiesz jak jest do konca i poradz sie prawnika - majac wszystkei papiery w reku

Gość to co przepisał
a testamentu nie zostawił?

Gość z tego co wiadomo
z tego co mi wiadomo, jeśli Twój tata przepisał działkę na konkubinę za swojego życia, to nic Wam do tego - przeniósł na nią prawo własności i jeśli był wcześniej jedynym właścicielem tego gruntu to nic Wam do tego. Jeśli chodzi o pozostały spadek (lub też gdy zakładamy, że działka wchodzi do masy spadkowej, czyli tego, co Twój ojciec zostawił), to macie trzy możliwości: - odrzucić spadek (można to zrobić w ciągu 6 miesięcy od śmierci ojca - jeśli w tym czasie tego nie zrobicie, to prawo działa tak, jakbyście ten spadek przyjęli i wtedy już nic nie możecie zrobić) - przyjąć spadek w całości - wtedy przyjmujecie wszystkie profity, ale także długi i jeśli na przykład działka jest warta 5 tysięcy a dług wynosi 10 tysięcy, wtedy komornik zabiera Wam działkę a ponadto macie obowiązek oddać dodatkowo 5 tysięcy, które jesteście winni jako następcy prawni ojca - przyjąć spadek z tzw. dobrodziejstwem inwentarza (wtedy odpowiadacie za długi ojca ale tylko do wysokości inwentarza, który po sobie zostawił - czyli w powyższym przykładzie, jeśli działka byłaby warta 5 tysiaków, a długi 10 tysięcy, wtedy stracicie tylko działkę, ale nic więcej już nie mogą Wam zabrać - Wasza odpowiedzialność kończy się w momencie, gdy dług przekracza wartość spadku, który tata po sobie zostawił. Wiem, że żadna działka nie jest warta 5 tysięcy - to jest tylko przykład aby zobrazować zasady prawne w naszym kraju :)

Gość to co przepisał
a jeśli się zrzekną spadku, bo dziedziczą tylko dług...i załóżmy, że kredyt miał poreczycieli to możecie się spodziewac, że wam nie odpuszcza, bo teraz oni muszą spłacić.

Gość kafeterjanka taka jedna....
Jeśli przepisał konkubinie działkę to nic wam do niej ale jeśli nie przepisał to rodzina dostaje ja w spadku a konkubinie nic do tego.Jeśli nic nie przepisał na nią notarialnie to żaden spadek jej się nie należy.Przyjmując spadek przyjmujecie go razem z długami. To w końcu przepisał tą działkę czy nie bo różnie piszesz...?

Gość Ja tyzzzzzzzzzzz
najlepiej zbierz potrzebne dokumenty i idź po poradę prawną do prawnika, na forum my dokładnie nie znamy sytuacji a i ty autorko jakby nie pewna jesteś jak i co